Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:75, Did:0, useCase: 3


Mācies atšķirt alternatīvos stilus- Panki

Mūsdienās daudzi jaunieši pievēršas alternatīvajiem stiliem. Pastaigājot pa apdzīvotākajām Latvijas pilsētām var pamanīt tik dažādu subkultūru pārstāvjus gandrīz uz katra soļa. Un arī pārējo cilvēku uzskati par viņiem ir visdažādākie: citiem tas patīk, citiem netraucē, bet pietiekami liela daļa uz šīm personām skatās dīvaini. Taču, ko patiesībā pauž viņu uzvedība, apģērbs un uzskats? Mums vajadzētu izprast, lai pēc tam varētu spriest.
Šoreiz vairāk par to, kas ir panki?

Kas vispār ir subkultūra?

Tā ir samērā patstāvīga garīgo un materiālo vērtību sistēmas kādas kultūras ietvaros, kas dažkārt izveidojusies kā pretnostatījums sabiedrības valdošajai kultūrai un ko vairums uzskata par mazvērtīgāku, pat kaitīgu. Kādas subkultūras sekotāji, parasti, savu piederību apliecina ar noteiktu stilu apģērbā, uzvedībā un valodā, pareizāk – žargonā.

Atsevišķi par katru stilu lasiet daļās.

PANKI

Panku subkultūra ir cieši saistīta ar skinhediem. Tā radās 20.gs. 70. gados kā viena no skinhedu virzieniem un tālāk attīstījās kā atsevišķs stils ar pamatdomu protestēt un šokēt.

Britu modes māksliniece Vivjena Vestvuda (Vivienne Westwood) ieguldod sevi šī stila attīstībā ir ieguvusi pasaules slavu un titulu „Panku karaliene”.

Arī šim žanram ir dažādi novirzieni, bet pamatā cilvēki, kuri izvēlas piekopt panku kultūra izvēlas:

1. āda, džinsi, britu rūtis
2. ādas vai džinsu jaka un veste ar uzrakstiem vai dekoratīviem logo ielāpiem, kas norāda uz muzikālo gaumi vai politiskajiem uzskatiem
3. T-krekli (bez piedurknēm) ar ironiskiem uzrakstiem, džemperis ar kapuci
4. ļoti šauras ādas vai džinsu bikses
5. armijas stila zābaki, kedas
6. ķēdes, riņķi, spraužamadatas, ravējslēdži, ādas aksesuāri ar kniedēm
7. matu sakārtojumam mēdz pievērst lielu nozīmi - mati tiek krāsoti košās krāsās: sarkani, zili, zaļi, rozā vai oranži, raksturīga ir "grebene" - mati sānos ir vai nu izdzīti vai ievērojami īsāki kā galvas vidusdaļā, kas tiek uzkasīti stāvus gaisā
8. pīrsings, tetovējumi

Šī stila pārstāvji klausās pankroku, kā arī hardcore punk (rupjais panks). Septiņdesmito gadu beigās un astoņdesmito gadu sākumā pankroka kā stila valdzinājums kļuva skaidri pamanāms. Televīzijas sarunu šovi sāka uzaicināt panku grupas, izmantojot jauniešu lielo interesi par šo mūziku. Viena no pirmajām pankroka grupām ir leģendārā Sex Pistols. 21. gs. Populāras kļuva Green Day, Offspring, Blin 182, Sum 41.

Lielākā sabiedrības daļa pankus uztver kā mežoņus ar izdzītiem matiem, pīrsingiem un noplukušu apģērbu, bet pamatā tāda ir arī doma – izskats ir maldinošs, skats uz visu pasauli un sabiedrību, mēs maldinām paši sevi. Patiesie panki ir laipni un izpalīdzīgi, bez iemesla nevienam pāri nedarīs, lai gan mūsdienās reti kurš izprot un atceras panku uzdevumu šajā pasaulē, tāpēc var gadīties satikt kādu izlēcēju, kas vēlas sevi pierādīt arī ar brutalitāti.
Autors: Elīza Bula

     [+] [-]

, 2012-02-29 19:20, pirms 12 gadiem
Stop AFA!