Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:75, Did:0, useCase: 3


Interesanti fakti par garo gadu

Redakcija
Redakcija

Viss sākās no Jūlija Cēzara: reformējot kalendāru, viņš lika ielikt vienu dienu tur, kur pirms tam atradās papildus mēnesis mercedonijs- starp 23 un 24 februāri. Tā nu sanāca, ka reizi četros gados februārī bija divi 24. datumi. Kaut gan tajā laikā romiešiem bija savdabīga laika skaitīšanas sistēma, un 24 datums tika apzīmēts kā "sestā diena līdz marta kalendām".

Ar garo gadu jau no sendienām tiek saistītas dažādas nelaimes un katastrofas. Krievijā, piemēram, valda uzskats, ka garais gads ir slikts, pateicoties svētajam Kasjānam, kurš kaut kādā veidā sadusmojis Dievu, kaut gan ne tik stipri, lai zaudētu savu svētumu. Papildus kalendāra diena ir viņa dzimšanas diena.

Tiek uzskatīts, ka garajā gadā nedrīkst uzsākt celtniecību vai pirkt dzīvokli (māju). Kā liecina ticējumi, ar mājas celtniecību būs tikai vienas vienīgas problēmas, bet nopirktais dzīvoklis nesīs tikai nelaimes. Loģisku izskaidrojumu šādam ticējumam atrast nav reāli, varbūt tiešām pie vainas svētā Kasjāna sliktā karma?

Ebrejiešu kalendārā par garo gadu sauc gadu, kuram tiek pievienots mēnesis, nevis diena. Iemesls tam ir apstāklī, ka ebreju kalendārs balstās uz mēness kalendāru, tāpēc gads, kas sastāv no 12 mēnešiem atpaliek no astronomiskā saules gada aptuveni par 11 dienām. Lai pielīdzinātu mēness gadus saules gadam, ir ieviests garais gads, kas sastāv no 13 mēnešiem. Deviņpadsmit gadu ciklā ietilpst 12 parastie un 7 garie gadi.

Garā gada jeb koordinācijas sekunde ir paildus sekunde, kas tiek pievienota vispasaules koordinējamajam laikam, lai tas sakristu ar vidējo saules laiku. Garā gada sekundes pēc astronomiskajiem novērojumiem tiek pievienotas pēc vispasaules laika diennakts beigās 30 jūnijā vai 31 decembrī. Skaitās, ka tādās dienās pēc laika 23:59:59 seko 23:59:60. Cik zināms, tad pēdējo reizi garā gada sekunde tika pievienota 2008 gada 31. decembrī.

Garā gada gadskaitlim jādalās ar 4, kaut gan ir izņēmumi- gadi, kas dalās ar 100, nav garie gadi. Taču ir arī izņēmumu izņēmumi: gadi, kas dalās ar 400, ir garie gadi, tāpēc 1900.gads nebija garais, bet 2000.gads bija.

Neviens īsti nemāk paskaidrot, kāpēc gadā ir 12 mēneši- šāds iedalījums neatbilst ne mēness, ne saules kalendāram. Toties zināms, ka stundas dalījums 60 minūtēs saistīts ar babiloniešu skaitīšanas sistēmu, kuras pamatā bija nevis 10, bet 60.

Pūķa gadi vienmēr izcēlušies ar avārijām, kas saistītas ar jel kādu tehniku. Laikam jau mītiskias zvērs nesadzīvo ar dažnedažādajiem cilvēku radītajiem mehānismiem. Tāpēc padomājiet, vai ir vērts šogad iegādāties kaut ko lielu no sadzīves tehnikas vai arī auto?. Kā saka- kas pats sevi sargā, to arī Dievs sargā.