Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:75, Did:0, useCase: 3


Mācies atšķirt alternatīvos stilus- Hipiji

60. gadu beigās un 70. gadu sākumā radās cilvēku grupiņa, kas iestājās pret politisko iekārtu un kuri sevi dēvēja par hipijiem jeb puķu bērniem, jo viņu lozungs bija „Flower Power” (puķu vara)

Hipiji bija tā laika kapitālistisko valstu jaunieši, kas sludinot atbrīvošanas no ģimenes un sabiedrības un bēgot no civilizācijas, pauž protestu. Tie bija cilvēki, kuri piekopa savdabīgu dzīves veidu, tādā veidā paužot savu attieksmi pret sabiedrībā notiekošajām lietām.

Hipiju filozofijā ietilpa neraizēties par naudu un materiāliem labumiem vai varu pār citiem cilvēkiem. Mīlestība bija svarīgāka par naudu vai ietekmi, jūtas svarīgākas par prātu, dabiskums pārāks pār jebko mākslīgi ražotu, veidotu un pieņemtu. Hipijiem mīlestība nozīmē pieņemt citus tādus kādi viņi ir, ļaujot brīvi izpausties, un netiesājot balstoties uz stereotipiem.

Pamatā viņus varētu saukt par diezgan bērnišķīgiem un naiviem, viņi to apzinās un vēlas pasaulei parādīt, ka ir svarīgi nepazaudēt sevī bērnu. Patiesībā tas ir jauki un katram vajadzētu apzināties, ka lielas lietas vieglāk paveikt nesaspringstot. Hipiji uzskatīja, ka cilvēkiem nepieciešams atgūt to daļu no savas būtības, ko esam zaudējuši – bērna nevainīgo pasaules uzskatu, cerību, ka nākotne ir pilna ar brīnumiem.

Puķu bērni ļoti pastāv par dabu un dabisko. Vēlme patērēt vairāk, kā mums ir nepieciešams, vairāk vai mazāk ir skārusi mūs visus, kas draud novest pie iznīcības. Cilvēki ir atsvešinājušies no dabas un nesaprot savu milzīgo atkarību no ekoloģiskā līdzsvara uz Zemes. Ir jāprot smelt spēku no Zemes, gūt no tās enerģiju, tajā pašā laikā neko tai nelaupot.

Hipiji dzīvoja ārpus pilsētas lielās komūnās. Komūna ir uzticēšanās specifiskam dzīvesveidam un uzticēšanās cilvēkiem, tā ir kā laulība, bet ar daudz iesaistītiem cilvēkiem - paplašināta ģimene. Viņi daudz muzicēja, nodarbojās ar mākslu un rokdarbiem.
Hipiju dzīvesveids ietver austrumu reliģiju ietekmi, zaļo domāšanu un seksuālo brīvību - tas viss, protams, atspoguļojas arī hipiju vizuālajā izskatā.

Hipiju stilam raksturīgs:

1. džinss, velvets, adījumi, tamborējumi, kokvilna, lins, audumi no dabiskas šķiedras
2. raibi ziedu raksti, etniski motīvi, batika
3. indiāņu, čigānu un austrumu stila iezīmes
4. unisex
5. kļošētas bikses
6. brīva piegriezuma kleitas, gari svārki (līdz potītēm)
7. iecienīts apģērba gabals – veste
8. daudz etnisku rotu no koka, sudraba, ādas vai tekstila, saulesbrilles
9. pār plecu nēsājama soma - tarba no tekstila
10. gari mati dabiskā tonī, viļņaini ar celiņu pa vidu, ap galvu apsiets savirpināts lakats vai saitīte
11. meikaps dabisks
Raksturīgākās krāsas ir brūna, zaļa un dzeltena.

Sabiedrībā ir izveidojies stereotips, ka hipiji nepakļaujas sabiedrības normām, lieto alkoholu, pīpē zāli un vēlāk pat lieto narkotikas. Savā ziņā tāpēc arī viņi cenšas tādi būt, pierādot sabiedrībai, ka tas ir normāli. Kopumā tie ir sirsnīgi jaunieši ar dziļu jo dziļu mīlestību pret visu dzīvo, taču sabiedrība ir tāda kāda ir, tāpēc arī viņiem ir jāpastāv par sevi, jāpierāda sava taisnība.
Ar mīlestību un bērnišķīgumu!

Autors: Elīza Bula

     [+] [-]

, 2010-06-09 16:43, pirms 14 gadiem
te nu gan interesanta rakstu sērija panesusies

     [+] [-]

, 2010-06-09 17:31, pirms 14 gadiem
Jaa, buus jaapiekriit, nekad neko tamliidziigu nebiju lasiijusi, nemaz nezinaaju, kaa tos visus stilus atskirt.

     [+] [-]

, 2010-06-09 18:27, pirms 14 gadiem
Beidzot kāds ielisks raksts.

     [+] [-]

, 2010-06-09 19:37, pirms 14 gadiem
tā ir, raksts vienkārši superīgs

     [+] [-]

, 2010-06-10 02:14, pirms 14 gadiem
talantīga autore, diez pati ar kada stila piekritēja, ka tik labi visu zin