Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:58, Did:0, useCase: 3


Kurš izdomāja uzcelt pirmo sniegavīru pasaulē?

Atnākusi ziema un ar savu salto elpu pārveidojusi pasauli. Ārpus pilsētu kņadas tā veido skaistu pasaku - apkārt pūkains sniegs, mirdzoša saule. Un kā uz burvju mājienu sāk parādīties jautri sniega vīri. Šī jaukā izklaide cilvēkiem pazīstama jau vairākus gadsimtus, bet vai zināt kurš pirmais izdomāja uzvelt sniegavīru?

Rakstiski minēts, ka 15. gadsimta beigās 1493. gadā itāļu arhitekts un skulptors Mikelandželo Buonarotti pirmo reizi izveidoja sniega figūru. Pirmais vēsturiskais sniega vīra apraksts tika publicēts 18. gs., vārds sniega vīrs jeb "schneeman" pirmo reizi tika lietots Vācijā, bet pirmais sniega vīra attēls parādījās kā bērnu dziesmu grāmatas ilustrācija. Grāmata izdota Leipcigā. Taču to vēsture ir daudz senāka.

Pirmie sniegavīri nemaz nebija mīlīgi kā mūsdienās. Tā kā bargās ziemas nesa līdzi arī daudz dažādu pārbaudījumu, tad sākotnēji tie bija nešpetni, nikni ziemas monstri. Bija ticējums, ka pilnmēness naktīs tie atdzīvojas un var radīt ļaudīm reālas briesmas, šausmīgus murgus un neveiksmes vispār.

Norvēģijā nedrīkstēja skatīties vakaros uz sniegavīriem pagalmā caur aizkariem. Ja ziemas vakarā nākot mājās kaut kur pamanīja uzceltu sniega vīru, tad tas bija jāapiet ar lielu līkumu.

Un tikai 19. gadsimtā sniega vīri kļuva mīļāki, līdz kamēr jau bija neatņemama ziemas sastāvdaļa. Apsveikumu kartītes ar sniegavīru, kuram apkārt dej jautru bērnu bariņš, drīz kļuva ļoti populāras. Interesanti, ka sniega vīrs lielākoties ir vīriešu dzimtes pārstāvis, sniega sievas un sniegbaltītes sastopamas vien Krievzemē. Tur sniega figūras uzskatīja par ziemas gariem, pret ko jāizturas ar lielu cieņu, kā arī lūdza palīdzību, ja aukstums bija īpaši nežēlīgs. Šeit ticēja, ka pār ziemas puteņiem, sniegu un miglu valda sieviešu dzimtes pārstāves, tāpēc cēla sniega sievas. Senāk janvāri sauca sniegavīra vārdā - "снеговик".

Svētais Asīzes Francisks uzskatījis, ka ar sniegavīru palīdzību var cīnīties pret ļaunajiem gariem, jo sniegs taču ir balts un krīt no debesīm. Pēc citas kristiešu leģendas sniegavīri esot eņģeļi. Dāvana no Dieva, kas spēj nodot cilvēku vēlēšanās. Ticēja, ka līdz ko sniegavīrs izkūst, tā vēlēšanās drīzumā piepildīsies.

Eiropā sniegavīrus cēla blakus mājām un krāšņi izpušķoja, tina šallēs, rokās lika zaru slotu. Tas viss bija pārdomāts. Burkānu deguna vietā lika, lai izlūgtos dievībām labu ražu un laikapstākļus. Apgāztais spainis simbolizēja labklājību mājās. Rumānijā sniegavīriem gatavoja ķiploku krelles, kas palīdzēja uzturēt mājiniekiem labu veselību un aizsargāja no ļauniem gariem. Zaru slota rokās tika dota, lai tas spēj aizlidot uz debesīm.

Mūsdienās sniega figūras vairs nav tikai bērnu iemīļota nodarbe. Visā pasaulē notiek dažādas sniegavīru celšanas sacensības, festivāli, tiek pārspēti rekordi.

Viens no lielākajiem sniegavīriem Eiropā tika uzcelts kādā no Austrijas kalnu slēpošanas kūrortiem - Galtūrā (Galtür). Tā augstums sasniedza 16,70 metrus. Bet pats pirmais augstākais sniegavīrs pasaulē tika uzcelts ASV 1999. gadā un tā augstums bija 35 metri un svēra 4000 tonnas. Viņu nosauca par godu toreizējam Menas štata gubernatoram Angusam Kingam - "Anguss, kalnu karalis". Vēlāk 2008. gadā šo rekordu uzlaboja un sniegavīrs jau bija 37,2 m garš un 6000 tonnas smags.

Bet pats mazākais sniegavīrs tika izveidots 2010. gadā, jāatzīst, gan ne no sniega. Londonas nacionālās fizikas laboratorijas kvantu nodaļas zinātnieks Deivids Kokss ar kolēģu palīdzību izgatavoja sniegavīru no alvas, kura lielums bija tikai 0,01 mm, jeb 5 reizes mazāks par cilvēka matu. Sniegavīra deguns bija izgatavots no platīna un bija 0,001 mm liels.

Par sniegavīriem sacerētas arī daudzas bērnu pasakas kā, piemēram, Hansa Kristiana Andersena pasaka "Sniegavīrs". Uzņemtas daudz skaistas multiplikācijas filmas.

Sniegavīru parasti var izveidot no sniega, kas ir tuvu kušanai un kļuvis mitrs. Šāds sniegs labi līp kopā un to ir viegli savelt nepieciešamā izmēra bumbās. No pūdersniega sniegavīru izveidot ir grūti, jo tas nelīp, un arī kūstošs sniegs, temperatūrai krītoties, var pārklāties ar sērsnu un kļūt nepiemērots sniegavīra celšanai.

Lai jums jautra sniegavīru celšana!