Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:58, Did:0, useCase: 3


Kāpēc kaķi krīt uz visām četrām ķepām?

Redakcija
Redakcija

Kaķiem tas izdodas tik graciozi: lecot vai krītot no augstuma, nokrist uz visām četrām kājām. Ūsaino akrobātu līdzsvara izjūta ir patiešām izcila, taču karstā vasarā lielākais dzīvnieciņu drauds ir aizraujošā pasaule aiz atvērta loga. Lūk, daži fakti par kaķiem piemītošo līdzsvaru.

Ūsas kalpo telpas izpētei, ne līdzsvaram

Vecas tantiņas zina stāstīt, ka kaķu līdzsvara sajūtu regulē ūsas. Taču tā nekādā ziņā nav taisnība. Šis mīts, iespējams, ir saistīts ar priekšstatu, ka ūsas ir sajūtu orgāns. Patiesībā 24 ūsas kaķiem palīdz orientēties telpā un noteikt attālumus, īpaši šaurās vietās un naktīs. Ūsas arī spēj sajust gaisa kustības un ļauj dzīvnieciņiem saprast, vai netuvojas kāds ienaidnieks. Ūsas ir būtiska daļa no kaķa drošības un mobilitātes sajūtas, bez tām dzīvnieciņi arī nespētu izpildīt tik graciozas, kompleksas kustības un aizsargāt sevi bīstamās situācijās.

Līdzsvaru nodrošina iekšējā auss

Patiesībā par to, ka kaķiem trūkst līdzsvara, ziņo iekšējā auss. Tāpat kā citiem zīdītājiem, arī mūsu mīluļiem līdzsvara sajūtu kontrolē iekšējā auss, kas savieno vidusausi un ārējo ausi. Savukārt staigājot pa žogu vai plauktiem, līdzsvaru kaķim palīdz nodrošināt aste un nagi.

Elastīgs mugurkauls palīdz sagrupēties kritienā

Murrātājiem ir ļoti elastīgs mugurkauls, vairāk skriemeļu nekā cilvēkam (53), kas ļauj tiem kritiena laikā sagriezt savu ķermeni – tas ir iedzimts reflekss. Kad kaķi krīt, tas izmanto vai nu redzi, vai savu vestibulāro aparātu, cenšoties sagriezt ķermeni tā, lai pirmās zemei pieskartos priekšķepas, bet trieciena spēku absorbētu visas četras kājas. Dzīvnieciņiem ir neticami spēcīgas pakaļkājas un, piemēram, tie spēj uzlēkt sešas reizes augstāk par paša garumu.

Jo augstāk, jo labāk

Tas nav nekas neparasts, ja kaķis veiksmīgi nokrīt no liela augstuma. Iemesls – jo garāka kritiena distance, jo kaķim ir vairāk laika sagrupēties. Tādēļ kritiens no otrā vai trešā stāva ir pat bīstamāks nekā lidojums no lielāka augstuma. Kaķiem krist palīdz arī to smalkais ķermenis, vieglā kaulu struktūra, biezā spalva, kas samazina iespējamo ātrumu. Ir kaķi, kas spēj izklāt savu ķermeni kā izpletni.

Uzmanību – atvērts logs!

Iespējams, paši kaķi domā, ka viņiem piemīt deviņas dzīvības, taču mēs labi zinām, ka tā nav. Dabiskā ziņkārība un medītkāre dzen viņus pie atvērtiem logiem, taču, neskatoties uz viņu izcilo līdzsvara sajūtu, kritieni bieži beidzas ar nopietnām traumām. Dzīvnieciņi var viegli aizrauties ar putniņiem vai vāverēm, zaudēt līdzsvaru un krist, tā savainojot sevi. Esiet uzmanīgi!

Taču par to, kā kaķu brīnišķīgā līdzsvara izjūta palīdz viņiem tikt galā ar dīvainiem šķēršļiem un ko par to domā atraktīvais vadītājs Ričards Hamonds, skaties īpašajā radījumu cikla „Muļķību zinātne” sērijā par kaķiem.

Skaties raidījumu ciklu „Muļķību zinātne” TV kanālā „National Geographic” otrdienās plkst.21:30 no 18.augusta. Pievērs uzmanību īpašajām sērijām par suņiem un kaķiem!