Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:58, Did:0, useCase: 3


Laimes atslēdziņa jeb 12 soļi ceļā uz labklājību

Psiholoģijas profesore Sonja Ļubomirski (Sonja Lyubomirsky) Kalifornijas universitātē (Riversaida ASV) ir viena no vadošajām pozitīvās psiholoģijas pārstāvēm pasaulē. Viņa ir grāmatas „The HOW of Happiness: A Practical Approach to Getting The Life You Want” (Sphere, 2007) autore.
Kā gūt prieku no dzīves? Sonja Ļubomirski iesaka vairākus katram pieejamus paņēmienus, kā pietuvoties šim mērķim.

1. Esiet pateicīgi. Piezvaniet vai apciemojiet cilvēku, kurš jūsu labā ir kaut ko labu paveicis (kaut arī tas ir bijis jau sen). Izsakiet savu atzinību, kaut arī cilvēks to pavisam negaida.

2. Noskaņojieties optimistiski. Vienus un tos pašus apstākļus var uztvert ļoti atšķirīgi un dažkārt pat traģēdija mūs dara stiprākus.

3. Nesalīdziniet sevi ar citiem. Laimīgi cilvēki neseko līdzi citu veiksmēm un neveiksmēm, bet salīdzina sevi ar to cilvēku, kāds pats bijis pirms laika. Viņi uzticas savai izjūtai par to, kā virzās lietas.

4. Izrādiet labsirdību. Labas, nesavtīgas lietas (kaut vai pašas nenozīmīgākās), kā nekas cits ļauj izjust dzīves garšu un piesātināties ar pozitīvu enerģiju.

5. Pielieciet pūles attiecību veidošanā ar citiem cilvēkiem. Tiecieties ar citiem cilvēkiem bez īpaša iemesla, nežēlojiet laiku, veidošanā.vārdus un jūtas, lai paustu savu siltumu un pieķeršanos un mācieties ieklausīties.

6. Izdomājiet grūtību pārvarēšanas veidus. Problēmas risinājums ne vienmēr slēpjas attiecību skaidrošanā. Gūstiet mācību no neveiksmēm.

7. Mācieties piedot. Pat, ja jūs nekontaktējat ar savu pāridarītāju, uzrakstiet viņam „piedošanas vēstuli” (nosūtīt nav obligāti). Laimīgi cilvēki spēj pacelties pāri jebkuram aizvainojumam.

8. Tiecieties pēc izjūtas, ko var salīdzināt ar „straumi”. Meklējiet nodarbošanos, kas jums ļaus pilnībā izpaust pašaizliedzīgo spēku un likt lietā savas spējas. „Straumi” var atrast pat ar rutīnu apaugušās lietās, ja vien jūs tajās spēsiet saskatīt jēgu un savu prasmju pielietojumu.

9. Izjūtiet dzīves garšu. Pievērsiet uzmanību sīkiem prieka brīžiem, labām ziņām, apbrīnojiet to, kā iekārtota pasaule, nepalaidiet garām ikdienišķas baudas.

10. Izraugieties pienācīgus mērķus. Lai tie būtu elastīgi, sasniedzami un noved jūs pie kaut kā, nevis aizved no kaut kā.

11. Attīstiet sevī garīgumu: tas sniedz atbildes uz daudziem ikdienišķiem jautājumiem.

12. Rūpējieties par savu ķermeni. Atvēliet pietiekamu laiku miegam un ķermeņa vingrinājumiem. Meditējiet – tas palīdzēs uztvert jūsu organisma vajadzības. Ieklausieties savā ķermenī.

psihologijaspasaule.lv