Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:384, Did:0, useCase: 3


3 iemesli, kāpēc grūtniecības laikā nepieciešama dūla

Redakcija
Redakcija

3 iemesli, kāpēc grūtniecības laikā nepieciešama dūla
Dūla Katrīna Puriņa

Gatavojoties dzemdībām, topošās māmiņas jau ilgi pirms laimīgā brīža plāno to norisi – meklē labāko dzemdību vietu, saprotošāko vecmāti, pamazām kārto jaundzimušā somu un visbeidzot – meklē arī atbalstu līdzcilvēkos. Neapšaubāmi labs atbalsts grūtniecības laikā un dzemdībās ir bērna tēvs, taču ne vienmēr ar to ir pietiekami. Dūla var būt lielisks atbalsts grūtniecības laikā, dzemdībās un arī laikā, kad mazulis ir piedzimis. Par to, kāpēc grūtniecei būtu jāizvēlas dūlas atbalsts savām dzemdībām, stāsta t/c DominaShopping semināra “Gaidību 4dienu” lektore,praktizējoša dūla starptautiskā apmācībā, Katrīna Puriņa.

Dūla ir pieredzējusi, īpaši apmācīta sievietes atbalsta persona gaidību, dzemdību un pēcdzemdību periodā. Dūla ir informatīvs atbalsts, gaidot mazuli, emocionāls un fizisks atbalsts, laižot viņu pasaulē un praktisks atbalsts, kad māmiņa un bērns ir satikušies. Svarīgi atcerēties, ka dūla nav mediķis.

Dūla uzklausa un izskaidro
Dūla ar jauno māmiņu veido uzticības pilnas attiecības jau bērniņa gaidīšanas laikā. Viņa emocionāli iepazīst māmiņu un viņu uzklausa. Dūla dzemdību norisi var izskaidrot gan fizioloģiski – parādot vingrinājumus, gan arī emocionāli – piemēram, izskaidrojot māmiņas emocionālās pārmaiņas. Sadarbības laikā dūla palīdzēs domāt pozitīvi, sagatavoties dzemdībām un izstrādāt dzemdību plānu.

Dūla ir atbalsts dzemdībās
Dzemdību laikā dūla gādās par nepārtrauktu uzmanību, palīdzēs gan plānotās mājas dzemdībās, gan pa ceļam no mājām uz slimnīcu. Protams, dūla nespēj aizstāt māmiņas dzīvesbiedru, viņa ļaus piedzīvot skaistu un harmonisku kļūšanu par māmiņu, kamēr vecmāte parūpēsies par veiksmīgu bērniņa piedzimšanu. Dzemdībās dūla atbalstīs gan ar elpošanas, pozu un masāžu ieteikumiem, gan zinās īsto brīdi, kad pateikt atbalsta vārdus.

Dūla būs klāt arī pēcdzemdību periodā
Brīdī, kad laimīgā māmiņa ar mazuli atgriežas mājās, sāk rasties jautājumi un nedrošība par to, kas un kā jādara. Dūla palīdzēs jaunajai māmiņai rast gan atbildes uz interesējošiem jautājumiem, īpaši par krūts zīdīšanas jautājumiem, gan palīdzēs ar mazajiem darbiņiem – palīdzēs saģērbt mazuli vai pirmo reizi viņu vannot. Dūla palīdzēs spēcināt gan attiecības mammai ar mazuli, gan iesaistīs tēti jaunajā dzīvē. Dūlas klātbūtne stiprinās un vienos ģimeni tās jaunās dzīves sākumā.

Plašāk par dūlas nozīmi grūtniecības laikā, grūtniecei nepieciešamajiem vitamīniem, bērniņa vārda izvēli un citām aktuālām grūtniecības tēmām jaunās un topošās māmiņas varēs uzzināt “Gaidību 4dienas” seminārā. Tas notiks 2017. gada 30. martā no plkst. 11.00 līdz 13.00 tirdzniecības centrā DominaShopping, Ieriķu ielā 3, Rīgā