Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:1, Did:0, useCase: 3


Galda spēļu nozīme ģimenē

Redakcija
Redakcija

Ja varam teikt, ka dzīvojam laikā, kad globālais tīmeklis ir pārņēmis teju ikvienu no mums, ņemot vērā, ka ikdienas lielāko daļu pavadām sasaistījušies ar kādu ierīci. Tomēr jāatzīst, tik vieglu uzvaru globālais tīmeklis negūs.

. Lai gan datorspēles ir tās, ar kurām aizraujas liela daļa cilvēku, tērēto gan lielas naudas summas tehnoloģijās, gan pašās spēlēs un ieguldot šajā aktivitātē daudz brīvā laika, populāras pasaulē kļūst arī cita veida spēles – galda spēles. Pasaulē (zināmas) pastāv aptuveni 60 tūkstoši dažādu galda spēļu, turklāt katru gadu tām piepulcējas vēl vismaz 1000 jaunu spēļu – izvēles iespējas ir ārkārtīgi plašas. Turklāt – galda spēles ir kaut kas diezgan pretējs datorspēlēm – te bez komunikācijas, citiem spēlētājiem (klātienē), neiztikt, ja vēlies izbaudīt spēles spēlēšanas priekus, un, arī uzvaru!

Spēlēt spēles ar draugiem ir viens pasākums, tomēr arī ģimenē vajadzētu attīstīt un veidot galda spēļu spēlēšanas tradīcijas, jo tām ir īpaša pievienotā vērtība – vēl jo vairāk, ja ģimenē ir bērni.

Bērniem augot lielākiem, vecāki reizēm īpaši izjūt bērnu vēlmi vairāk laika pavadīt ar draugiem, datoru, vienatnē – tikai ne ar vecākiem. Un tieši tāpēc lieliska iespēja ir veidot ģimenes galda spēļu vakarus, kur visi ģimenes locekļi var sanākt kopā un labi pavadīt laiku. Viena no iespējām – jau no agra vecuma bērnus iemācīt mīlēt galda spēles, parādot, cik tās ir interesantas un radot galda spēļu vakarus ģimenes lokā par tradīciju jau no agra bērnu vecuma. Otra iespēja, ja nedaudz esam nokavējuši, iepazīstināt arī lielākus bērnus ar spēlēm. Jā, sākotnēji pusaudzis noteikti nebūs sajūsmā par galda spēļu vakaru kopā ar vecākiem, tomēr bērni ir bērni – viņiem joprojām patīk spēles. Un, ja galda spēļu vakaram izvēlēsimies aizraujošas interesantas un bērnu patiešām saistošas spēles, tas var izvērsties par patīkamu un jautru vakaru, kuru gribēsies atkārtot vēl. Galda spēles ver būt lielisks “tilts” starp vecākiem un bērniem, jo īpaši pusaudžu vecumā – lai iepazītu viens otru jau pavisam citā līmenī.

Mēs teikt, ka amerikāņu galda spēle “Monopols” spēj sanaidot visus ģimenes locekļus vienā vakarā. Jā, iespējams, ja spēlējam ar nepareizo attieksmi. Galda spēles nenozīmē tikai uzvaru un pārākuma izrādīšanu pār citiem spēlētājiem, jo īpaši, ja tas ir ģimenes galda spēļu vakars. Vecākiem nav jāsacenšas pret bērniem, lai gan labi zinām, ka bērns pret vecāku sacentīsies gan, un jutīs zināmu gandarījumu, ja uzvarēs – tas gan nenozīmē, ka vieglprātīgi jāpiekāpjas un jāļauj uzvarēt. Spēlei jābūt vienlīdzīgai. Galda spēles ir lielisks veids, kā bērniem mācīt pazemību un uzvarēšanu ar godu! Tomēr, nedrīkst aizmirst, ka tās ir tikai spēles, kurā nav par katru cenu jāuzvar, kurās emocijām jāņem virsroka. Svarīgs ir kopā pavadītais laiks. Tiesa, šo to caurs galda spēļu spēlēšanu var lieliski iemācīt saviem bērniem.

Ja vēlamies caur galda spēlēm iemācīt ne tikai attieksmes, bet arī citas prasmes – kā iet uz kompromisiem, kā pieņemt lēmumus, kā stratēģiski domāt. Mūsdienās pieejamas ļoti dažādas stratēģiskās spēles, kas ļauj spēlētājiem ne tikai asināt prātu, bet arī izrādīt patiesu inteliģenci un stratēģa raksturu – spēlējot šādas spēles vēlamās īpašības var lieliski attīstīt. Savulaik par vienu no inteliģentākajām un stratēģiski izglītojošākajām spēlēm tika uzskatīts šahs, ko prata ikviens izglītos cilvēks. Mūsdienu pasaulē šaha spēles pratēju skaits nav īpaši liels, tomēr iemācīt saviem bērniem spēlēt šahu ir vērtīgi – tā ir spēle, kas liek domāt, izvērtēt pretinieku un tā iespējamos nākamos gājienus. Lai gan šahs nav pati izklaidējošākā ģimenes spēle, tomēr, iepazīstināt jauno prātu ar šahu derētu gan. Turklāt, ja tiek izrādīta interese par spēles noteikumiem – noteikti vajag arī iemācīt!

Atgriežoties pie vairāk izklaidējošām un aizraujošām galda spēlēm – tās tiek izmantotas arī skolās, mācību procesā, uzskatot, spēles, lai gan to pamatā ir jautrība un izklaide, spēj radīt pozitīvus blakusefektus zināšanu apguvē. Turklāt, galda spēles atrodamas gan pašiem mazākajiem, gan lielākiem bērniem, gan arī pieaugušajiem, kas savu brīvo laiku var pavadīt šādi – spēlējot spēles kopā ar draugiem.

Viena no populārākajām jaunāko bērnu galda spēlēm ir “Story cubes”, kas ir metamie kauliņi ar dažādiem attēliem uz katras šķautnes - lieliska iespēja attīstīt savu radošo domāšanu un fantāziju, radot stāstu no nedaudziem kauliņiem un attēliem.

Lielākiem bērniem – no desmit līdz pat 18 gadu vecumam – interesanto un saistošo spēļu piedāvājums ir plašs – sākot no dažādām kāršu spēlēm (UNO, BASTA), turpinot ar tādām spēlēm kā JENGA, OM NOM NOM, SADERĒSIM, un beidzot ar dažādām stratēģiskajām spēlēm (SABOTEUR, KATANAS IECEĻOTĀJI u.c.).

Nevajadzētu aizrauties ar pārāk garām spēlēm – spēle, kas jāspēlē pus vakaru, nav redzams ne gals, ne mala, nav nekāda rezultāta – bērns ātri vien zaudēs interesi par šādu spēli. Spēlei jābūt salīdzinoši ātri izspēlējamai, turklāt tādai, lai pēc tam būtu vēlme to spēlēt vēlreiz.
Ja bērnam, vai vecākiem, ir stereotips, ka galda spēles nav interesantas un ir garlaicīgas, galvenais ir sākumā iepazīties ar instrukciju. Rūpīgi to izlasīt un izprast, kā spēle jāspēlē, jo tad, kad sāksies spēlēšana, būs daudz jautrāk un vienkāršāk spēlēt, ja pārzināsim noteikumus!