Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:1, Did:0, useCase: 3


Pirmā gultiņa mazulim — kas jāņem vērā tās izvēlē

Redakcija
Redakcija

Viens no lielākajiem un svarīgākajiem pirkumiem, sagaidot ģimenē mazuli, ir gultiņa. Bērnu gultas ir pieejamas plašā izvēlē, dažādos dizainos un komplektācijās, tāpēc jaunie vecāki var šajā izvēle arī apjukt. Lai izvēlētos jaudzimušajam piemērotāko gultiņu, ieteicams izvērtēt vairākus faktorus. Šis ir pirkums, ko nevajag veikt emociju iespaidā, bet gan pārdomāti un atbildīgi, jo bērns pirmajos dzīves mēnešos daudz guļ, tāpēc viņa komforts ir īpaši svarīgs.

Par to, ko ieteicams ņemt vērā, izvēloties gultiņu jaundzimušajam, konsultē bērnu preču ražotājs “Chicco”.

Gultiņas izmērs

Pirms došanās uz veikalu un konkrētu modeļu apskates vēlams izdomāt, kurā vietā īsti gultiņa atradīsies. Tad būs iespējams salīdzināt bērnu gultas izmērus ar pieejamo platību. Nelielā mājoklī tas var būt īpaši būtiski. Bērnu gultas parasti ir divos standarta izmēros — 120/60 cm un 140/70 cm. Ja nevēlaties, lai gultiņa nelielā telpā aizņem pārāk daudz vietas, tad labāk skatīties uz kompaktākiem modeļiem.

Gultiņas materiāls

Ļoti svarīgi, lai gultiņas izgatavošanā ir izmantoti bērnam draudzīgi materiāli un ekoloģiskas krāsas. Lai par to pārliecinātos, jāiepazīstas ar ražotāja sniegto informāciju, kā arī var konsultēties ar pārdevēju. Bērni nereti gultiņu arī nolaiza, pat mēģina grauzt malas, tāpēc jābūt drošiem, ka šie materiāli nekādā veidā nekaitēs mazulim. Klasiska izvēle ir koka gultiņa, kas apstrādāta ar dabīgajām eļļām, neradot bērna veselībai nekādus riskus.

Gultiņas transformēšanas iespējas

Ja vecāki plāno, ka gultiņu bērns izmantos ilgāku laiku, tad pareizā izvēle būs transformējamas bērnu gultas, kurām var gan mainīt augstumu, gan izņemt redeles vai sānu malu. Ir arī tādas bērnu gultas, kas transformējamas par pilnvērtīgu gultu, ko izmantot līdz skolas vecumam un pat ilgāk.

Saderība ar citām mēbelēm

Ja vecāki plāno bērnam iekārtot atsevišķu istabu, jau uzreiz jādomā par gultiņas saderību ar citām mēbelēm. Viena iespēja ir pirkt jau gatavu mēbeļu komplektu, kurā ir iekļauta arī bērnu gultiņa. Ja izvēlas gultiņu pirkt atsevišķi, bet citas mēbeles komplektēt vēlāk, tad labāk izvēlēties neitrālus un gaišus toņus, varbūt pat baltu gultiņu vai arī nekrāsotu koku. Tādi toņi būs labi saskaņojami ar jebkurām citām mēbelēm un krāsām.

Gultiņu vai šūpulīti?

Vecākiem ir iespēja arī kā pirmo guļvietu jaundzimušajam izvēlēties šūpulīti vai īpaši kompakto gultiņu, kas noliekama tieši pie vecāku gultas un domāta ērtākai mazuļa aprūpei viņa pirmajos dzīves mēnešos. Šada veida gultiņa mazulim būs piemērota vismaz līdz 4 mēnešu vecumam, kad viņš jau kļūst aktīvs. Gultiņa arī būs ērti pārvietojama tur, kur nepieciešams, jo tā ir viegla, kompakta un ar ritenīšiem.

Vai pirkt ceļojuma gultiņu?

Ja ģimene ir aktīva, ja ir daudz radu un draugu, kurus apciemot, ja patīk ceļot, tad labs ieguldījums būs arī ceļojumu gultiņa, kas ārpus mājas kalpos gan kā komfortabla guļvieta, gan droša zona, kur mazulim uzturēties. Ceļojumu gultiņa var labi kalpot vairākus gadus, tāpēc tas būs noderīgs pirkums ar ilgtermiņa pielietojumu.