Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:1, Did:0, useCase: 3


Mājdzemdības: intīma un droša bērniņa sagaidīšana

Redakcija
Redakcija

Bērniņa piedzimšana, lai arī nav viegla, ir skaists un prieka pilns notikums ikvienas sievietes mūžā. Lielākā daļa sieviešu Latvijā savu bērniņu izvēlas laist pasaulē stacionārā – dzemdību namā, slimnīcā, taču ir daļa sieviešu, kuras izvēlas alternatīvu dzemdību veidu, proti, sagaidīt savu bērniņu mājas apstākļos jeb plānotās mājdzemdībās. Šīm dzemdībām ir gan atbalstītāji, gan arī pretinieki. Mājdzemdību pretinieki par šo tēmu nereti izplata dažādus mītus, kas pārsvarā ir nepamatoti. „Domina Shopping” rīkotajā ikmēneša seminārā „Gaidību 4dienas” mājdzemdību atbalstītāja, dūla un topošā vecmāte Katrīna Puriņa topošajām un jaunajām māmiņām kliedē negatīvos mītus par mājdzemdībām un stāsta par lietām, kas jāņem vērā, ja ir pieņemts lēmums laist bērniņu pasaulē mājās.

Kāpēc sievietes izvēlas bērniņus dzemdēt mājās, nevis stacionārā?

Visbiežāk sieviešu galvenais pamudinājums izvēlēties dzemdības mājās ir vēlme pēc klusuma, miera un ierastās vides, kā arī vēlme, lai bērniņš dzimtu savā ritmā un neviens viņu nesteidzinātu. Tās māmiņas, kuras ir piedzīvojušas plānotas mājdzemdības, uzskata, ka mājās tiek nodrošināts saudzīgāks placentas piedzimšanas posms un arī nabassaite nereti tiek pārgriezta vēlāk nekā stacionārās dzemdībās.

Tāpat māmiņām ir svarīgi, ka jebkurā brīdī ir iespēja relaksēties vannas istabā, kas stacionārā ir maksas pakalpojums. Plānotas mājdzemdības izvēlas arī tās sievietes, kurām iepriekš bijusi negatīva pieredze, laižot pasaulē savu bērniņu stacionārā. Daudzām sievietēm, kuru bērniņi piedzimst plānotās mājdzemdībās, pastāv uzskats, ka dzemdības ir dzīves sastāvdaļa, kurām jāiekļaujas ierastajā vidē, nevis, lai to izdarītu, jādodas prom no vides, kurā bērniņš ticis ieņemts.

Vecmātes loma mājdzemdībās

Sievietes noteikti vēlas zināt, kā vecmātes var palīdzēt sievietei mājdzemdībās. Izrādās, ka viņas var visu to pašu, ko stacionārā. Vecmāte arī mājdzemdībās var gan veikt vaginālo apskati, gan fiksēt bērna sirdstoņus, gan arī veikt epiziotomiju jeb iegriezumus starpenē, ja tas ir nepieciešams, kā arī iegriezumus pēc tam sašūt, izmantojot vietējo anestēziju. Vecmāte mājas dzemdībās ir nodrošinājusies ar plašu aprīkojumu klāstu, piemēram, stetoskopu, fonoendoskopu, steriliem instrumentiem, pat ar manuālo vakuumekstraktoru un portatīvu plaušu mākslīgās ventilācijas ierīci gan jaundzimušajiem, gan pieaugušajiem. Mājās viņa arī var paņemt visas nepieciešamās asins analīzes, ievadīt vajadzīgos medikamentus, kā arī pievienot sistēmu.

Pēc bērniņa nākšanas pasaulē vecmāte ar dzemdētāju paliek apmēram četras stundas, šajā laikā ne tikai sekojot mātes un jaundzimušā stāvoklim, bet arī pārbaudot placentu un noņemot asins paraugus no tās asinsvadiem. Mājās tiek aizpildīta arī dokumentācija un izsniegta veidlapa bērna dzimšanas apliecības saņemšanai. Arī neonataloga jeb jaundzimušo ārsta apskate tiek nodrošināta plānotās mājas dzemdībās.
Ja ir radušies kādi negaidīti sarežģījumi dzemdību gaitā, vecmāte nodrošina dzemdētājas nogādāšanu stacionārā. Jāņem gan vērā, ka dzemdības ārpus stacionāra var plānot vesela sieviete jeb zema riska grūtniece. Tas nozīmē – sievietei dzīves laikā nav bijušas nopietnas saslimšanas, kā arī pati grūtniecība norit bez sarežģījumiem.

Mīti un patiesība par mājdzemdībām

Ar mājdzemdībām saistīti vairāki sabiedrībā izplatīti mīti. „Gaidību 4dienas” eksperte Katrīna Puriņa populārākos no tiem atspēko.
• Daudzas mammas saka, ka mājās nav piemērotu apstākļu dzemdībām. Patiesībā nav nepieciešami īpaši apstākļi, lai laistu pasaulē bērniņu. Pietiek ar tādiem pašiem apstākļiem, kādos bērniņš mājās ir ieņemts.
• Tāpat tiek izplatīti mīti par statistiku. Topošā vecmāte aicina nejaukt statistikas datus par neplānotām mājdzemdībām ar plānotām. Sabiedrībā minētā negatīvā mājdzemdību pieredze ir saistīta ar tiem gadījumiem, kad jaundzimušais vai māte tiek nogādāti reanimācijā pēc neasistētām un nelikumīgām mājdzemdībām. Tāpat ir nekorekti salīdzināt mājdzemdības ar stacionārajām dzemdībām, jo no visām Latvijā notikušajām dzemdībām mājās dzemdē 1% sieviešu, uzsver Katrīna Puriņa.
Speciāliste aicina topošās māmiņas neiespaidoties no draudzeņu un mammu stāstiem par dzemdībām, jo katrai sievietei dzemdības ir individuālas un Katrīna Puriņa savā praksē nav novērojusi divas vienādas dzemdības. Domājot par dzemdībām, ne tikai mājās, bet arī stacionārā, Katrīna mudina ieklausīties sevī, un bērniņš pats pateiks priekšā, kur ir labāk.

Lēmums par bērniņa laišanu pasaulē mājas apstākļos

Ja sieviete vēlas dzemdēt mājās, lēmums par mājdzemdībām jāpieņem ne vēlāk kā līdz 30. grūtniecības nedēļai. Šādām dzemdībām nepieciešams sagatavoties gan emocionāli, gan arī fiziski, saprotot, ko vēlas sieviete un vai viņa to vispār drīkst. Savukārt līgums ar vecmāti par mājdzemdībām ir jānoslēdz līdz 35. grūtniecības nedēļai. Tomēr, ja sieviete šādu lēmumu pieņem pēc 30. nedēļas, intensīvā sagatavošanas darbā ar vecmāti to vēl ir iespējams īstenot.

Latvijā mājdzemdības praktizē piecas vecmātes visā valsts teritorijā. Ja sieviete grib laist bērniņu pasaulē plānotās mājdzemdībās, ir jārēķinās, ka tas izmaksās no 500 līdz 600 latiem. Dzemdību maksā ir ietverta gan aprūpe, gan arī vizītes, kas saistītas ar sagatavošanos lielajam notikumam un posmu pēc tam (parasti četras pēcdzemdību vizītes). Plānotu mājdzemdību nodrošināšanas kārtība noteikta Ministra kabineta noteikumos Nr.611 (2006.gada 25.jūlijā).

Plašākai informācijai par mājdzemdībām „Gaidību 4dienas” semināra eksperte Katrīna Puriņa rekomendē lasīt dūlas Lindas Rozenbahas grāmatu „Gaidības un radības ar prieku”, kā arī apmeklēt mājaslapu starkaligzda.lv, kurā iespējams ne tikai uzzināt vairāk par vecmātēm, kuras praktizē mājdzemdības, bet arī bez maksas iegūt daudz noderīgas informācijas par grūtniecību un dzemdībām. Par mājdzemdībām un citām grūtniecēm aktuālām tēmām iespējams uzzināt arī tirdzniecības centra „Domina Shopping” organizētajos bezmaksas semināros „Gaidību 4dienas”, kas notiek katra mēneša pēdējā ceturtdienā. Nākamais seminārs topošajām un jaunajām māmiņām notiks 29.martā.

     [+] [-]

, 2012-03-22 13:04, pirms 12 gadiem
Ha- baigā priekšrocība- var izmantot savu vannas istabu relaksācijai bez maksas. Tas, ka mājdzemdības maksā 500-600 ls jau to noteikti atsver, ne?