Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:1, Did:0, useCase: 3


Bērna pirmie soļi muzikālajā pasaulē – kādu mūzikas instrumentu izvēlēties?

Redakcija
Redakcija

Vecāki savus bērnus jau no agras bērnības cenšas ievest dažādu papildu interešu grupiņu un nodarbību pasaulē, kas var būt gan dažādas sporta, mākslas vai mūzikas nodarbības. Bērni var apmeklēt speciāli organizētas nometnes, specializētās skolas, piemēram, mākslas vai mūzikas skolas, vai arī ņemt privātskolotājus, kuri palīdzēs apgūt konkrētas iemaņas.

Šajā rakstā tuvāk apskatīsim pirmos soļus mūzikas pasaulē, kas bērnam var izraisīt milzu interesi un entuziasmu, ko ir vēlēšanās attīstīt padziļināti.

Kad bērns vēl ir ļoti mazs
Muzikālās nodarbības bērniem ir pieejamas no divu gadu vecuma. Kā pirmos soļus nodarbībās bērni sāk ar dažādām kustību spēlēm, dziedāšanas treniņiem un ritma izjušanu, iesaistot mūzikas instrumentus. Ar šīm nodarbībām bērni iemācās klausīties un pamazām atšķirt ritmu, tempus, skaņas, skaļumus, tonalitātes.
Pirmie mūzikas instrumenti bērniem parasti ir bungas, kociņi, šķīvji un zvaniņi, kas palīdz apgūt ritmu, turpretim melodiskie mācību instrumenti ir stabules, ksilofoni un metalofoni.

Šādus instrumentus Jūs varat iegādāties arī mājās, kur var pavērot, kas visvairāk Jūsu bērnu interesē un piesaista.

Apmācības, kad bērni apzināti sāk apgūt mūziku
Lai izprastu, kas tieši Jūsu bērnam visvairāk simpatizē no mūzikas instrumentiem, iesakām noskatīties kādus mūzikas videoklipus un interpretēt mājas apstākļos dažus no šiem instrumentiem. Protams, vienmēr uzjautājiet arī, ko bērns pats vēlētos apgūt.
Iesākumā var paņemt privātskolotāju vai izmantot mūzikas skolu piedāvātās iespējas, kurās jau no sešu gadu vecuma var izmēģināt dažādus pieejošos mūzikas instrumentus.

Ko bērnam dod muzikālās aktivitātes?
Neskatoties uz to, vai bērns pieaugot kļūs vai nekļūs par profesionālu mūziķi, mūzikas apgūšana dod vairākus iekšējos bonusus, piemēram, koncentrēšanās spējas, trenētu atmiņu, spēju izjust noskaņu un emocijas.
Apgūstot mūziku, bērns iemācās domāt, spēt ritmiski un izjusti kustēties, kā arī iejusties daudz labāk rotaļās un apgūst izjūtu prasmes. Mūzika veicina arī runas prasmes, turklāt mūzika ir viens no veidiem, kā palīdzēt ar autismu slimiem bērniem - dziedot vai spēlējot viņi atbrīvo saspringušos muskuļus, ļaujoties un plūstot līdzi skaņām.

Kādus mūzikas instrumentus vislabāk ir apgūt bērniem?
Katra mūzikas instrumenta spēlei nepieciešamas citas fiziskās prasmes, proti, pūšamajiem instrumentiem nepieciešamas labas plaušas, ģitārspēlei - spēcīgi pirksti, bet klavierēm – veikli pirksti. Šīs fiziskās spējas var ņemt vērā pie instrumenta izvēles, tomēr nebūs melots, ka šīs spējas ar neatlaidīgiem treniņiem un praksi var arī attīstīt.

Ņemot vērā bērna vecumu un Jūsu iespējamo budžetu, Jums jāatrod kopīgi ar bērnu personiski interesējošu mūzikas instrumentu, ko apgūt. Ne visiem bērniem ir dabas dotas talants, bieži vien izvēlētais mūzikas instruments prasīs lielu apņemšanos un pacietību, kurā jāveicina mīlestība un patika, nevis piespiedu disciplīna. Daudz motivētāks bērns būs spēlēt mūzikas instrumentu, kas viņam izraisīs patīkamas emocijas un ļaus saskatīt sasniedzamo mērķi mācību procesā.

Ir dažādi mūzikas instrumenti bērniem, ko viņi var apgūt jau agrā vecumā, piemēram, klavieres, ģitāra, flauta vai vijole.
Klasiskākā un populārākā izvēle parasti ir klavieres, kas nebūt nav sliktākā izvēle - klavierspēle iemāca bērnam lasīt notis un apgūt harmonisku melodiju izpratni.

Ja plānojat bērnam dot iespēju apgūt stīgu instrumentu, tad ieteicams mācīties vijoli. Speciālisti iesaka šo mūzikas instrumentu apgūt pat pirms sešu gadu vecuma.

Ja izvēli izdarāt par labu ģitārai, ir vērts trenēties ne tikai privātās nodarbībās - ģitāras spēle dod iespēju iemācīties un apgūt plašu muzikālo repertuāru, sākot no mierīgām, klasiskām dziesmām, visbeidzot ar mūsdienīgiem roka vai popa hitiem.

Apgūstot kādu no klasiskajiem mūzikas instrumentiem, bērns zinās pamatus un vēlāk varēs apgūt daudz vieglāk arī citus instrumentus.

Atkāpe
Dažkārt vecāki mēdz caur saviem bērniem piepildīt savus nepiepildītos sapņus vai sekot savam piemēram, kas ir bijis uzstājīgu savu vecāku rīcība - piespiedu mācīšanās. Ja bērns nav ieinteresēts spēlēt kādu no mūzikas instrumentiem vai neizrāda vēlmi mācīties mūziku, meklējiet citas stiprās puses, neuzspiežot šo vēlmi.
Bieži ir dzirdēts, ka bērni nav vēlējušies mācīties spēlēt klavieres vai kādu citu mūzikas instrumentu, bet vecāki to ir spieduši, vēlāk kļūstot par talantīgiem mūziķiem, tomēr apsveriet visus par un pret šādai audzināšanai un mērķa sasniegšanai. Mēdz gadīties, ka bērnam tas nav īstais laiks, lai uzsāktu mācības, bet, paejot laikam, šī vēlme un interese rodas pati no sevis.