Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:1, Did:0, useCase: 3


Grūtniecība un nervu spriedze. Ko darīt, ja sāp galva, mugura, moka krampji

Redakcija
Redakcija

Nevienam nav noslēpums, ka grūtniecība ir ne tikai laimīgs gaidu periods, bet arī organisma izturības pārbaudījums. Tieši grūtniecības laikā jums ir visas izredzes uzzināt pret kādām slimībām esat uzņēmīga. Problēmas ar nervu sistēmu nav izņēmums. Šodien mēs runāsim par visbiežāk sastopamajiem simptomiem, kuri var norādīt uz to, ka jūsu "nervu balanss" ir iedragāts.

Galvassāpes.

Gan vispār sievietēm, gan topošajām māmiņām izteikti bieža problēma ir galvassāpes. Ja jūs to jau zinājāt, pašai izjūtot sāpes, nevis pēc nostāstiem, ir liels varbūtības procents, ka galvasāpes 1.-2. grūtniecības trimestrī pastiprināsies. Tomēr jau pēc 25. nedēļas jūs sāksiet aizmirst, kas ir galvassāpes.

"No kurienes rodas galvassāpes, vai tās ir bīstamas, tās ir jāārstē vai labāk paciest?" - šos jautājumus māmiņas uzdod visbiežāk.

Saskaņā ar statistiku, līdz 90% sāpju gadījumos grūtniecēm ir spriedzes galvassāpes vai migrēna:

- Jūs uztrauc vieglas vai mērenas sāpes, tās ir divpusējas, ilgst no pārdesmit minūtēm līdz pāris diennaktīm? Dažreiz tās pat ir nevis sāpes, bet gan spiedošas un velkošas sajūtas. Tās rodas galvaskausa un skalpa pamata muskuļu ilgstoša saspringuma dēļ, tāpēc tiek dēvētas par saspringuma galvassāpēm. Tieši tās pazīst vairums cilvēku.

- Ja jūs ciešat no intensīvām, pulsējošām sāpju lēkmēm, kas aptver pusi galvas, atrodas pieres, deniņu vai acu zonā, visticamāk jums ir migrēna. Ja tāda lēkme ir reizē ar nelabumu, vemšanu, ir izteikta nepatika pret gaismu un troksni, un pirms to sākuma atrodaties auras gūstā, tad vēlreiz gūstat apstiprinājumu migrēnai.

Atcerieties, ka pašas par sevi saspringuma galvassāpes vai migrēna neietekmē negatīvi grūtniecību un augļa attīstību. Lai nepieļautu šīs kaites rašanos, vai vismaz, atvieglotu pašsajūtu, jāievēro daži likumi:

1. Veselīgss dzīves veids ar maksimālu uzturēšanos svaigā gaisā un ar minimālu sēdēšanu smacīgā telpā. Pierodiet pie ikdienas pastaigām, ieteicams staigāt nevis gar automaģistrāli, bet gan pa parku vai meža takām. Ja jūs labu laiku esat spiesti pavadīt darbā, regulāri sniedziet sev piecu minūšu pārtraukumus ar obligātu telpas izvēdināšanu. Bet, kamēr būs plaši atvērts logs, veiciet pāris vingrinājumus. Tie piesātinās organismu ar skābekli un dos jums optimismu.

2. Atliciniet pietiekamu laiku miegam. Ja darbs atļauj, lieliska ir diendusa. Bunte kaltētas zāles, kas ir paslēpta spilvenā, padarīs sapņus patīkamus, bet rezultātu - iespaidīgu. Možums visas nākamās dienas laikā jums ir garantēts.

3. Obligāti iekļaujiet savā režīmā fiziskās slodzes. Ideāli būtu apmeklēt speciālas vingrošanas vai dejas grūtniecēm. Tādas nodarbības ne tikai nostiprinās jūsu organismu, sagatavos to mazuļa dzimšanai, bet arī atnesīs daudz pozitīvu emociju un iepazīšanos ar Tādām pašām kā jūs, būs ar ko padalīties iespaidos.

4. Apgūstiet relaksācijas metodes, elpošanas vingrinājumus. Iespējams, ar to palīdzību jūs viegli atbrīvosieties no galvassāpēm bez medikamentu palīdzības. Pielieciet spēku tamlīdzīgu metodiku apguvei, un jūs to nenožēlosiet. Viegli izpildot relaksāciju vingrinājumus, jūs varēsiet 15 minūšu laikā pārvērst sevi no bezgala nogurušas par smaidošu māmiņu, kas ir gatava jauniem dzīves pagriezieniem.

5. Ja galvassāpju intensitāte ir augsta, bet bezmedikamenu metodes nedod efektu, nevajag pilnībā atteikties no analgētiķiem. Ticiet, jūsu bērnam mazāk kaitējumu nesīs tablete, nekā jūsu drūmais garastāvoklis, kurš pielīp arī viņam.

6. Līdzekļi, kurus var lietot grūtnieces: vienkāršie analgētiķi (piemēram, paracetamols, analgīns), nepieciešamības gadījumā – kofeīns. Nevēlamas zāles ir aspirīns un tā analogi, ergotamīni (bieži ir to preparātu sastāvā, kuri lietojami pret migrēnu). Bet, pat zinot šīs nianses, neaizmirstiet konsultēties ar savu ārstu.

Obligāti vērsieties pie ārsta, ja

1. Galvassāpes kļūst biežākas vai intensīvākas.
2. Sāpes pastiprinās, kad mainās ķermeņa stāvoklis, saspringstot, nakts laikā.
3. Sāpes pavada nespēja saliekt galvu, temperatūra, redzes pasliktināšanās.

Muguras sāpes.

Otrā biežāk sastopamā problēma ir sāpes jostasvietā. Gandrīz 50% topošo māmiņu sūdzas par velkošām sāpēm jostasvietas rajonā, kuras dažreiz atsaucas kājās. Tādas nepatikšanas parasti rodas pēc 20 nedēļām un saistītas ar slodzes palielināšanos uz mugurkaulu, jo pastiprinās jostasvietas lordoza un izslēdzas vēdera muskuļu funkcijas pareizas stājas atbalsts.

Ja sāpes ir pietiekami intensīvas, izplatās uz iegurņa locītavu, priekšējiem gurniem, tas nozīmē, ka protestē jūsu krustu - zarnu kaula savienojums (mugurkaula savienojums ar iegurņa kauliem). Taču, ja jūs jūtat dūrienus no gurna līdz pēdai, tas nozīmē, ka ir aizķerts muguras smadzeņu nerva pasaknis. Tas var būt, piemēram, mugurkaula diska brukas gadījumā. Diagnostikas metodes mazuļa gaidu periodā ir visai ierobežotas. Galējas nepieciešamības gadījumos pie neprecizēta cēloņa un neefektīgas jostasvietas sāpju ārstēšanas priekšroku dod magnētiskās rezonanses tomogrāfijai.

Ko tad darīt, ja sāp mugura?

1. Jau no paša grūtniecības sākuma (bet labāk arī pirms tās) nodarboties ar speciālu vingrošanu, kas nostiprina muguras un vēdera muskuļus.
2. Iemācīties pareizi stāvēt, sēdēt, pieliekties, jo tieši pēc neveiksmīgas kurpju šņoru sasiešanas itin bieži pirmoreiz paradās sāpes mugurā.
3. Pārmaiņus strādāt un atpūsties, guļot ar paceltām kājām.
4. Vilkt bandāžu, ja tiek paredzēta diezgan liela statiska slodze (piemēram, jūs ilgi stāvēsiet darbā).
5. Intensīvu sāpju gadījumā iedzert vienkāršus analgētiķus.
6. Nav ieteicamas krustu kaula un jostasvietas berzēšanas, dažādu smēru izmantošana uz nesteroidu pretiekaisuma līdzekļu bāzes.

Krampji.

Viena no ikdienišķajām problēmām ir krampji, tie uztrauc 25% topošo māmiņu (īpaši 6.-7. grūtniecības mēnesī). Visticamāk jūs zināt šo sajūtu. Krampji ir sāpīgas muskuļu spazmas, kas iesaista muskuļa daļu vai visu muskuli un ilgst no dažām sekundēm līdz dažām minūtēm. Tā parasti grūtnieces apraksta šo stāvokli.

Krampji visbiežāk rodas stilba un pēdas muskuļos, retāk – pleca un delnas muskuļos. Parasti tie sākas naktī vai atpūtas laikā. Ja jums nav citu sūdzību, krampji rodas epizodiski, visticamāk, tie pazudīs beidzoties grūtniecībai, neradot jums nekādu kaitējumu (izņemot pagaidu neērtības).

Kādi cēloņi var provocēt krampju rašanos?

Vispirms,- pati grūtniecība, tādu vielu deficīts kā dzelzs, kalcijs, kālijs, nātrijs, magnijs. Miega trūkums, intensīva fiziska slodze, smēķēšana, pārkaršana vai pārsalšana, atūdeņošanās vai tūska (t.i. viss, kas var sabojāt jūsu ūdens elektrolītu balansu), var kļūt par krampju cēloni.

Kā tad ar tiem cīnīties?

Atbilde ir acīmredzama: novērst provocējošos faktorus. Sakārtota sabalansēta ēšana, izvairīšanās no stresa situācijām, pietiekama organisma atpūta mazinās krampju vēlmi jūs uztraukt. Gadījumos, kad slodzes ir neizbēgamas, apgulieties pēc tam uz dīvāna un augstu paceliet kājas – tādējādi jūs nodrošināsiet pietiekamu venozo asiņu aizplūšanu un pazemināsiet kaitīgo apmaiņas produktu saturu muskuļos.

Kontrastainas ūdens procedūras arī nāks jums par labu, baudiet tās, tikai nepārdozējiet! Pašas muskuļu spazmas laikā saīsiniet pretējo muskuli vai pasīvi izstaipiet muskuli, kurā iemeties krampis. Piemēram, ja jums ir ikru muskuļu spazmas, jūs varat saīsināt priekšējā stilba muskuļus, stiepjot uz sevi purngalu. Vai izstaipīt ikru muskuli, mazliet pamasējot to.

No medikamentiem, atvieglināt krampjus, palīdzēs kalcija, magnija un folijskābes preparātu lietošana. Bet nesāciet terapiju patstāvīgi, obligāti konsultējieties ar savu ginekologu!

Nobeigumā veselajām māmiņām (tagadējām un topošajām) novēlu nekad neizjust to, kas ir aprakstīts iepriekš. Izmantojiet ieteikumus par profilaksi, un jums nebūs tādu problēmu. Bet tām, kas jau pazīst neiroloģiskas nepatikšanas - neskumstiet. Izpildiet ārstu rekomendācijas, ticiet sev, smaidiet, un kaites atkāpsies no jums!

Esiet veselas!

Ieskaties! Tas var noderēt! Draudzeņu padomi grūtniecībā

Viss, ko ārsts tev nepastāstīs – PRAKTISKI, SMIEKLĪGI UN MIERINOŠI ieteikumi attiecībā uz rīta nelabumu, grūtnieču apakšveļu, seksu, pēkšņām iegribām pēc kaut kā salda/ sāļa/ skāba un daudz ko citu Apgāda Zvaizgne ABC izdotajā vikijas Aiovinas grāmatā "Draudzeņu padomi grūtniecībā".

Tavam ārstam ir kaudzēm norādījumu, tava mamma, uzzinājusi jaunumus, labprāt sapirktu mazuļu drēbītes veselai bērnudārza grupiņai, un visas kolēģes apber tevi ar stāstiem no sērijas “man bija tā”... – bet kurš gan grūtniecei var sniegt vislabākos padomus?
Protams, draudzenes! Īpaši tās, kuras pašas piedzīvojušas grūtniecības prieku un satraukumu, ārējās grūtības un iekšējos amerikāņu kalniņus, dzemdības un mātes laimi. Šajā grāmatā dzemdētāja-veterāne Vikija Aiovina uzrunās tevi tā, kā spēj tikai laba draudzene. Viņa pastāsta par tiem sīkumiem, kurus tu, iespējams, kautrējies apspriest ar savu ginekologu, atbild arī uz dīvainiem jautājumiem un sniedz virkni praktisku padomu, neaizmirstot, ka arī grūtniecības laikā ir svarīgi spēt saglabāt humora izjūtu un veselo saprātu.