Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:1, Did:0, useCase: 3


Kā pareizi izvēlēties ratus mazulim?

Bērniņa piedzimšana ir viens no skaistākajiem brīžiem ikviena vecāka dzīvē. Tikpat skaists ir arī brīdis, kad nepieciešams iegādāties visu nepieciešamo, lai bērniņam ienākot pasaulē, viņš justos gaidīts un mīlēts. Viena no svarīgām lietām, kuru ir nepieciešama iegādāties vecākiem – bērnu rati. To izvēle ir tik plaša, ka bieži vien nevar saprast, kuriem kritērijiem vajadzētu pievērst īpašu uzmanību, izvēloties piemērotākos ratus savam bērnam. Šajā rakstā sniegsim pāris padomus, kas noderēs, ja šobrīd esi bērnu ratu meklējumos.

Kādi ir bērnu ratu veidi?
Visus ratus ir iespējams iedalīt vairākās grupās. Vieni no populārākajiem bērnu ratiem ir klasiskie rati ar kulbu. Šis ir izplatītākais ratu veids un ir piemērots bērniem līdz 8 mēnešu vecumam. Šie bērnu rati nav piemēroti bērniem, kuri jau ir izauguši no šī vecuma, kad bērni tikai guļ, bet arī cenšas izrāpties no tiem. Tādiem bērniem piemēroti ir rati “divi vienā”, jo tajos ietilpst gan kulba, gan arī pastaigu variants. Tāpat ir pieejami arī bērnu rati “Trīs vienā”, kuriem papildus jau diviem iepriekšējiem variantiem, ir iespējams uzstādīt arī 0+ kategorija auto sēdekli. Ļoti populāri ir arī bērnu rati, kas ir kā transformeris. Šos bērnu ratus no guļvietas var pārveidot par sēdekli pastaigai. Savukārt bērniem, kuri jau māk sēdēt, ir pieejami pastaigu rati.

Bērnu rati bērniem no 0 līdz 8 mēnešiem
Izvēloties bērnu ratus bērniņiem līdz 8 mēnešu vecumam, ir nepieciešams pievērst uzmanību vairākām lietām. Pirmkārt, noteikti pievērs uzmanību tam, lai rati būtu maksimāli viegli. Iegādājoties vieglākus ratus, tos būs daudz vieglāk stumt uz priekšu. Tāpat ratiem jābūt gana plašiem. Pievērs uzmanību tam, ka ziemas periodā bērns būs apģērbts ziemas drēbēs, tāpēc ratu kulbai jābūt gana plašai, lai bērns tur justos ērti. Pievērs uzmanību arī tam, lai bērnu ratu riteņi būtu gana lieli, jo tikai tā būs iespējams veikt labu manevrētspēju, it īpaši, ja nepieciešams braukt pa nelīdzeniem ceļiem. Pievērs uzmanību arī materiālam no kā ir radīti bērnu rati. Audumam vajadzētu būt gana izturīgam un viegli tīrāmam. Atceries arī to, ka būs nepieciešams pārvadāt dažādas mantas, paņemt līdzi dažādas bērnu mantas, tāpēc labāk iegādātie bērnu ratus, kuriem būtu pietiekami liels groziņš jeb kabata, kurā būs iespējams uzglabāt nepieciešamās mantas.

Piemērotāko pastaigu ratu izvēle
Izvēloties ideālos pastaigu ratus ir nepieciešams ievērot vairākus kritērijus. Pirmkārt, ratiem nevajadzētu būt pārāk maziem, tiem jābūt pietiekami lieliem, lai varētu viegli tos pārvietot arī pa nelīdzeniem ceļiem. Vari iegādāties pastaigu ratus ar pārliekamo rokturi, jo tādā veidā vari vadāt bērnu gan ar seju pret sevi, gan arī ar muguru pret vecāku. Pievērs uzmanību arī tam, lai pastaigu ratu audums būtu viegli kopjams, it īpaši, ja izvēlies bērnu ratus, kuri ir gaišās krāsās.

Kādus ratus izvēlēties dvīņiem?
Bērnu ratu izvēle, ja gaidāmi dvīņi, ir ļoti svarīga, jo nepieciešams domāt ne tikai par vienu bērnu, bet gan par diviem uzreiz. Ir iespējams iegādāties divu veidu bērnu ratus. Ir iespējams iegādāties bērnu ratus, kuros bērni sēž viens otram blakus. Eksperti uzskata, ka šāds ratu variants ir pats labākais, jo bērni nav novietoti viens aiz otra, bet gan vienādā attālumā no mamma. Tāpat ir iespējams iegādāties arī bērnu ratus, kuros bērnu sēdekļi atrodas viens aiz otra. Viens bērns atrodas aizmugurē, otrs priekšā. Eksperti gan uzskata, ka tādā veidā bērniem var rasties kompleksi, jo viens bērns atrodas aizmugurē, bet viens bērns atrodas priekšā. Tomēr, ja šādi bērnu rati tiek nopirkti, tad nepieciešams ik pa laikam mainīt bērnus vietām, lai viņiem nerastos kompleksi.

Ne tikai rati, bet arī aksesuāri
Iegādājoties bērnu ratus, protams, nepieciešams padomāt arī par dažādiem aksesuāriem. Noteikti nepieciešams padomāt par pārklāju no lietus. Zinot kādi ir laikapstākļi Latvijā, šāds pārklājs būs ļoti noderīgs. Savukārt vasaras periodā būtu svarīgi padomāt par anti moskītu tīklu. Gadījumā, ja pie ratiem nav pielikta soma, tad to vari iegādāties atsevišķi. Somā varēsi salikt visas nepieciešamās mantas. Noteikti padomā arī par dažādām mantiņām, ko varēsi salikt ratos, lai tie radītu mājīgāku sajūtu bērnam. Noteikti padomā arī par sedziņām, ko vari ielikt ratos, piemēram, siltu aitas vilnas sedziņu, kas sildīs bērnu jebkuros apstākļos.

Kā redzams, bērnu ratu izvēle un to izvēles kritēriji ir ļoti plaši. Pievēršot uzmanību nosauktajiem kritērijiem, ir iespējams iegādāties bērnu ratus, kas būs piemēroti tieši jūsu bērnam. Izvēloties labākos bērnu ratus, noteikti pievērs uzmanību arī to krāsai. Meitenītēm vispiemērotākie būs bērnu rati rozā un dažādās citās maigās krāsās, savukārt zēniem piestāvēs bērnu rati zilā un citas tumšākas krāsas.