Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:1, Did:0, useCase: 3


Kā daudzbērnu ģimenes gatavojas skolai?

Redakcija
Redakcija

Kā daudzbērnu ģimenes gatavojas skolai?
Kuduliņu-Štrausu ģimene

Augusts ir klāt, un tas nozīmē, ka pamazām jāsāk gatavoties skolai. Programmas “Latvijas Goda ģimenes apliecība “3+ Ģimenes karte”” ietvaros tika aptaujātas vairākas daudzbērnu ģimenes, kā šis gatavošanās process notiek viņiem.

Skola rūpes nesagādā – pirkumus skolai veic pakāpeniski visa gada garumā
Tukumnieki Dace un Ģirts Kreceri ir sešu bērnu vecāki. Dēls Gustavs Kalvis mācības jau otro gadu turpinās koledžā, Gothards Kristofers apmeklēs 9. klasi, bet Marta – 6. klasi. Mazākie – Anna, Kārlis Lūkass un Elza – ir bērnudārznieki. Ģimene stāsta, ka vēl nav sākuši aktīvi gatavoties skolai, jo bērniem daudzas lietas ir palikušas no iepriekšējā mācību gada. Savukārt tādas aktuālās preces kā sporta apavi, treniņtērpi, svētku apģērbs plānots iegādāties augusta otrajā pusē, jo dažu nedēļu laikā bērni vēl var pastiepties. Vecākais dēls Gustavs Kalvis koledžā par labām sekmēm saņem stipendiju, līdz ar to daļēji pats rūpējas par sev nepieciešamo (un tīkamo) lietu iegādi.

Izdevumi ir plānoti arī bērnudārzniekiem, kad mācību gada sākumā no audzinātājām saņems sarakstu ar nepieciešamo kancelejas lietu sarakstu. Tuvākajā laikā mamma Dace iecerējusi izšķirot mazo bērnu drēbes, lai saprastu, kas kļuvis par mazu, kas novalkāts un ko nepieciešams iegādāties.

Ģimene atklāj, ka, veicot lielākus pirkumus, labprāt izmanto Latvijas Goda ģimenes apliecību “3+ Ģimenes karte”, īpaši – pērkot apģērbu, kancelejas preces. Kopumā ģimene vērtē, ka viņiem gatavošanās skolai lielas raizes nesagādā, jo visa gada garumā plānveidīgi risina jautājumus, kas saistīti ar skolai nepieciešamo lietu iegādi.

Kā pozitīvu aspektu vecāki min faktu, ka jau vairākus gadus pašiem nav jāpērk speciālās uzdevumu burtnīcas, kas kopumā izmaksāja ļoti dārgi. Savukārt pašvaldība daudzbērnu ģimenes atbalsta ar brīvpusdienām vai ar īpašu papildu atlaidi.

Lai arī Dace ir pilna laika mamma, kura rūpējas par bērnu nogādāšanu uz skolu, bērnudārzu un izvadāšanu pa pulciņiem, viņa dalās vēl kādā pieredzē, kas varētu noderēt arī citām ģimenēm. Lai atvieglotu bērnu izvadāšanu, viņa apvienojas ar kaimiņiem, organizējot kopīgu vešanu uz skolu.

Pašvaldības rūpes, lai daudzbērnu ģimenēm būtu vieglāk
Mārupiešu Eihmaņu ģimenē aug trīs bērni – Letīcija (4. klase), Toms (2. klase) un Stella. Arī Eihmaņu ģimene nepieciešamos pirkumus skolai plāno veikt augusta otrajā pusē, kad būs plašāk pieejamas atlaides dažādām skolas precēm. Vecāki dalās pieredzē, ka kancelejas preces un skolas somas iegādājas veikalā “Rimpeks”, kur, uzrādot Latvijas Goda ģimenes apliecību “3+ Ģimenes karte”, var saņemt atlaidi. Mamma Inta priecājas, ka šajā gadā, salīdzinot ar pērno, pirkumu nebūs pārāk daudz, jo, piemēram, somas iepriekšējā vasarā iegādātas dārgākas, līdz ar to arī kvalitatīvākas, izturīgākas un bērniem piemērotākas. Būšot jāsapērk arī dažādi sīkumi – kāds lineāls, jaunas krāsas, zīmēšanas papīrs.

Lielākie izdevumi ir skolas formu iegāde. Par spīti tam, mamma Inta jūtas apmierināta – neesot īpaši jādomā par bērnu apģērba iegādi, saskaņošanu un piemērotību skolai. Formas esot viegli kopjamas un kvalitatīvas.

Vecākus nesatrauc izdevumi, kas varētu rasties skolā, jo tādu ir ļoti maz. Pašvaldība daudzbērnu ģimeņu bērniem skolā nodrošina bezmaksas pusdienas. Tāpat bez maksas ir nodarbības mākslas skolā, peldēšana, šaha pulciņš un basketbols. Pašvaldība arī uzņēmusies rūpes par bērnu vadāšanu uz skolu un mājās.

Gribētos, lai nauda seko bērnam
Kuduliņu-Štrausu ģimene no Jelgavas stāsta, ka no trim bērniem skolā šobrīd iet astoņus gadus vecā meita Kristīne. Kārlis, kam ir seši gadi, apmeklē bērnudārzu, un nu arī gandrīz trīs gadus vecais Reinis uzsāks mācību gaitas pirmsskolas izglītības iestādē. Vecāki atklāj, ka šogad skolēnam jauna soma nebūs nepieciešama – tā ļoti labā stāvoklī saglabājusies no iepriekšējā mācību gada. Īsi pirms jaunā mācību gada sākuma tiks gādāts jauns apģērbs, jo bērni ir izauguši.

Domājot par citiem ar skolu saistītiem izdevumiem, ģimene atklāj, ka šis mācību gads finansiāli vēl būs salīdzinoši mierīgs, jo vecākais bērns turpinās iesāktās mācību gaitas privātajā sākumskolā “Punktiņš”, kurā mācību pamatā ir Montesori metodes, bet jaunākie bērni apmeklē pašvaldības bērnudārzu. Vecāki stāsta, ka vidējais bērns nākamajā pavasarī pabeigs bērnudārzu un arī viņu vēlētos laist privātajā mācību iestādē. Diemžēl šo plānu var sarežģīt finansiāla rakstura apsvērumi, jo attiecībā uz privāto sākumskolu apmeklēšanu princips “nauda seko bērnam” nedarbojas. “Gribētos, lai tā nauda, kas ir atvēlēta manu bērnu izglītībai, nonāktu tieši tajā skolā, kurā mācās mani bērni,” pārdomās dalās mamma Ilze. Tajā pašā laikā novērtē, ka gan skolā, gan bērnudārzā ir brīvpusdienas.

Vecāki priecājas par iespēju izmantot Latvijas Goda ģimenes apliecību “3+ Ģimenes karte” grāmatnīcās un apģērbu veikalos, kur ģimenei ar trim bērniem pirkumi sanāk diezgan ievērojami. Ne vienmēr atlaide ir liela, dažkārt pat nav lielāka par to, ko piedāvā klientu kartes īpašniekiem, taču esot patīkami, ka par daudzbērnu ģimenēm ir padomāts. Vecāki smej, ka priecātos par atlaidēm autoservisos, jo daudzbērnu ģimenei ar tik maziem bērniem, īpaši skolas laikā, automašīna ir absolūta nepieciešamība, lai arī skolēniem no daudzbērnu ģimenēm Jelgavas pilsētā sabiedriskajā transportā noteikts braucienu skaits ir bez maksas.

Par “Latvijas Goda ģimenes apliecību “3+ Ģimenes karte””:

“Latvijas Goda ģimenes apliecība “3+ Ģimenes karte”” ir valsts veidota atbalsta programma daudzbērnu ģimenēm, ko īsteno Sabiedrības integrācijas fonds. Karte kalpo kā apliecinošs dokuments tam, ka vecāks, viens vai kopā ar laulāto, aprūpē vismaz trīs bērnus, to skaitā audžuģimenē vai aizbildnībā esošus bērnus, kā arī pilngadīgas personas, kuras nav sasniegušas 24 gadu vecumu, ja tās iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību. Šīs kartes īpašniekiem ir iespēja saņemt atlaides, pērkot preces un izmantojot pakalpojumus, ko piedāvā nu jau 115 valsts un privātie uzņēmumi Latvijā, kas pievienojušies programmai. Informācija par atlaidēm apkopota interneta vietnē “godagimene.lv”. Arī pieteikties kartei iespējams vietnē “godagimene.lv”, sadaļā “Piesakies kartei”. Jaunai kartei jāpiesakās arī tad, ja beidzies iepriekšējās kartes derīguma termiņš.