Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:1, Did:0, useCase: 3


10 dažādas jautras un attīstošas spēles ūdenī ģimenei ar bērniem

Vasarā gribas pavadīt pēc iespējas vairāk laika pie ūdens. Lai tas sniegtu pēc iespējas lielāku baudu un pie reizes būtu arī lietderīgi, iesakām spēles ūdenī. Tās palīdzēs ne tikai jautri atpūsties kopā ar bērniem, bet pieradinās nebaidīties no ūdens arī tos, kas vēl neprot tik labi peldēt.

Visi bērni mīl sauli, jūru un pludmali. Tai pat laikā ne visiem patīk peldēties, bet skraidīt gar krastu un šļakstīties sagādā patiesu baudu. Lai tas būtu ne tikai patīkami, bet arī lietderīgi, ieviesiet pāris izmaiņas savā ierastajā atpūtā pie ūdens. Sarīkojiet interesantas spēles pie ūdens. Jo vairāk dalībnieku, jo spēles būs interesantākas. Un, protams, spēlēties var arī pieaugušie.

Spēles ūdenī uzlabo veselību

1. Kustīgas spēles nostiprina muskulatūru, uzlabo stāju. Aktivizējas iekšējo orgānu darbība. Īpaši labs ir sālsūdens. Pie tam ūdens veic papildus masāžu.
2. Tas ir maigs un neuzbāzīgs veids, kā norūdīt bērnu. Ar nosacījumu, ka nelecat no karstām smiltīm aukstā ūdenī. Ejiet ūdenī palēnām un būs vislabākais efekts, kā arī izvairīsieties no muskuļu krampjiem.
3. Daudziem bērniem ļoti patīk ūdens, bet ieteikums iegremdēties tajā līdz galvai vai pāri, izraisa bailes. Spēlējoties tas aizmirstas un tā nemanot var iemācīties elementārākās peldēšanas kustības.

4. Ja ir pietiekoši daudz cilvēku un ir iespēja sarīkot komandu sacensības, tad tas papildus attīstīs arī komunikācijas prasmes, kā arī koordinēt savas darbības ar citiem komandas dalībniekiem.

Piesardzības pasākumi

Ja esat nolēmuši spēlēties ūdenī, noteikti jāievēro vairāki piesardzības noteikumi.

Jānodrošina nosacījumi, kas samazina riskus līdz nullei.
Ja skraidāt gar krastu, noteikti uzlieciet galvassegu, lai izvairītos no karstuma dūriena.
Atcerieties, ka pie ūdens un ūdenī saule ādu dedzina vēl vairāk, tādēļ ieteicami ūdensizturīgi saules aizsarglīdzekļi. Ilgi sēdēt ūdenī arī nav ieteicams, ja neesat kārtīgi norūdījušies, jo tā var tikt pie saaukstēšanās.

Ja atpūšaties pie ūdens, bērns katru sekundi ir jāpatur acīs. Pirms došanās pie ūdens noteikti veiciet pamatinstruktāžu un nosakiet ko drīkst un ko nedrīkst. Neļaujiet bērniem tuvoties ūdenim bez pieaugušo klātbūtnes, bet tad arī pats to ievērojiet. Jūsu lolojumam jāzina, ka ūdens ir jauka, bet arī viltīga rotaļu vieta, kur jāuzvedas ļoti uzmanīgi.

Iesildīšanās

Kas ātrāks un stiprāks
Pirms mesties ūdenī dziļāk, noteikti iesildieties krasta seklākajā vietā. Pa ūdeni skriet ir grūtāk, papildus tiek masēta arī kāju muskulatūra, kas palīdz pret kāju pampšanu karstā laikā. Tas palīdzēs arī pierast pie tmperatūru maiņas.

Pēddzinis
Uzdevums ir skriet vienam aiz otra, bet tai pašā laikā obligāti trāpīt iepriekšskrienošā smiltīs atstātajās pēdās. Tas attīsta koordināciju un uzmanību.

Kas vairāk
Skrienot viens aiz otra taisiet pēc iespējas lielākas šļakatas. Bērniem patiks un ļaus nebaidoties un spēlējoties doties ūdenī jau dziļāk. Kā arī atvēsinās pēc skrējiena.

Vēzītis
Ieejot ūdenī līdz ceļiem šoreiz skrienam kā vēži - ar muguru pa priekšu. Kurš pirmais?

Jautras un attīstošas spēles ūdenī līdz vidum

Pēc kārtīgas iesildīšanās varam sākt spēlēties ūdenī.

Tīkls
Ja esat paliela kompānija, tad derēs vienkārša, bet enerģiska spēle ūdenī. Divi spēlētāji ir zvejnieki, bet pārējie ir zivis. Zvejnieki sadodas rokās un izveido tīklu. Viņu uzdevums ir kopā noķert zivi tīklā. Noķertā zivs kļūst par tīklu un arī sadodas rokās. Tādā veidā tīkls aizvien palielinās, bet zivtiņām kļūst aizvien grūtāk nesapīties tīklā. Jāievēro nosacījums, ka tīkla zvejnieki nedrīkst atlaist rokas vaļā. Ja tīkls ir "saplīsis" tajā zivi noķert nevar.

Svari
Divi bērni sastājas ūdenī ar mugurām un sadodas ar elkoņiem. Tad svari sāk svērt vienu reizi uz vienu, otru - uz otru pusi. Katrs pēc kārtas paceļ savu partneri no zemes, ieliekot seju ūdenī un veicot izelpu. Ūdenī kā zināms mēs katrs sveram mazāk nekā, ja to darītu krastā. Tas, kuru ceļ, nedrīkst saliekt vai celt kājas gaisā.

Ejam dziļāk

Turpmākās spēles ļaus bērnam sadraudzēties ar ūdeni un nebaidīties doties dziļāk tajā.

Pīlīte
Bērna uzdevums ir aizturēt elpu un iegremdējoties ūdenī, atspiesties pret ūdenstilpnes dibenu un parādīt savas pēdīņas kā to dara pīles un citi ūdensputni.

Medūza
Dodiet bērnam iespēju notēlot medūzu: dziļa ieelpa un ar aizturētu elpu noliecas uz priekšu, lēni ieguļas ūdenī. Tad atslābinoties gulēt ūdenī, kamēr skaļi izskaitāt līdz 5 vai 10.

Motorlaiva
Līdzīga kā iepriekšējā spēlē, bet šeit jāieliecas, lai mute ir ūdenī, bet deguns ārā. Tad kustamies pa ūdeni uz priekšu, skaļi burbuļojot kā motorlaivas motors.

Trāpi mērķī
Ūdenī ieliek glābšanas riņķi vai plastmasas vingrošanas riņķi. Bērnam jāienirst zem tā un jāiznirst tieši mērķim pa vidu. Ja neprot peldēt, tad drīkst arī iet zem ūdens.

Spēlējieties ar bērniem, baudiet vasaru un patīkamas emocijas! Lai vasaras izklaides kļūst gan jums, gan bērniem par jaunu un priecīgu iespaidu avotu.