Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:1, Did:0, useCase: 3


Zāļu vannas bērna veselībai

Redakcija
Redakcija

Zāļu vannas bērniem gatavojamas kā higiēniskos, tā arī ārstniecības nolūkos. Šādas vannas ir patīkama procedūra gan bērniem, gan vecākiem. Nokļūstot no jauna ūdens vidē (gandrīz tikpat komfortablā kā maiņas vēderā), mazuļi jūtas brīnišķīgi.

Galvenais ir svarīgi, lai bērnam vai viņa tuvākajiem radiniekiem nebūtu fitoalerģijas (alerģija pret augiem, to ziediem vai putekšņiem). Un, ja tās nav, tad droši varat savu mazuli vannot ārstniecisko augu novārījumos. Pie kam šādu novārījumu katra māmiņa vai tētis var sagatvot paša spēkiem. Visbiežāk izmantojamie ir trejdaivu sunīšu, asinszāles, kumelīšu un māteres uzlējumi.

Pareiza bērna mazgāšana

- Mazgāt katru dienu bērnu ar ziepēm nav obligāti, tā kā bieža ziepju izmantošana var noārdīt dabīgo ādas aizsatgslāni, un āda var kļūt sausa. Ziepes nelielā daudzumā jāizmanto tikai tad, kad tas ir nepieciešams (āda patiesi ir netīra). Nav pieļaujama ziepju lietošana, kuru sastāvā ir antiseptiskas vielas, tā kā tādu ziepju lietošanas rezultātā tiek samazinātas pašas ādas aizsargspējas.

- Atceraties, ka mazus bērnus neslauka, bet nosusina, viegli piespiežot dvieli pie auguma.

- Ja mazuļa pilnvērtīga mazgāšana kaut kādu iemeslu dēļ nav iespējama, tad bēnu var apslaucīt ar mitrajām higiēniskajām salvetēm vai mitru švammi, kas samērcēta siltā ūdenī.

- Līdz sešu mēnešu vecumam bērni jāmazgā ūdenī, kura temperatūra ir 36,5-37 grādi. Mazgāšanas ilgums ir 5-6 minūtes. Vannošanās jāveic noteiktās stundās un ne ātrāk kā stundu pēc barošanas vai 40 minūtes pirms ēšanas un 1 stundu pirms došanās gulēt.

- Bērna vannošanai var gatavot uzlējumu no piparmētrām, auzām, bērzu lapām, baldriāņa saknēm, nātrēm, raudenes un zaķpēdiņām. Dažos gadījumos var izmantot jūras sāli- ja ir rahīts, muskuļu vājums un noteiktu formu alerģiskais dermatīts.
Daudzi ārsti bērna mazgāšanu ar ziepēm un šampūnu iesaka miksēt ar zāļu vannām. Jāņem vērā, ka dažas zālītes bez ārsta konsultācijas lietot nevajadzētu. Piemēram, struteņu vanna palīdz atbrīvoties no ādas problēmām, taču veselam bērnam šāda vanna nav nepieciešama. Tas pats attiecas uz augiem ar tonizējošu un atslābinošu iedarbību.

Augu uzlējumi, kas ieteicami bērnu vannām

KLINĢERĪTE

Klinģerītēm piemīt pretiekaisuma iedarbība, tāpēc sevišķi piemērotas tās būs mazuļiem, kas valkā autiņbiksītes. Klinģerīsu vannas palīdzēs likvidēt apsārtumu un mazinās sāpes, kas rodas iekaisušajām vietām berzējoties pret apģērbu.

MĀTERE

Mātere satur ēteriskās eļļas, kas lieliski nomierina mazuli brīžos, kad tas pārlieku satraucies. Īpaši ieteicams bērnu vannot ūdenī, kam pievienots māteres uzlējums, pirms gulētiešanas. Pēc tādas vannas jūsu mazuļa miegs būs labs un salds, bet tas, kā zināms, lieliski veicina bērna attīstību.

KUMELĪTE

Kumlītes uzlējumamam piemīt pretiekaisuma un antiseptiska iedarbība, tā veicina reģenerācijas procesus un nomierinoši iedarbojas. Kumelīšu uzlējumu var ne tikai pievienot vannai, bet arī dot mazulim dzert tajās reizēs, kad ir klepus vai sāp kakls.

TREJDAIVU SUNĪTIS

Trejdaivu sunītis jau izsenis tiek lietots ārstnieciskām vannām. Tas satur ievērojamu daudzumu karotinoīdu, flavonīdu un miecvielu. Šāda vanna palīdzēs atbrīvoties no dažādiem ādas iekaisuma procesiem, piemēram, diatēzes vai apsārtuma, un bērns daudz ātrāk atveseļosies.

RAUDENE

Raudene nomierina, stiprina centrālās nervu sistēmas darbību un veic antiseptisku iedarbību uz ādu. Sevišķi laba šāda vanna būs tad, ja bērnam ir kāda ādas saslimšana.

BALDRIĀNS

Baldriānam ir ļoti plašs pielietojums ārstniecībā- tam piemīt nomierinošas un spazmolītiskas īpašības. Maziem bērniem lieliski mazina satraukumu.

CEĻMALLAPA

Ceļmallapas satur miecvielas, magniju, vitamīnus А.С,К, citronskābi un dzintarskābi. Vannas ar ceļmallapu uzlējumu palīdz pret izsitumiem.

MĀRSILS

Mārsila vannām piemīt savelkošs un sāpes mazinošs efekts. Tās izmanto ādas iekaisumu ārstēšanai, kā arī pie izmežģījumiem.