Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:13, Did:0, useCase: 3


Drīzumā Rīgā durvis vērs pirmā kaķu kafejnīca

Redakcija
Redakcija

Pēdējā laikā Eiropā arvien populārākas kļūst jauna tipa kafejnīcas – kaķu kafejnīcas. Pavisam drīz, šī gada beigās, arī Rīgā – tuvajā Pārdaugavā, Meža ielā – varēs lepoties ar savu kaķu kafejnīcu „minka” un tajā mītošiem pieciem kaķīšiem no piepilsētas dzīvnieku patversmēm.

Pasaulē pirmā kaķu kafejnīca tika atvērta Taivānā 1998.gadā un tieši Japānā kaķu kafejnīcas guvušas vislielāko popularitāti, kur darbojas vairāk kā 30 šādu iestāžu. Iedvesmojušies no Japānas kaķumīļiem, arī Amerikā un Eiropā pievienojušies šai tradīcijai, un Eiropas pilsētās viena pēc otras durvis vērušas kafejnīcas, kurās priecāties par četrkājaino pūkaiņu klātbūtni. Eiropā pirmā kaķu kafejnīca tika atklāta Austrijas galvaspilsētā Vīnē, šāda kafejnīca ir arī Sanktpēterburgā, Londonā, Minhenē un Budapeštā, Parīzē un pat Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Tagad arī Rīga var lepoties ar to, ka pavisam drīz pūkaino draugu mīļiem būs iespēja baudīt kafiju un vērot kaķus darbībā tepat tuvajā Pārdaugavā.

Kaķu kafejnīcas „minka” dibinātājas Rīgā, uzņēmuma „Draudzīgie kaķi” pārstāves Laura Pūce un Zane Kurme stāsta, ka kaķu kafejnīcas sniedz iespēju sastapt un samīļot kaķi tiem, kas nevar turēt dzīvnieku savās mājās dažādu iemeslu dēļ - mājokļu ierobežojuma, dzīves situācijas u.c.iemeslu dēļ. „Jau kopš Senās Ēgiptes laikiem pierādīts, ka mājdzīvnieku klātbūtne, īpaši kaķu, daudziem cilvēkiem dod iespēju justies mīlētiem un vajadzīgiem, un pat labvēlīgi ietekmē veselību, nomierina ar savu pieglaušanos un murrāšanu un rada piederības sajūtu. Kaķu terapija ir dabisks, unikāls profilakses veids pret dažādām slimībām. Tāpat pierādīts, ka tas ir lielisks līdzeklis ikdienas stresa mazināšanai. Kaķu terapija ir īpaši piemērota cilvēkiem, kuri daudz laika pavada darbā, daudz strādā un ikdienā ir ļoti saspringti, kas ir īpaši aktuāli mūsdienu sabiedrībā”, stāsta Laura. „Kaķu, suņu un citu dzīvnieciņu saimnieki ir mazāk stresaini, un viņiem ir lielākas relaksācijas spējas. Pēc nogurdinošas darba dienas, viesiem būs iespēja atpūsties, smelties enerģiju un priecāties par pūkainajiem draugiem”.

Zane piebilst, ka visi pieci kaķīši tiks adoptēti no dzīvnieku patversmēm un kas to lai zina – varbūt kādu dienu kāds no kafejnīcas murrājošajiem iedzīvotājiem dosies uz jaunām mājām. Viņa uzsver, ka pūkainie mīluļi brīvi pārvietosies pa viesu uzturēšanās telpu, tādējādi kafejnīcas apmeklētāji varēs rotaļāties, samīļot tos vai vienkārši vērot tos darbībā. Savukārt “minka personāls no savas puses rūpēsies, lai kaķi būtu labvēlīgi pret apmeklētājiem un jo īpaši bērniem.

Nelielajā kafejnīcā “minka” būs iespēja nobaudīt siltus un atspirdzinošus dzērienus, baudīt vīnu un vieglas uzkodas vairāku kaķu sabiedrībā un, kā uzsver abas kafejnīcas vadītājas, ar virtuves,fona mūzikas un interjera palīdzību tiks radīta mājīga noskaņa.

„Iedvesma ieviest kaķu kafejnīcu Rīgā radās periodā, kad dzīvoju Parīzē. Interesanti, ka Eiropā šīs kafejnīcas ir ārkārtīgi populāras un, lai tajās iekļūtu, pat jāpierakstās gaidīšanas sarakstā”, stāsta Zane.

Uzņēmīgās meitenes uzsver, ka gan kafejnīcas darbība, gan kaķīšu uzņemšana ir saskaņā ar Latvijas un Eiropas normatīvo aktu noteiktajām prasībām. „Mēs nodrošināsim to, lai dzīvnieku klātbūtne neliks uztraukties par riskiem kafejnīcas apmeklētāju veselībai, jo uzņēmuma personāls regulāri rūpēsies par kaķīšu medicīnisko aprūpi, pabarošanu, izguldināšanu un, protams, aktīvu dzīvesveidu.” piebilst Laura.