Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:245, Did:0, useCase: 3


Kā ietekmēt citus cilvēkus

Redakcija
Redakcija

Labākais smadzeņu organizējošais veids tiek raksturots vienkārši: samazināt draudīguma izjūtu un palielināt apbalvojumu, citiem vārdiem, iesaisti attiecībās. Tādēļ, ja vēlaties zināt, kā vislabāk ietekmēt citus, piemēram, savus darbiniekus, Jums jāzina pāris lietas. Pirmkārt, būtu vēlams būt skaidrībā par faktoriem, kas vada cilvēka uzvedību. Pamatā tie ir 5: statuss, neatkarība, saistības, pašpārliecinātība un godīguma līmenis. Šiem faktoriem ir noteicoša ietekme uz motivāciju neatkarīgi no tā, vai esam apdraudējuma vai apbalvojuma stāvoklī.

Statuss ir Jūsu pašu uztvere par to, kas Jūs esat attiecībā pret cilvēkiem Jums apkārt. Ja esat pārliecināts, ka Jūsu vērtība salīdzinājumā ar citiem ir daudz mazāka, smadzenes reaģē tā, it kā Jūs piedzīvotu fiziskas sāpes. Taču, ja jūtaties vērtīgs, smadzenēs aktivizējas atlīdzības centri. Statuss ir vitāli nozīmīgs cilvēka uzvedības izpausmēs.

Sniegt atgriezenisko saiti ir ļoti svarīgi. Piemēram, ja kādam sakāt, ka viņš savu darbu varētu veikt labāk, šim cilvēkam „ieslēdzas” aizsardzības mehānisms, jo viņš jūtas apdraudēts.

Pašpārliecinātība – tad, ja apkārt ir vide, kurā jūtamies droši un kurā smadzenēs aktivizējas apbalvojuma centri, mēs jūtamies pārliecināti. Smadzenes vienmēr cenšas paredzēt, kas notiks nākamajā brīdī, un ja ir drošība par tuvākās nākotnes komfortu vismaz visos pamata vajadzību līmeņos, tad cilvēkā rodas pārliecinātība. Daudzi menedžeri bieži par to aizmirst. Jo vairāk informācijas par darāmo darbu darbinieks saņem, jo lielāku skaidrību un līdz ar to – pārliecinātību, ka viņš to spēj, – šis darbinieks gūst.

Neatkarība – ja cilvēkam nav pamata elementu – mājokļa, darba, ēdiena u.tml., tad stresa līmenis ļoti bieži sasniedz ārkārtīgi augstas „virsotnes”. Viņš šādā situācijā jūtas atkarīgs no apstākļiem, citiem cilvēkiem, notikumiem, pat veiksmes. Tikko ir sasniegts zināms neatkarības līmenis, stresa līmenis krītas. Cilvēkiem jābūt pārliecinātiem, ka viņiem ir izvēles iespējas, pat, ja reāli tādu nav.

Saistības – draugi, paziņas, radi, ģimene, kaut vai vairākas reizes iepriekš redzēti cilvēki Jums apkārt rada emocionāla komforta izjūtu. Iedomājieties pasākumu, kaut vai ballīti, kurā nevienu nepazīstat. Jūs visdrīzāk stāvētu malā un justos ļoti neērti, vai ne? Pat ja pazīstat tikai 2 – 3 cilvēkus, stresa līmenis automātiski krītas. Kādēļ? Smadzenes tos cilvēkus, ar kuriem neesam saistīti, identificē kā draudus. Tādēļ pat, ja neviens apkārtējā vidē nav pazīstams, nekautrējieties iepazīsties – sarokoties, pamāt ar galvu, pasmaidīt. Tas uzreiz smadzenēs radīs aktivitāti, kuras laikā tiks producētas vielas, kuras nomāc draudu sajūtu. Saistības ir ļoti nozīmīgas arī organizācijās šo pašu iemeslu dēļ; radot „grupas efektu”, daudz efektīvāka būs arī darbinieku sadarbība un tātad – kopējais efektivitātes līmenis organizācijā tiks celts.

Godīgums – godīga apmaiņa starp jebkuriem elementiem aktivizē apbalvojuma centrus; negodīga apmaiņa – apdraudējuma centrus pat neapzinātā līmenī. Jaunie menedžeri bieži vien nepilnīgi novērtē darbiniekus vismaz 4 no šeit minētajiem faktoriem, piemēram, uzsverot sava statusa pārākumu, radot darbiniekos nedrošību un atkarības sajūtu. Turklāt komunikācija nereti notiek pēc vertikālā principa. Tas rada apdraudējuma sajūtu darbiniekos, un rezultātā visi sajūt draudus – gan darbinieki, gan menedžeris.

Ko darīt? Palielināt darbiniekos viņu statusa izjūtas nozīmību, pārliecinātību, neatkarību, saistīties ar viņiem „cilvēciskā” līmenī un, visbeidzot, ar savu godīgumu attiecībā pret viņiem parādīt piemēru. Tas radīs lielāku motivāciju, piesaisti darbam, emocionālo iesaisti un rezultātā paaugstinās darba ražīgumu.

Deivids Roks

Noderīgi!

Apgāda Zvaigzne ABC grāmata „Kā ietekmēt cilvēkus un likt viņiem mainīt domas” ir lielisks padomdevējs ikvienam, kurš vēlas veiksmīgi attīstīt uzņēmējdarbību, ar panākumiem vadīt darba kolektīvu, panākt sev izdevīgu līgumu, atrast savām vēlmēm un spējām atbilstošu darbu, piedzīvot karjeras uzplaukumu un gūt panākumus visās citās dzīves jomās.
Grāmatas autors Īans Karuters ir visā pasaulē atzīts uzņēmējdarbības teorētiķis un praktiķis. Grāmatā „Kā ietekmēt cilvēkus un likt viņiem mainīt domas” autors atklāj noslēpumu, kā salauzt darījumu partnera, priekšnieka, dzīvesbiedra vai bērnu skepsi un vienmēr panākt savu.