Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:245, Did:0, useCase: 3


Jāņos jānodrošinās ne tikai pret odiem, bet arī pret zagļiem

Redakcija
Redakcija

Tuvojoties Jāņu brīvdienām, Latvijā lielākā apdrošināšanas sabiedrība „Balta” (RSA Grupa) aicina iedzīvotājus parūpēties gan par savu, gan par sava īpašuma drošību, jo svētki ir laiks, kuru iecienījuši arī zagļi, zinot, ka līgotāji, īpaši pilsētnieki, mēdz doties ārpus mājām. Tāpat „Baltas” novērojumi liecina, ka svētku balles un masu pasākumi Jāņos garnadžiem ir īsts „ražas” laiks.

Padomi Jāņu bērniem, kas svētkus svin mājās

Ņemot vērā, ka Jāņu svinības bieži vien notiek piemājas dārzā, apdrošināšanas sabiedrība „Balta” aicina iedzīvotājus neaizmirst aizslēgt ēkas priekšpusē esošās parādes durvis. Kā apgalvo „Baltas” drošības dienesta vadītājs Egīls Sīlis-Jaunsīlis, ir pieredzēti vairāki gadījumi, kad zagļi izmanto situāciju. Kamēr visi svinētāji atrodas dārzā un nedzird, kas notiek mājas otrā pusē, garnadzis no priekšnama, kur parasti tiek atstāti naudas maki un auto atslēgas, veikli un viegli, neviena nemanīts, dodas prom ar svinētāju auto atslēgām, naudu un dokumentiem.

Tāpat svētkos svarīgi atcerēties par ugunsdrošību, piemēram, negrilēt terasē, kuru sedz koka vai viegli uzliesmojošs jumts. Ir pieredzēti gadījumi, kad no grila karstuma aizdegas mājas terase. Ja arī dārzā ir sagādāta īpaša telts un svētkos „līst kā pa Jāņiem”, grilu tomēr nedrīkst novietot teltī, bet tam jāatrod cita, drošāka vieta.

Jāpievērš uzmanība odu sveču un prožektoru izvietošanai, - tos nevajadzētu likt uz koka virsmām. Savukārt gaismas prožektorus nevajadzētu izvietot tuvu pie mājas logiem uz palodzēm. Arī „Baltas” klienti ir pieredzējuši gadījumus, kad neliels lukturītis svinību laikā tik ļoti sakarsē stiklu, ka tas saplīst.

Padomi Jāņu bērniem, kas dodas svinēt ārpus mājas

Iedzīvotājiem, kuri dodas svinēt Jāņus ārpus mājas, īpaši būtu jāpievērš uzmanība sava īpašuma drošībai.

Egīls Sīlis-Jaunsīlis atgādina pamata lietas sava mājokļa pasargāšanai no garnadžiem svētkos: „Zagļu darbu bieži vien veicinām mēs paši, neuzmanīgi izturoties pret sava īpašuma drošību gan ikdienā, gan arī ilgākas prombūtnes laikā – tas attiecas gan uz svētkiem, gan atvaļinājuma laiku. Zagļi ir viltīgi un cenšas iepazīt savu upuri, tāpēc pirms garākas prombūtnes mājokļa īpašniekam ieteiktu izņemt korespondenci no pastkastītes, tādējādi liedzot zagļiem pēc pasta sūtījumu datumiem izsekot, cik ilgi mājokļa saimnieks nav bijis dzīvesvietā. Turklāt, izejot no mājas, ieteicams atstāt ieslēgtu radio vai gaismu koridorā, maldinot zagli ar cilvēka klātbūtnes efektu. Taču vissvarīgākais, kas jāizdara vispirms, ir jāaizver logi un jāaizslēdz durvis. Vasarā ir raksturīgi, ka tiek atstāti atvērti logi telpu vēdināšanai, taču tas atvieglo zaglim iekļūšanu īpašumā. Lai svētkus vai garāku atpūtu neizbojātu zagļu apciemojums, ieteicams laikus vienoties ar uzticamiem kaimiņiem, draugiem vai radiniekiem, kas ik pa laikam varētu pārbaudīt mājokli.”

Egīls Sīlis-Jaunsīlis norāda, ka zaļumballes un citi publiski pasākumi Jāņos ir īsti svētki garnadžiem. Tāpēc īpaši ieteicams sargāt gan makus, gan somas, gan citus vērtīgus priekšmetus. Nereti par garnadžu upuriem kļūst tieši dāmas, kas uz pasākumiem ir paņēmušas līdzi rokassomiņas, bet vīri savu auto atslēgas un makus uztic dāmām, lai nebūtu pašiem tās jāglabā kabatās, no kurām mantas var viegli izkrist. Bet, dodoties dejot, dāmām rokassomiņa bieži vien paliek „tepat blakus”, ko viltīgais zaglis jau ir gaidījis, ilgi vērojot savu upuri. Tas pats svinību laikā attiecas uz brīdi, kad kāds dodas peldēties, – mantas vienmēr jāuztic kādam pieskatīt.

Tāpat „Baltas” novērojumi liecina, ka cilvēki arvien biežāk dodas atpūsties kopā ar saviem mājas mīluļiem, taču tas nereti noved pie nelaimes. Bieži vien, atrodoties alkohola reibumā, cilvēki vēlas samīļot vai iepazīt citu atpūtnieku atvesto mīluli, taču diemžēl suņiem ārkārtīgi nepatīk iereibuši cilvēki. Tādējādi Jāņi var izvērsties par nepatīkamu starpgadījumu, piedzīvojot suņa kodumu.

Padomi visiem līgotājiem

Apdrošināšanas sabiedrība „Balta” atgādina, ka arī gardas maltītes gatavošana uz grila var pārvērsties nelaimē, kurā vainojama cilvēku neuzmanīga rīcība ar degšķidrumu. Lai negūtu traumas, ieteicams rūpīgi izlasīt lietošanas instrukciju. Drošāk un arī veselīgāk ir izmantot šķidrumu, kurš gatavots no dabiskiem materiāliem, piemēram, sveķiem vai vaska.

Meklējot Jāņu zāles, līgotājiem vajadzētu uzmanīties no ērcēm. Jāatceras, ka tās dzīvo ne tikai mežā, bet arī pļavās, ezeru, upju krastos un citur.

Kā viens no svarīgākajiem svētku ieteikumiem būtu rūpēties par bērnu drošību. Mazākie līgotāji svinēšanas laikā bieži vien tiek atstāti bez atbilstošas uzraudzības, domājot, ka, „redz, tepat jau ar kaimiņu puiku kopā spēlējas”, bet vienā mirklī mazie svinētāji jau cenšas atdarināt vecākus, lec pāri lielajam ugunskuram un nepieskatīti dodas peldēties uz tuvējo ūdenstilpni.