Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:245, Did:0, useCase: 3


Kā pareizi izvēlēties rotaļlietas bērnam

Redakcija
Redakcija

Tuvojošie svētki vienmēr ir laiks, kad domājam par dāvanu iegādi – saviem tuviniekiem, draugiem, un radiem. Protams, šajā sarakstā bieži vien iekļaujas arī dažāda vecuma bērni un jaunieši, kam jāatrod atbilstošas svētku dāvanas. Bērniem dāvanu izvēlēties ir vienkāršāk – piedāvātais rotaļlietu klāsts ir ārkārtīgi plašs, lai pat apjuktu iespēju daudzumā, tomēr vismaz ir daudz, no kā izvēlēties.

Bērni par rotaļu priekšmetu uztver teju visu – gan rotaļlietas ar skaņu, gan gaismām, gan mīkstās rotaļlietas, gan lelles, mašīnas un konstruktori liksies lieliska rotaļlieta ar ko spēlēties. Pastāv uzskats, ka mūsdienu bērnam vislielākā problēma ir izvēle starp dažādajām rotaļlietām, kas viņam jau ir, lai saprastu, ar ko spēlēties. Protams, ja svētkos radi, draugi un paziņas apdāvina bērnu ar neskaitāmi daudz rotaļlietām, to skaits tikai aug. Bērns gan tikai priecājas par rotaļlietu daudzumu.

Rotaļlietu iegāde dāvanai var būt sarežģīta – ko vislabāk dāvināt konkrēta vecuma bērnam, vai vecāki arī akceptēs šādu dāvanu un nebūs vairāk vīlušies. Jo, ja izvēlamies uzdāvināt bērnam kaut ko tādu, kas rada lielu troksni (par spīti tam, ka bērniem skaņas un trokšņi rotaļlietās šķiet ļoti aizraujoši), vecākiem šāda rotaļlieta var kļūt par īstu ikdienas elli. Tāpēc, izvēloties rotaļlietu, ko dāvināt bērnam, nedaudz jāpadomā arī par vecāku nerviem un ikdienu. Vislabāk izvēlēties tādu rotaļlietu, kas palīdzēs arī bērna attīstībā un izglītībā, tomēr tādu, kas apvienota arī ar izklaidējošo funkciju – ar kuru iespējams rotaļāties un gūt prieku. Jebkura puzle, konstruktors, saliekama un izjaucama manta būs izglītojoša, jo mācīs bērnam rīkoties ar detaļām, salikt, izjaukt, attīstīt fantāziju un tā tālāk.

Pamatā, jo mazāks bērns, kam jāizvēlas dāvana, jo vienkāršākai jābūt rotaļlietai, ko pērkam. Tā bērnam būs iespēja daudz aktīvāk rosināt savu fantāziju. Rotaļlieta ar sarežģītām formām un funkcijām, bērnam, kas vēl nav vecumā, kur tas šķistu interesanti, radīs tikai vilšanos un ātri vien tiks atlikta malā, jo bērns vienkārši nespēs tikt ar to galā. Visbiežāk paši bērni zina, kas visvairāk viņu iepriecina, tāpēc nav nekas neparasts, ja vecāks bērns jau zina, ko labprāt vēlētos saņemt dāvanā. Bieži vien arī vecāki ir informēti par bērna vēlmēm, tādēļ nevajadzētu kautrēties pirms dāvanas pirkšanas apjautāties vecākiem – ko vislabāk uzdāvināt bērnam, ko viņš pats vēlas saņemt.

Daudz ilgāk bērna uzmanību piesaistīs tās rotaļlietas, kuru mērķis nav izprotams vienā mirklī. Tāpēc konstruktori, puzles un rotaļlietas, kuras ir pārveidojamas un modelējamas bērnam būs daudz interesantākas. Īpatnējas formas, funkcijas un iespējas rotaļlietā nodrošina bērnam plašas spēlēšanās iespējas, tāpēc arī šādas rotaļlietas tik ātri nekļūst apnicīgas un netiek nomestas malā.

Ja jāizvēlas rotaļlieta mazākam bērnam, jāpievērš uzmanība smalkām detaļām. Ražotāji parasti uz rotaļlietām norāda atbilstošo bērnu vecumu, ko vajadzētu ņemt vērtā. Tomēr arī šie norādījumi var būt nepilnīgi, jo bērni attīstās dažādi. Var būt, ka rotaļlieta norādīta vecumā no 2-3 gadiem, bet bērnam tā vairs nebūs interesanta.

Meklējot rotaļlietas maziem bērniem vajadzētu izvairīties no mantām ar asiem stūriem, āķiem un tādas, ko viegli norīt. Vai rotaļlieta ir nekaitīga, var noteikt arī pēc CE zīmes (Certificate European). Tā ir Eiropas Savienības zīme, kas liecina par drošu rotaļlietu.