Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:245, Did:0, useCase: 3


26 nozīmīgi sīkumi, kas stiprinās emocionālo saikni ar taviem bērniem

Redakcija
Redakcija

Vecākiem šķiet, ka visu dienu aizņemti tikai ar bērniem, bet bērni tajā pašā laikā pārdzīvo uzmanības trūkumu. Kāpēc tā notiek? Pieaugušie, kurus pārslogojusi ikdienas rutīna, bieži iztiek ar “dežūras” komunikāciju ar saviem bērniem. Protams, augošajam cilvēkam ar to nepietiek. Emocionālā saikne starp vecākiem un bērnu ir viņu veselīgo attiecību pamatā. Ja tā ir spēcīga, bērni labprātīgi ievēro noteikumus. Ar šo padomu palīdzību var vairākos (ne vienmēr nopietnos, bet efektīvos!) veidos izteikt bērniem mīlestību, maigumu, atbalstu un rūpes. Pamēģināsim?

1. Neslēp savu mīlestību. Lai bērnu apskautu vai noskūpstītu uz vaiga, nav vajadzīgs ilgs laiks, taču šādi žesti liks saprast, ka viņš ir mīlēts. Apskauj savu bērnu no rīta, izejot no mājas, pirms gulētiešanas un pēc iespējas biežāk visas dienas garumā. Uzsit uz pleca, uzturi acu kontaktu, lai izrādītu rūpes. Bērni jūtas droši, sajūtot fizisku kontaktu ar vecākiem, un tas ietekmē pašnovērtējumu, fizisko un garīgo attīstību, apmierinātību ar dzīvi un sociālās prasmes nākotnē.

2. Labi vārdi. Nomaini rīta rituālu "Tūlīt celies, mēs jau kavējam" ar ko patīkamu. Izdomā siltu sveicienu bērnam. Piemēram, "Labrīt, mana saule, esmu tik priecīga tevi redzēt!" Neaizmirsti pateikt ko jauku pirms aiziešanas (kad sūti bērnu uz bērnudārzu/skolu) vai paši dodaties uz darbu. Dienas laikā nosūti bērnam jauku īsziņu. Uzklāj bērna gultiņu un atstāj zīmīti “Paveikts ar mīlestību. Tava mamma".

3. Sagaidi mājās ar smaidu, sakot, ka prieks viņu redzēt. Nekādas "pratināšanas" jau pie durvīm. Nebombardē bērnu ar vārdiem "Kā gāja?" un "Ko jūs šodien darījāt?" tiklīdz viņš atgriezies mājās no bērnudārza vai skolas. It īpaši, ja viņš izskatās noguris un apbēdināts! Vispirms pusdienas, pēc tam sarunas.

4. Slepens sveiciens. Mazi, nekaitīgi noslēpumi apvieno. Izdomājiet “slepenu” apsveicināšanos, par kuru neviens neuzzinās. Tas var būt vārds, žests vai kas cits.

5. Bērna mugursomā, apģērba kabatās vai pusdienu kastītē ieliec zīmīti no tevis: mīlestības apliecinājumu, uzzīmētas sirsniņas u.tml. Vai, piemēram, nelielu šokolādes tāfelīti. Zīmīšu nekad nav par daudz. Uz vannas istabas spoguļa, uz gultas, ledusskapja - atstāj ziņas ar labiem vārdiem jebkur.

6. Redzamā vietā dzīvoklī pielieciet magnētisko dēli un atstājiet zīmītes viens otram. Tie var būt lūgumi, pateicība vai vienkārši kas jauks un smieklīgs, piemēram, uzzīmēts ģimenes locekļa portrets.

7. Pagatavo brokastīs pankūkas (vai ko citu, idejas var smelties internetā) sirsniņu, ziedu vai bērna vārda pirmā burta formā. Saki, ka tas ir īpaši viņam!

8. Izveido bērnu zīmējumu vai citu darinājumu izstādi: piešķir tam īpašu vietu dzīvoklī, dažreiz atjauniniet "ekspozīciju". Ierāmē pāris labākos zīmējumus un pakar tos savā guļamistabā.

9. Jādodas darīšanās uz pilsētu? Uzaicini bērnu pievienoties, un pēc tam dodieties uz kafejnīcu - apēst kaut ko gardu un vienkārši patērzēt.

10. Saņēmi no dēla vai meitas pašu gatavotu kaklarotu vai rokassprādzi - no čaumalām, makaroniem vai pogām? Uzliec to, ejot ciemos vai uz darbu – tā, lai bērni to pamanītu. Nu, vai vismaz izej no mājas šajā rotājumā, tālāk - kā sanāk....

11. Dodieties uz veikalu pēc pārtikas karnevāla kostīmos vai greznās kleitās. Tas ļoti uzlabo garastāvokli!

12. Atrodi, par ko pasmieties kopā ar bērnu. Vecākiem ne vienmēr jābūt nopietniem. Jautri brīži rada brīnišķīgas atmiņas un ļauj gan tev, gan bērnam tikt galā ar trauksmi. Smejieties! Veltiet tikai 5 minūtes vienkāršai "bērnišķīgai" draiskulībai. Šķobiet seju smieklīgās grimasēs, jokojiet, dariet nekaitīgas blēņas, stāstiet anekdotes.

13. Ja esat vecāki, kuri sastrīdējās bērnu klātbūtnē un dusmīgi un apbēdināti devās katrs uz savu istabu, pastāstiet par to, nevis izliecieties, ka viss kārtībā. Protams, bez sīkākiem paskaidrojumiem: "Mēs viens otru aizvainojām, bet mēs noteikti tiksim skaidrībā un izlīgsim."

14. Tu ielūkojies bērna istabā, un izskatās, ka tur pāri gājusi viesuļvētra. Bērns jau ir sagatavojies, ka tu dusmosies, bet tu mierīgi aizver durvis un, dungojot dziesmiņu, dodies dzert tēju.

15. Izdomājiet savas mazās tradīcijas: piemēram, pēcpusdienās dzert tēju no skaistām krūzītēm, piektdienās skatīties filmu un ēst popkornu (filmu izvēlas visi pēc kārtas), doties uz parku barot pīles un reizi mēnesī cept pīrāgus.

16. Palūdz bērnam iemācīt darīt ko tādu, ko neproti. Piemēram, sasiet kurpju auklas kādā īpašā veidā, izpildīt kādu sporta elementu vai uzzīmēt kaķi. Kad tev tas izdodas, noteikti paslavē, kāds viņš ir labs skolotājs.

17. Kad bērns atrodas tuvumā, izliecies, ka neredzi viņu, un pastāsti vīram vai vecmāmiņai par viņa panākumiem vai labo darbu: “Vakar Jancis man tik ļoti palīdzēja!”

18. Kad visi aizņemti mājas uzkopšanas vai vakariņu gatavošanas darbos, ieslēdz jautru mūziku un piedāvā tieši tagad mesties dejā.

19. Ja ģimenē ir vairāk nekā viens bērns, dažreiz dodies pastaigā tikai ar vienu no viņiem - bet tā, lai visi precīzi zinātu, kad pienāks viņa kārta, un arī viņš pavadīs īpašu dienu tikai ar mammu vai tēti.

20. Iekārto albumu ar bērnības fotogrāfijām - no dzimšanas brīža līdz šī vecuma sasniegšanai. Kopā to aplūkojiet un pastāsti, ko darījāt fotoattēla uzņemšanas dienā: “Skaties, tu aizmigi četrrāpus un ar vienu zeķi kājās. Mēs tad atgriezāmies no ļoti garas pastaigas."

21. Pastāsti bērnam par savu bērnību, par kādu savu hobiju vai citu viņa senču dzīvi. Par kādu smieklīgu vai aizraujošu situāciju vai par to, kā nezināji, ko darīt. Pajautā, kā viņš izturētos šādā situācijā. Bērns uzzinās vairāk par tevi un, iespējams, arī ieinteresēsies par dažiem hobijiem.

19. Saki “paldies” bērnam katru reizi, kad viņš veic savus pienākumus mājās vai vienkārši izdara ko bez lūgšanas. Pat ja viņš vienkārši nomazgājis savus traukus!

20. Ja bērnam neveicas, nesteidzies viņu nekavējoties uzmundrināt vai pārliecināt, ka jāpacenšas vēl vairāk - un viss noteikti izdosies. Vienkārši pasēdi blakus, noglāsti, dod viņam laiku pārdzīvot neveiksmi.

21. Pamet savus ikdienas pienākumus kaut vai uz 10 minūtēm un velti tās bērnam. Noteikti pasaki, ka pārtrauci darboties, jo mīli viņu, un pajautā, ko bērns šajā laikā vēlētos darīt. Piemēram, veiciet vienkāršus zinātniskus eksperimentus vai pārrunājiet kādas bērnu interesējošas tēmas. Tas ir jautri un noderīgi. Komunicējot ar bērnu, noliec malā telefonu.

22. Rotaļājieties kopā ar bērnu. Tas palīdzēs atrast kopīgu valodu. Apsēdies uz grīdas kopā ar viņu un iegrimsti fantastiskajā krāsaino automašīnu, mīksto rotaļlietu un leļļu pasaulē. Paslēpieties kopā zem segas, ieslēdziet lukturīti un pastāstiet viens otram noslēpumainus stāstus. Ar vecāku bērnu lieciet konstruktoru, puzli, spēlējiet datorspēles vai sporta spēles. Kopā piepūtiet balonus, lai visa istaba ir balonos, tam nav vajadzīgs īpašs iemesls. Laiks, ko pavadāt spēlējot spēles, ir nenovērtējams. Spēlējiet aizraujošas galda spēles ar visu ģimeni. Atvēliet tam laiku vismaz pāris reizes nedēļā.

23. Palūdz bērnam iemācīt spēlēt viņa iecienītāko datorspēli. Spēlējiet kopā un mēģini izrādīt, ka tevi tā patiešām interesē.

24. Ķemmē matus bērnam vai pamasē plecus, kaklu vai kājas. Šie mazie uzmanības žesti ir labi, lai stiprinātu jūsu saikni. Pusaudžiem tas var nepatikt, bet pirmsskolas vecuma bērniem gan.

25. Paņem bērnu uz rokām, pat ja viņš jau izaudzis no tā vecuma. Kaut vai dažas sekundes.

26. Pirms gulētiešanas aprunājies ar bērnu, apskauj viņu. Ja viņu kas satraucis, vajadzētu būt iespējai dalīties emocijās. Uzklausi, nomierini viņu un paskaidro, ka viņš ir drošībā. Izveidojiet īpašu rituālu, kas jāveic pirms gulētiešanas, piemēram, īpašs novēlējums labam miedziņam un sapņiem vai vakara buča pirms gulētiešanas.