Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:245, Did:0, useCase: 3


10 metodes, kā mēģināt pārtraukt izpelnīties toksisku vecāku mīlestību

Redakcija
Redakcija

Toksiski vecāki var pārvērst tavu dzīvi ellē. Viņi manipulē, kontrolē, kritizē un kavē tavu emocionālo atdalīšanos no viņiem, neļaujot pašam izdarīt izvēli, izvirzīt mērķus un dzīvot savu dzīvi tā, kā uzskati par vajadzīgu. Tā vietā viņi liek tev pastāvīgi šaubīties par lēmumiem un justies vainīgam, kad saki viņiem “nē”.

Cenšoties izpelnīties tādu vecāku mīlestību un atzinību, kuriem nekad nebūsi pietiekami labs, tu ļauj šīm attiecībām nodarīt tev nopietnu psiholoģisku kaitējumu un iedzīt slazdā. Psihoterapeite, speciāliste līdzatkarības jomā Šarona Martina (Sharon Martin) iesaka 10 metodes, kā mēģināt pārtraukt izpelnīties toksisku vecāku mīlestību.

Kas ir toksiski vecāki?

• Narcisi un emocionāli nepieejamie. Viņi vienmēr savas vajadzības izvirza priekšplānā un nerūpējas par citu cilvēku jūtām un vajadzībām.
Neciena tevi. Izturas pret tevi bez mazākās cieņas.
Emocionāli nestabilie. Neprot kontrolēt savas emocijas, neparedzami.
Kontrolējošie. Bieži vien kontroles sviras ir vainas sajūta un nauda.
Agresīvie. Viņi viegli zaudē savaldību, izrāda aktīvu vai pasīvu agresiju (piemēram, kliedz vai, tieši otrādi, nerunā, lai pārmācītu).
Kritizējošie. Lai kā tu censtos, nekad nebūsi pietiekami labs.
Manipulatori. Izmanto noliegumu, vainu un citas manipulācijas, lai tu izdarītu to, ko viņi vēlas.
Apsūdzētāji. Tā vietā, lai uzņemtos atbildību par savu rīcību, viņi pārliek to uz tevi (“Es nedzertu, ja tu nebūtu mani tik ļoti apbēdinājis”).
Pieprasītāji. Viņi gaida, ka tu atteiksies no visām savām lietām, lai izpildītu viņu kaprīzes. Viņus neuztrauc tavi dienas plāni vai vajadzības – jākalpo viņu interesēm.
Tevi apkaunojošie. Viņi uzvedas tik sociāli nepieņemami (jebkas, sākot no rasistiskiem jokiem un beidzot ar seksuālu uzmākšanos tavam partnerim), ka tev kauns atrasties viņiem blakus.
Cietsirdīgie. Aizvaino tevi, ņirgājas.
Robežas neatzīstošie. Viņi nekaunīgi iebrūk tavā personīgajā telpā un atsakās pieņemt faktu, ka sen jau esi pieaudzis cilvēks ar savu dzīvi.
Atkarīgi no tevis. Vecākiem ir neveselīgas cerības par tevi kā galvenā viņu emocionālā atbalsta avotu. Piemēram, viņi dalās ar tevi seksuālās dzīves problēmās.
Konkurējošie. Vecāki uzvedas tā, it kā sacenstos ar tevi. Pastāvīgi cenšas noniecināt vai pārspēt tavus sasniegumus.

Rezumējums - vecāki ir toksiski, ja komunicēšana ar viņiem liek justies nedroši, ja jūties slikti (emocionāli un fiziski) vai arī viņu klātbūtnē rodas sāpīgas atmiņas.

Tev ir izvēle

Dabiska vēlme šādā situācijā ir panākt cietsirdīgo vai emocionāli nepieejamo vecāku mīlestību, likt viņiem mainīt attieksmi. Diemžēl - mainīt citu cilvēku nav iespējams.

Taču tev ir izvēle! Neskatoties uz to, ka ar burvju nūjiņas mājienu nevari mainīt savus vecākus, tu vari sākt sagraut ģimenē pieņemtos disfunkcionālos uzvedības modeļus, sākot ar sevi. Tu vari izlemt, kad un kā komunicēsi ar vecākiem.

10 veidi, kā atbrīvoties no toksiskiem vecākiem

1. Beidz mēģināt viņiem izpatikt
Ir normāli vēlēties saņemt vecāku atzinību, bet vienkārši nav iespējams izpatikt toksiskiem vecākiem. Vēl svarīgāk ir dzīvot savu dzīvi, nevis censties nopelnīt punktus tēva un mātes acīs.
Jautājumi pārdomām. Ko esi gatavs darīt, lai izdabātu vecākiem, pat ja tas slikti ietekmē? Ko tev vajadzētu izdarīt savā labā, neskatoties uz to, ka vecāki to neatbalsta?

2. Nosaki un sargā robežas
Robežas rada emocionālu un fizisku telpu starp tevi un vecākiem. Varbūt tās tev bērnībā nemaz nebija, tāpēc runāt par to, kā vēlies, lai pret tevi izturas, būs neveikli. Toksiski cilvēki noraida citu cilvēku tiesības uz personiskajām robežām, bet lai tas tevi neaptur. Atceries: tev ir visas tiesības teikt “nē” vecākiem, ierobežot kontaktus vai, ja dzīvojat kopā, agri aiziet un atgriezties vēlu. Robežas ir svarīgas visās veselīgās attiecībās.
Jautājumi pārdomām. Kādas robežas būtu vajadzīgas, komunicējot ar vecākiem? Kāds būtu pirmais solis, ko vari spert šajā virzienā?

3. Nemēģini vecākus mainīt
Tā ir enerģijas izšķiešana. Tā vietā koncentrējies uz lietām, kuras vari kontrolēt: savu reakciju uz notiekošo, saviem lēmumiem un izturēšanos.
Jautājumi pārdomām. Kā tu mēģini mainīt vai uzlabot savus vecākus? Kā jūties, kad saproti, ka nevari to izdarīt? Ko vari kontrolēt saskarsmē ar vecākiem?

4. Uzmanīgi dalies ar viņiem informācijā
Uzticēšanās ir svarīgs veselīgu attiecību elements, tāpēc personīgajā informācijā jādalās piesardzīgi - tikai ar tiem, kuri izpelnījušies uzticēšanos. Ja vecāki tevi kritizē, apvaino, tenko par tevi, tad viņi neietilpst šajā kategorijā.
Jautājumi pārdomām. Kādā informācijā var droši dalīties ar vecākiem? Ar kādu – nav vērts?

5. Uzzini vecāku vājās vietas un izvairies no tām - bet tikai tad, ja vēlies
Daudzi pieauguši alkoholiķu bērni saprot, ka nespēj dziedināt savus vecākus. Bet viņi arī saprot, ka var izvairīties no komunicēšanas ar atkarīgo, kad pienākusi neatbilstošās izturēšanās kulminācija (piemēram, visbiežāk tēvs piedzeras piektdienas vakarā un visu nedēļas nogali to turpina, tāpēc viņu satiek tikai nedēļas vidū). Tas ir labs veids, kā pasargāt sevi no nevajadzīgām negatīvām emocijām, tomēr tev nav pienākuma pielāgot savu dzīvi vecāku atkarībām.
Jautājumi pārdomām. Vai ir veidi, kā pasargāt sevi no vecāku vājībām? Vai tavā situācijā šīs metodes ir efektīvas? Ja nē, kā vari atrast kompromisu?

6. Lai vienmēr ir “evakuācijas plāns”
Kad situācija tikai sāk uzkarst, uztver to kā signālu pārtraukt komunicēšanu. Ej prom vai palūdz vecākus doties prom. Konflikta sākumposmā ir vieglāk visu izbeigt, nekā gaidīt, kamēr tas saasināsies.
Jautājumi pārdomām. Kā vari ātri izkļūt no nepatīkamās situācijas ar vecākiem? Vai tev un partnerim ir nosacīts signāls, lai pateiktu viens otram, ka laiks doties prom?

7. Nemēģini viņus pārliecināt
Nav jēgas izmantot veselo saprātu un loģiku, lai pārliecinātu neracionālu, emocionāli nenobriedušu, toksisku cilvēku. Atzīt, ka tev nekad nebūs veselīgas attiecības ar vecākiem, nav viegli. Neļauj ievilkt sevi strīdos un konfliktos.
Jautājumi pārdomām. Kā vari parūpēties par sevi un pasargāt no vecāku pretenzijām un manipulācijām, kad viņi nesaprot tavu nostāju un tai nepiekrīt?

8. Tev nav pastāvīgi jāatrodas “dienestā” pie vecākiem
Tā ir robeža, kas noteikti jānosaka un kuru bieži vien atstāj novārtā. Toksiski cilvēki pieraduši ņemt un ņemt, līdz tu pasaki viņiem stingru “nē”. Tev nav jābūt pieejamam visu diennakti, nav jābūt personīgam šoferim, kalponei, dārzniekam pēc pirmā pieprasījuma.
Jautājumi pārdomām. Kā vecāki izmanto tavu labsirdību, sagaidot, ka visu diennakti būsi viņu rīcībā? Kā jūties, kad saproti - viņi domā, ka esi viņiem parādā? Vai vari vismaz daļēji atbrīvoties no vainas sajūtas, ja atgādini sev, ka, tāpat kā visi pieaugušie, veido veselīgas robežas, nevis rīkojies savtīgi?

9. Tev nav jāsvin svētki kopā ar vecākiem
Tieši tā! Esi pelnījis pavadīt svētkus patīkamā atmosfērā, kopā ar cilvēkiem, kuri izturas ar mīlestību un cieņu. Dažās ģimenēs tradīcijas sanākt kopā tiek svēti ievērotas, bet to cena bieži vien ir radinieku emocionālā labklājība.
Jautājumi pārdomām. Kādas ģimenes tradīcijas vēlies atcelt, jo tās rada stresu un konfliktus?

10. Rūpējies par sevi
Dzīvošana kopā ar toksiskiem vecākiem ir nopietns stress, kas negatīvi ietekmē tavu garīgo un fizisko veselību. Tāpēc ir svarīgi pievērst uzmanību sev un parūpēties par savu stāvokli.
Sāc ar mazumiņu: ēd veselīgu pārtiku, pietiekami izgulies un atpūties, sporto prieka pēc, sarunājies ar cilvēkiem, kas patīk, apzinies savas jūtas, lūdz atbalstu, izklaidējies.
Pārtrauc saistīt savu labsajūtu ar vecāku attieksmi pret tevi. Iemācies mīlēt sevi un neuzskati to par egoismu.
Jautājumi pārdomām. Kā tu jūties? Kādas šobrīd ir tavas vajadzības? Ko vari darīt, lai tās apmierinātu?

Pārmaiņas sākas ar tevi

Ir briesmīgi samierināties ar domu, ka vari nekad neiegūt veselīgu mīlestību no vecākiem. Vēl grūtāk ir mainīt savus ierastos uzvedības modeļus komunikācijā ar viņiem. Pārmaiņas nekad nav vieglas. Bet padomā par to: tu esi vienīgais cilvēks, kurš var kaut ko darīt, lai mainītu toksiskās attiecības ar vecākiem. Kādu mazu soli šajā virzienā tu šodien spersi?