Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:245, Did:0, useCase: 3


Kā veiksmīgi nofotografēt savu mīluli

Redakcija
Redakcija

Katram savs četrkājainais draugs vienmēr ir visvismīļākais, ar kuru gribas gan palepoties draugu priekšā, gan padalīties ar skaistām fotogrāfijām feisbukā. Bet kas ir jādara, lai fotogrāfija izdotos?

Ar profesionālajiem knifiņiem dalās pazīstamā suņu un kaķu fotogrāfe, foto projektu „Dogs Outdoor” un „Be Trendy” organizatore Inna Grinn, kas piecu gadu laikā ir safotografējusi vairāk nekā 1000 suņus un kaķus. Viņa ir daudzu dzīvnieku izstāžu oficiālā fotogrāfe Baltijas valstīs, un arī šajās brīvdienās, 11. un 12. jūnijā, Inna būs sastopama čakli rosāmies Ķīpsalā, kur notiks izstāde „Latvijas uzvarētājs 2016”.

Izvēlies vietu!
Vispirms ir jāsaprot, kādam mērķim fotogrāfijas ir nepieciešamas. Ja vēlies iemūžināt ainiņas no ikdienas, tad, protams, fotografē četrkājaino draugu tur, kur tas mīt – mājā vai pagalmā. Taču, ja vēlies skaistu bildi, kas izceļ dzīvnieka raksturu, izvēlies piemērotu vidi ¬brīvā dabā vai telpās. Piemēram, medību suni vislabāk raksturos brīva daba, meži, bet mazie suņuki lieliski izskatīsies arī mājās uz dīvāna. Savukārt, ja ir nepieciešams parādīt šķirnes eksterjeru, tad vislabāk suni vai kaķi fotografēt studijā.

Neskaties no augšas!
Pats svarīgākais, lai dzīvnieku nofotografētu pareizā rakursā, ir nepieciešams „nolaisties no saviem augstumiem” un būt vienā līmenī. Protams, to ir viegli izdarīt, ja tavs suns ir vācu dogs vai īru aitusuns. Bet ko darīt, ja vēlies fotografēt savu mazo čivavu vai kaķi? Inna atzīst: „Tad nekas cits neatliek kā mesties vien guļus vai rāpus, jo tikai tā ir iespējams dabūt neizkropļotu dzīvnieka fotogrāfiju. Tas ir īpaši svarīgi, kad ir jāfotografē šķirnes eksterjers” un piebilst: „Taču, ja taisi mākslas foto, vari darīt pēc izvēles – izcelt lielu, izteiksmīgu purniņu vai garas ūsas”.



Ieinteresē!
Ir suņi, kam pat patīk pozēt fotogrāfam, taču kaķi gan nav tik draudzīgi noskaņoti un bieži vien izvairās no fotografēšanās. Tad, lai dzīvnieku ieinteresētu un fotogrāfijā tam būtu dzīvas acis, ir jāliek lietā dažādas viltībiņas. Ja savu mīluli fotografē pats, tu vislabāk zini, kas spēj viņā radīt interesi – gardumiņš, rotaļlieta vai vēl kas cits. Taču, ja šis darbiņš ir uzticēts citam, vispirms ar dzīvnieku ir jāiedraudzējas. „Sarunājies, saki patīkamus, zināmus vārdus! Šādā veidā var iegūt daudzus interesantus, smieklīgus kadrus,” vērtīgus padomus sniedz Inna Grinn.

Uzmanīgi ar gaismu!
Ja fotografē mājās, var izmantot dažādus gaismas avotus, taču ir jāievēro atsevišķi nosacījumi. „Lai izvairītos no sarkano acu efekta un krasām ēnām, lietojot zibspuldzi, izmanto gaismas kliedētāju vai arī dabīgo silto dienas gaismu. Ja izmanto tikai vienu gaismas avotu, tad ir iespējams iegūt ļoti skaistas, mākslinieciskas bildes,” stāsta fotogrāfe.



Pašiņš ar mājas mīluli
Lai veiksmīgi uzņemtu pašiņu ar suni vai kaķi, vislabāk palīdzēs kāds gardumiņš, kas turams līdzās telefonam vai fotoaparātam. „Atceries, daži dzīvnieki reaģē uz spoguli, kad sevi vai saimnieku redz spogulī. Izmanto to un nofotografējies spogulī!” iesaka fotomeistare Inna Grinn.

Bez kurioziem neiztikt!
Innai, fotografējot suņus un kaķus, ir gadījušies arī dažādi smieklīgi atgadījumi. Ir bijis gadījums, kad, fotografējot kaķi izstādē, tas pēkšņi nolec no podesta un aizskrien. „Iedomājieties to skatu, kad vairāki cilvēki viņu ķer pa visu zāli!” gardi nosmej fotogrāfe. Īpašs stāsts ir par mopsīti Sani, kurš ir regulārs Innas klients. Reiz, kad tika fotografēts nevis pats mopsis, bet viņa bērni, suņuks ļoti apvainojās, un nekāda pielabināšana un pat iepriekš neplānota individuālā fotosesija nelīdzēja. Sani spītīgi neskatījās fotoobjektīvā!