Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:245, Did:0, useCase: 3


7 pamatlietas, kas jāievēro automašīnas sagatavošanā ziemas sezonai

Lai ziemas sezonā automašīnas ekspluatācija noritētu bez liekiem sarežģījumiem, ir pēdējais laiks padomāt par auto sagatavošanu ziemai. Konsultējoties ar ERG Auto direktoru Rihardu Grotānu esam sagatavojuši ieteikumus 7 pamatlietām, kam jāpievērš pastiprināta uzmanība, lai šī sezona mūs nepārsteigtu un auto lietošana arī ziemā būtu komfortabla.

1.Mainām riepas

Tas ir pirmais, kas ienāk prātā, runājot par automašīnas sagatavošanu ziemai. Pie tam arī Ceļu satiksmes noteikumos teikts, ka vasaras riepām uz ziemas sezonas riepām ir jābūt nomainītām līdz 1. decembrim.
Neskatoties uz noteikumiem, vasaras riepas uz ziemas riepām vajadzētu nomainīt, kad vidējā diennakts gaisa tempertūra noslīd zem +5 0C. Parasti tās ir oktobra beigas un novembra sākums. (Pretējā maiņa parasti iekrīt uz aprīļa sākumu)

Tas ir tādēļ, ka gumija, no kuras tiek gatavotas vasaras riepas, zemas temperatūras ietekmē sacietē un tāpēc nevar garantēt pietiekošu saķeri ar braukšanas virsmu, pat ar sausu asfaltu. Tas palielina bremzēšanas ceļa garumu, kavē auto vadāmību un var novest pie bīstamām situācijām uz ceļa. Kā vēsta ERG Auto servisa pārstāvis, šogad cilvēkiem ir tendence jau laicīgi mainīt riepas, varbūt par iemeslu bija pirmais sniegs, bet ir arī klienti, kas riepas maina vēl šobrīd.
Atcerieties, ka ziemā, automašīna, kam ir pat vislētākās ziemas riepas uz ceļa būs drošāka nekā auto ar visdārgākajām vasaras riepām.

Par riepu pareizu izvēli plašāk rakstīsim nākošajā rakstā.

2.Auto virsbūves sagatavošana ziemas sezonai

Auto virsbūve ir viena no dārgākajām auto sastāvdaļām, kas ziemas sezonā īpaši tiek pakļauta apkārtējas vides agresīvajai ietekmei – smilšu un sāls maisījums, un citi reaģenti uz ziemas ceļa nav tie labākie draugi auto virsbūvei. Un, ja automašīnai ir kaut mazākās korozijas iezīmes, tad līdz pavasarim tās var pārvērsties par lielu problēmu. Konsultējoties ar ERG Auto speciālistiem, secinājām, ka mazs rūsas laukums tieši ziemas apstākļos var progresēt pat līdz astoņām reizēm. Tāpēc svarīgi būtu par šīm lietām domāt tieši pirms ziemas.
Tādēļ pārbaudiet lakojumu un antikorozijas pārklājumu.

Pat pie visprātīgākās braukšanas, ziemā antikorozijas pārklājums tiek bojāts (smilts un akmeņi no riteņiem ar lielu spēku tiek sviesti pret to, ziemā īpašus bojājumus rada smilts un sāls maisījums, kas tiek kaisīts uz ceļiem), tādēļ reizi gadā šis pārklājums ir jāpārbauda. Un sezonas maiņa tam ir vispiemērotākais periods.

Kā zina stāstīt ERG Auto speciālisti ir jābūt uzmanīgiem izvēloties antikorozijas apstrādes metodes, jo, lai tiešām Jūsu auto tiktu pasargāts un apstrāde veiktu savu funkciju, nevis pilnīgi pretēji vēl vairāk bojātu auto, tam ir jāvelta vismaz 3 dienas. Kā atzīst ERG Auto direktors Rihards Grotāns ar antikorozijas apstrādi bieži ir kā tautas sakāmvārdā „skopais maksā divreiz”, jo iesākumā cilvēks veic antikorozijas apstrādi, kur no apstrādes ir tikai nosaukums, tajā laikā vēl vairāk bojājot savu auto. ERG Auto šo pakalpojumu veic jau astoņus gadus izmantojot mašīnbūves tehnoloģiju, kas tirgū zināma jau vairākas desmitgades. Bieži klienti antikorozijas apstrādi iesaka veikt tieši pie ERG Auto arī saviem draugiem.

Patstāvīgi šo procesu veikt neiesakām ne mēs, ne ERG Auto speciālisti – netīri, jo to veikt tehnoloģiski pareizi, bez nepieciešamās informācijas un iekārtām nav iespējams. Sīkāku darba aprakstu variet atrast ERG Auto mājas lapā sadaļā galerijas, kur process ir smalki aprakstīts ar uzskatāmiem piemēriem foto galerijā..
1. Pārbaudiet un atjaunojiet lakojumu. Visas skrambas un skrāpējumus vajadzētu likvidēt pirms ziemas sezonas iestāšanās. Nebūs par lieku arī nodrošināt papildus aizsardzību ar tam paredzētiem līdzekļiem. Pats ekonomiskākais risinājums būs novērst skrāpējumu lokāli, proti, nogruntējot un piekrāsojot bojājumu ar otiņas principu, kas nenovērsīs vizuālo defektu, bet neļaus bojājumam progresēt un sadārdzināt turpmākās izmaksas. (ar iespēju saremontēt vēlāk kad būs nauda)

2. Veikt pilnvērtīgu visas detaļas remontu, kas iekļautu detaļas demontāžu, izjaukšanu, krāsas toņa noteikšanu, visas daļas krāsošanu un protams antikorozijas apstrādi.

Pārbaudiet vai kārtībā ir automašīnas blīvējuma gumijas. Lai tās cieši piegulētu auto virsbūvei, tajā nebūtu šķirbu, kurās var sakrāties un sasalt ūdens. Ļoti labi, ja auto virsbūves blīvējums pirms ziemas tiktu apstrādāts ar speciāliem līdzekļiem uz silikona bāzes, kas dod papildus aizsardzību pret mitrumu un aizsalšanu. ERG Auto interneta veikalā ir iespējams iegādāties silikonus durvju un bagāžas nodalījuma gumijām, kas tās pasargās no piesalšanas un Jums nebūs salā jāpatērē lieks laiks stāvot un salstot pie sava auto mēģinot atvērt auto durvis.

3.Auto ritošās daļas sagatavošana ziemas sezonai

Pievērsiet uzmanību gumijas izstrādājumiem. Reizēm pat nelielas gumijas detaļas bojājuma dēļ, vēlāk jāšķiras no prāvas naudas summas automašīnas remontam. Kā piemēru var minēt pusass putekļu gumijas, jo pat neliels caurums tajā var veicināt smilšu un citu putekļu tiešu piekļūšanu pusasij kā rezultātā var būt nepieciešama pusass granātas maiņa . Lai Jums būtu zināma automašīnas ritošās daļas gatavība ziemai, ERG Auto iesaka veikt ritošās daļas diagnostiku, pēc kuras veikšanas servisa vadītājs Jums sniegs konsultāciju par ritošās daļas stāvokli un, ja nepieciešams darbiem, ko būtu vēlams veikt, lai izvairītos no nepatīkamiem starpgadījumiem nākotnē.

Pārbaudiet amortizatorus, sailentblokus un visu bremzēšanas sistēmu. Ziemas sezonā tā ir īpaši svarīga, jo pat visnelielākais bojājums var beigties ar nepatīkamiem pārsteigumiem un nopietnām sekām. Pat, ja automašīnas katras puses bremžu atšķirības ir nelielas, ziemā tas var beigties ar auto sanešanu, izslīdēšanu, precīzu bremžu sistēmas darbību iespējams noteikt uz bremžu stenda, ERG Auto servisā Ūnijas ielā 8 varat veikt gan ritošās daļās diagnostiku, gan bremžu pārbaudi, iepriekš saskaņojot laiku ar autoservisa maiņas vadītāju.

ERG Auto speciālisti iesaka veikt riteņu ģeometrijas/ savirzes regulēšanu, kas ir ieteicams darīt gan mainot riepas uz ziemas, gan vasaras sezonām. Ziemas sezonā nepareiza savirze veicinās nevienmērīgu riepu nodilumu, slidenā laikā mašīna sliktāk turas uz ceļa. Savirzes regulēšana automašīnai neizmaksā dārgi un tā neprasa daudz laika, lai Jūs un Jūsu auto uz ceļa Justos droši.

4.Auto elektronikas sagatavošana ziemas sezonai

Pirms ziemas sezonas iestāšanās būtiski ir pārbaudīt vasarā tik bieži neizmantojamas lietas.
Pirms ziemas svarīgi pārbaudīt automašīnas pretslīdes mehānismu, tā dēvēto ABS devēju un darbību, lai ziemā varētu uz ceļa justies droši un bremzēšana nesagādātu kādu nepatīkamu pārsteigumu. Svarīgi ir atcerēties arī par spoguļu apsildi, kas vasarā var tikt aizmirsta, bet ziemā ir ļoti nepieciešama lieta.

Ziemā vislielākā slodze ir tieši akumulatoram, tādēļ pirms sezonas sākuma ir nepieciešams auto akumulatoru pārbaudīt un nepieciešamības gadījumā nomainīt. Akumulatora pārbaudi iespējams veikt ERG Autoservisos BEZ MAKSAS. Akumulatora bojājumi labākā gadījumā neļaus ziemā automašīnu iedarbināt vai radīs īssavienojumu sistēmā, kas var novest pie ļaunākā – auto var aizdegties.
Ja akumulators ir kārtībā, tad neaizmirstiet iesmērēt klemmes.

Tieši šobrīd Erg Auto veikalā ir akcija- jaunu akumulatoru cenas sākot no 45 Ls un garantija līdz pat 3 gadiem.

Ziemā pie auto startēšanas slodze ir vēl lielāka, tādēļ akumulatoram nepieciešams papildus spēks, ko ģenerators ne vienmēr paspēj uzpildīt. Lielā salā tas var sasalt un vienkārši iziet no ierindas.

5.Eļļas un filtru maiņa

Nomainiet auto eļļu, eļļas un degvielas filtrus. Auto eļļa darbojoties zaudē savu viskozitāti un spējas, tādēļ pirms ziemas īpaši jāizvērtē eļļas un filtru stāvoklis, kas īpaši svarīgi ir automašīnām ar dīzeļdzinēja motoru. Tas ziemas salā atvieglos automašīnas iedarbināšanas procesu un noņems papildus slodzi auto motoram. Izmantojiet tikai savam auto paredzēto eļļu un netaisiet kokteiļus.

6.Šķidrumu maiņa

Izmantojiet ziemas sezonai paredzētus līdzekļus logu tīrīšanai. Nedzenieties pēc nezināmas izcelsmes lētiem produktiem. Ietaupot naudu uz tādu līdzekļu lietošanu, var nākties šķirties no daudz lielākām naudas summām dažādu sabojāto sistēmu labošanai. Pie tam šie līdzekļi parasti satur arī dažādas veselībai kaitīgas vielas kā toksisko metilspirtu. Kā atzīst ERG Auto speciālisti, savā darbības laikā daudz kas ir pieredzēts, vislabāk pirms ziemas ir veikt logu šķidrumu nomaiņu savlaicīgi.

Pārbaudiet autostiklu tīrīšanas slotiņas. Tās ieteicams nomainīt reizi gadā, jo no to efektīvas darbības ir atkarīga redzamība, kas ziemas sezonas tumšajā laikā ir īpaši nepieciešama. Labs skats uz apkārtējo pasauli caur automašīnas logu ir jūsu un apkārtējo drošības garants. Kā piebilst ERG Auto pārstāvji, ļoti svarīgi ir arī noregulēt auto lukturus, jo lielāko laika periodu autovadītāju pavadīs tumšajā diennakts laikā.
Pārbaudiet antifrīzu. Sevišķi, ja taupības nolūkos vasarā kā dzesēšanas šķidrums lietots ūdens, atcerieties, ka ziemā tā sasalšana var izvest no ierindas ne tikai dzesēšanas sistēmu, bet arī cilindru bloku. Tādēļ pārmainiet dzesēšanas šķidrumu un novērsiet visas sūces dzesēšanas sistēmā, ja tādas ir radušās.

7.Kopsavilkums

Mūsdienu automašīna ir spējīga strādāt gan vasaras, gan ziemas apstākļos, ja tikai mēs kārtīgi par to rūpējamies un sagatavojam atbilstoši katras sezonas īpatnībām. Viss vienkāršais ir unikāls atzīst ERG Auto direktors Rihards Grotāns, tāpēc nevajag radīt nevajadzīgu papildus slodzi, jau tā grūtajā priekš automašīnas ekspluatācijas periodā. Kvalitatīva kompleksa auto sagatavošana ziemai pozitīvi atsauksies gan uz pavasara un turpmākās ekspluatācijas izdevumiem automašīnas apkopē, gan jūsu un apkārtējo drošību ziemas sezonā.

Lai droša un komfortabla baukšana ziemā!

Autoservisu adreses:
Ūnijas iela 8. korp. 46., Rīga, LV-1084
A.Čaka iela 147, Rīga, LV-1012
Ganību Dambis 25a, Rīga, LV-1005

Auto piederumu veikals
Ganību Dambis 25a, Rīga, LV-1005
Darba laiks Darbadienās : 9.00 - 18.00
Sestdienās, Svētdienās : Pēc pieraksta

Kontakti:
Tālr.: 22333993
Fakss: 67382227
e-mail: veikals@ergauto.lv

     [+] [-]

, 2012-11-08 15:04, pirms 11 gadiem
Paldies!