Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:245, Did:0, useCase: 3


Kāpēc nepieciešama darba aizsardzība un instruktāžas uzņēmumā?

Cik gan bieži nav situācijas uzņēmuma, kad darba aizsardzības speciālists lūdz iepazīties ar darba aizsardzības noteikumiem, mēs vienkārši parakstāmies žurnālā pat neiedziļinoties par ko.
Vai, piemēram, ja uzņēmumā ir paredzēts apmācību laiks, tad daudzi darbinieki pret to attiecas, maigi izsakoties, skeptiski un izrāda pilnīgu neieinteresētību.

Tāda darba drošības noteikumu ignorācija uzņēmumā ir bīstama. Tas var novest pie nopietnām veselības problēmām un pat risku dzīvībai. Jo nepietiekošu zināšanu par darba drošību savā darba vietā rezultātā variet gūt darba traumas.

Kaut gan daudz kas no iepriekš minētā ir atkarīgs arī no darba devēja. Jo tieši darba devējs uzņemas atbildību par darba vidi un darba apstākļu drošību. Reizēm ar minimāliem ieguldījumiem darba vietu var uzlabot un izveidot daudz ergonomiskāku un ar iespējami minimālu darba traumu risku. Dažreiz pat elementāru drošības noteikumu ievērošana palīdz nelaimes gadījumu profilaksē. Tādēļ būtiski ir pievērst maksimālu uzmanību tieši preventatīvo pasākumu veikšanai, pareizu darba vides drošības noteikumu precīzai izstrādei, kur uzņēmējam var palīdzēt kompetenta institūcija, kā piemēram, Darba Drošības centrs.

Darba devējam būtu jāuzmana, lai darba drošības instruktāža darbinieku vidū tiktu veikta pietiekami atbildīgi.
Pie tam jāatceras, ka instruktāžu var veikt speciāli sagatavots darba aizsardzības speciālists, pats darba devējs, vai cita persona, kuru ir apmācījis darba aizsardzības speciālists. Atcerieties, ka instruktāža jāveic ne tikai pieņemot darbinieku, bet pēc noteikta laika jāveic arī atkārtotās instruktāžas.

Jāatceras, ka instruktāža var būt arī grafikā neieplānota, ja ir tāda nepieciešamība. Piemēram, ir noticis nelaimes gadījums. Sasauciet neplānotu sapulci un noteikti veiciet instruktāžu vēlreiz.

Lai arī parasti liekas, ka darba drošība ir svarīga tikai ražošanas procesā, darbā ar aparātiem un dažādiem instrumentiem, tomēr jāatceras, ka tā svarīga ir arī, piemēram ofisa darbiniekiem. Tie ir noteikumi, kas jāievēro darbojoties ar dažādām elektroierīcēm, ko savā ikdienas darbā lieto birojā.
Tāpat ir noteikti vispārīgie noteikumi, kas svarīgi jebkurā darba vietā. Tie ir noteikumi par atrašanos darba vietā alkoholisko vai narkotisko vielu reibumā, par smēķēšanu, tīrību un saudzīgu izturēšanos pret darbā izmantoto inventāru.

Ja izvēlaties izmantot kompetentas institūcijas palīdzību šo darba vides noteikumu sastādīšanā, tad variet būt droši, ka tajos iekļaus visus darba vides riskus. Pat tādus, ko ar nespeciālista aci pats varbūt pat neievērotu. Tas palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem starpgadījumiem darba vietā. Taču svarīgi ir ne tikai uzrakstīt skaistus noteikumus, bet galvenais ir tos arī ikdienā ievērot.

Atcerieties, ka cilvēks tomēr ir vienreizlietojams un reizēm neievērojot elementārus noteikumus, mēs pakļaujam sevi nevajadzīgam riskam, kas pēc tam var atsaukties uz nelabojamām veselības problēmām. Tādēļ sargājiet sevi un apkārtējos. Izvairieties no negadījumiem darbā vienkārši ievērojot elementārus uzvedības un darba drošības noteikumus savā darba vietā.

Darba drošības instruktāža domāta jūsu drošībai un veselības saglabāšanai.

Paldies par atbalstu raksta tapšanā Arturam Neimanim.

Kompetenta institūcija SIA “DARBA DROŠĪBAS CENTRS

Birojs:
Artilērijas iela 2/4 – 2, Rīga, LV 1001
Tālrunis: 67274712
Fakss: 67274713
E-pasts: ddc@osh.lv
.
Ventspils filiāle:
Ūdens iela 15, Ventspils, LV 3601
Tālrunis: 27223304/ 63626960
Fakss: 63626960
E-pasts: info@osh.lv