Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:437, Did:0, useCase: 3


Baiba Kranāte: Emocijas jāizprot iekšēji un jālieto apzināti

Redakcija
Redakcija

Ikviens vēlas justies labi, taču tikpat svarīgi ir nenoliegt arī savas negatīvās emocijas. Kā pieņemt negatīvas emocijas un atbrīvoties no tām, skaidro “Euroaptiekas” veselīga dzīvesveida kustības “Tavs lielais izaicinājums” vēstnese,jogas un ķermeņa orientēto prakšu pasniedzēja Baiba Kranāte.

Laikā, kad tik daudzi, turklāt arī jauni cilvēki slimo ar depresiju, veģetatīvo distoniju un citām emocijās bāzētām slimībām, ir īpaši svarīgi runāt par spējām iepazīt sevi un sakārtot iekšējo pasauli. Negatīvu emociju slāpēšana ir zaļā gaisma daudzām veselības problēmām.

Sevis “skenēšana”
“Ir ārkārtīgi svarīgi būt patiesam: patiesība pirmajā mirklī bieži vien var nebūt patīkama. Ja mēs esam nepatiesi pret sevi – noliedzam savas izpausmes, ja nosodām sevi, agri vai vēlu tas atspēlējas dažādos veidos, visbiežāk psihosomatiskās saslimšanās, kad mūsu gudrais ķermenis signalizē par to, ka mūsu būtība ir melojusi pati sev,” novērojumos dalās Baiba Kranāte.

Viens no veidiem, kā saprast savas emocijas un ķermeni, ir tā “skenēšana”. Ir vienkāršas, bet efektīvas metodes, kas ļaus izprast emociju un fiziskā ķermeņa sajūtu mijiedarbību.“Virzienā no pēdām uz augšu domās izejam cauri savam ķermenim. Pamanot kādā no ķermeņa daļām sasprindzinājumu, ieelpojotkoncentrējamies uz to,un izelpā atbrīvojam. Vienai ķermeņa daļai jāvelta vismaz trīs ieelpas un izelpas. Efekts un vienkāršība pārsteigs,” iesaka jogas un ķermeņa orientēto prakšu pasniedzēja.

Māksla pieņemt emocijas
“Tā, protams, ir īsta māksla – no vienas puses atļaut sev būt noskumušam, nogurušam, bezcerīgam un sagrautam, no otras puses – tad, kad tas ir nepieciešams, saņemties un atlikt uz brīdi malā šāda veida sajūtas. Kaut vai, lai turpinātu ikdienas pienākumus, būtu pieklājīgi sabiedrībā un spētu pārdzīvot šo dzīves posmu,” stāsta Baiba.

Jogas pasniedzēja skaidro, ka cilvēki ir apzinātas un brīnišķīgas būtnes, kas iepazīst sevi, ne tikai saistot sevi ar konkrētiem hobijiem un sociālajām grupām, bet iepazīstot arī savu emocionālo pasauli. Tas nozīmē iekšēju izpratni par emocijām, no kurām cilvēks ir veidots.Šīs emocijas pašam jāspēj pārvaldīt un lietot apzināti, nevis ļaujot tām valdīt pār sevi.

Prast atbrīvot sevi
Brīdī, kad spējam sajust, izprast un pieņemt emocijas, t.sk.negatīvās, ir jāapgūst veids, kā no tām viegli atbrīvoties.“Ir daudz veidu, kā ar fiziskām kustībām un elpošanu atbrīvot sevi. Ja pavērosiet savu ķermeni, ievērosiet, ka visas tās sajūtas, kuras dēvējamas par nomācošām un negatīvām, liek ķermenim sarauties un noslēgties. Tāpēc likumsakarīgi, lai atbrīvotos no skumjām, bailēm un pārmetumiem, jādara pretējais – jāmaina šī kustība no noslēgšanās uz atvēršanos.Praktiski palīdz, piemēram, ķermeņa purināšana, palēciens vai straujā izelpā ar balsi atbrīvots sasprindzinājums,” iesaka Baiba Kranāte.

Video ar praktiskiem uzdevumiem, kā atbrīvot savu ķermeni un prātu no negatīvam emocijām pieejams šeit:



Līdz 2. aprīlim “Euroaptiekas” veselīga dzīvesveida kustības “Tavs lielais izaicinājums” ietvaros ikvienam ir iespēja piedalīties aktivitātē “Esi savu emociju saimnieks!” kopā ar Baibu Kranāti.Vairāk informācijas www.veselibastests.lv.