Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:258, Did:0, useCase: 3


11 padomi ceļošanai dabā

Redakcija
Redakcija

Pavasara nogurums, izdegšana darbā, vēlme izvēdināt galvu – pavasarī daudziem rodas vēlme aizbraukt no pilsētas kņadas un pāris dienas atpūsties dziļos laukos vai mežos, lai relaksētos un atjaunotu spēkus dzīvei. Ko noteikti jāņem līdzi, apceļojot Latvijas attālos lauku reģionus jeb dodoties “ķert” asas izjūtas uz dziļiem laukiem, mežiem, purviem un bezceļiem, stāsta ceļotājs Ivars Jakovels.

1.Pretodu līdzeklis. Lai gan pilsētā odu sezona vēl nav jūtama, jāatceras, ka laukos, īpaši siltās dienās, tā ir sākusies. Tāpēc, lai nesabojātu brīvdienas, vēlams jau laicīgi apbruņoties ar pretodu līdzekli.

2.GPS vai globālā pozicionēšanas sistēma. Ja esat nodomājis aizmukt no civilizācijas, tad GPS līdzņemšana ir būtiska nepieciešamība. Kā zināms, GPS uztvērējs aprēķina objekta koordinātas. Tas ļaus izkļūt no negaidītiem purviem vēl pirms nakts melnuma iestāšanās.

3.Rezerves ritenis un lāpsta. Ceļi ir ceļi, bet bezceļi ir bezceļi, tāpēc vēlams laicīgi sagatavoties gan tam, ka riepa var neizturēt, gan tam, ka, lai tiktu ārā no dubļiem, var nākties arī parakties.

4.Aptieciņa. Dodoties šādā ceļā būtiski atcerēties par pirmās medicīniskās palīdzības lietām. No zālēm noderēs paracetamols kā populārākais līdzeklis pret drudzi, temperatūru, galvassāpēm u.tml. Savukārt brūču apkopošanai - ūdeņraža pārskābe un pārsējs vai plāksteris.

5.Lukturītis vai “Flashlight”. Vecajam labajam lukturītis vienmēr būs pielietojums dabā un tumsā. Savukārt jaunu lietu izmēģinātājiem noderēs lietotne “Flashlight” - bezmaksas aplikācija “Android” telefoniem un planšetēm.

6.Mobilais auto modems. “Triatel” mobilais modems automašīnai arī dziļos laukos un pierobežā, kur jaudīgais LTE (3G/4G) tīkls nav īsti labi pieejams, nodrošinās bezvadu internetu, pieslēgts pie auto piepīpētāja spraudņa. Turklāt to var lietot arī ārpus auto, jo iebūvētais akumulators nodrošina modema darbību vēl pāris stundas pēc auto izslēgšanas.

7.Tūristu zābaki. Dubļi līdz ceļiem, nepļauta zāle cilvēka augumā, bailes no čūskām – iemesli katrai vietai būs savi. Šādām situācijām ieteicami garie tūrisma zābaki, jo tiem ir vairākas priekšrocības, salīdzinot ar zvejnieku zābakiem: tie ir vieglāki, tiem ir labāka termoizolācija, un kājas tajos nesvīst.

8.Armijas tipa guļammaiss. Šajā nišā var izvēlēties starp vairākiem zīmoliem, jo visiem tiem kopīga viena pamatpazīme – tie paredzēti laika apstākļiem, kad ārā ir “mīnusos”. Pastāv gan universāli guļammaisi, gan guļammaisi speciāli sievietēm ar īpašu uzliku uz krūtīm. Alternatīva ir apsildāmās armijas teltis, taču tās visbiežāk ir diezgan lielas, kas var radīt neomulīgu sajūtu, ja ceļojat viens vai nelielā kompānijā.

9.“Micropur” tabletes ūdens dezinfekcijai. Ja esat gatavs dzert pat purva rāvu, tad laicīgi vēlams nodrošināties ar “Micropur” tabletēm. Tās nodrošinās ūdens attīrīšanas risinājumu problēmām, ko izraisa baktērijas un aļģes, aktivizējot skābekli. Uzmanību! Pirms lietošanas rūpīgi lasiet instrukciju.

10.Prīmuss. Ugunskurus ne visur un ne vienmēr drīkst kurināt, tāpēc alternatīva būs prīmuss.

11.Maiss atkritumiem. Nemēslo mežā! Ņem maisiņu, un mežā atstāj tikai dabiskās vielas, kas dabiski sadalās.