Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:258, Did:0, useCase: 3


5 padomi, kā rīkoties, ja lidostā nozaudēta bagāža

Redakcija
Redakcija

SITA (Starptautisks informācijas tehnoloģiju uzņēmums, kas apkalpo 90% pasaules avio nozares) pirms dažiem gadiem veiktais pētījums vēstīja, ka vidēji gadā pasaulē konstatētas 25,8 miljoni nozaudētas somas (pazaudētas un īslaicīgi nozaudētas). Savukārt Eiropas Aviokompāniju asociācijas apkopotie dati liecina, ka 85% gadījumu nozaudētā bagāža tās īpašniekiem tika atgriezta 48h laikā. Kā rīkoties, ja bagāža nozaudēta, stāsta Lidot.lv direktore Ieva Keiša.

Tehnoloģiju attīstība strauji palīdzējusi lidostām samazināt pazudušo bagāžu skaitu. Saskaņā ar SITA 2015. gadā veiktu pētījumu, pēdējo septiņu gadu laikā aviokompānijas un lidostas ir pazaudējušas par 61% mazāk bagāžas, tādējādi ietaupot 18 miljonus dolāru, kas būtu jāizdod par bagāžu atgriešanu un izmaksājot kompensācijas par nozaudētājam mantām.

“Ja esat iegādājušies aviobiļeti un ceļojumu apdrošināšanas polisi pie ceļojumu aģentūras, tad noteikti sazinieties ar savu ceļojumu konsultantu, kurš šajā gadījumā uzņemsies lielāko daļu no rūpēm, palīdzēs sagatavot nepieciešamos dokumentus, sazināsies ar aviokompāniju un no savas puses darīs visu, lai iespējami ātrāk atgūtu jūsu bagāžu,” iesaka lielākā aviobiļešu interneta veikala Lidot.lv direktore Ieva Keiša.

Pozitīvās pārmaiņas nav tikai aviācijas nozares nopelns. Daudzi no uzlabojumiem ir tieši atkarīgi no tā, cik atbildīgi pasažieri pilda savu daļu pienākumu. Piemēram, mājās iepriekš sagatavotas zīmītes ar vārdu un kontaktinformāciju, bagāžas izsekošanas aplikācijas, lai palīdzētu aviosabiedrībām un lidotām drošāk nogādāt bagāžu. Taču, lai gan pārmaiņas ir acīm redzamas, neviens nav pasargāts no neveiksmes, ko saucam par nozaudētu bagāžu. Tādēļ Lidot.lv direktore Ieva Keiša dalās ar 5 svarīgiem ieteikumiem, kā rīkoties, lai nepazaudētu bagāžu vai maksimāli ātri to atgūt, gadījumā, ja tā tomēr ir noklīdusi:

Sastādi sarakstu ar mantām!
Daži cilvēki kravājoties sastāda sarakstu ar līdzi ņemamajām lietām. Tas var būt noderīgi arī tad, ja bagāža ir nozaudēta un nepieciešams aizpildīt aviokompāniju pieprasījumu veidlapas un citas formalitātes. Visbeidzot, pārliecinieties, ka bagāžai esat pievienojis identifikācijas zīmīti gan ārpus bagāžas, gan iekšā koferī. Turklāt nododot bagāžu, pievērsiet uzmanību, kas rakstīts uz uzlīmes, kas tiek uzlīmēta Jūsu bagāžai.

Vērtīgās lietas labāk “paturi” savās acīs!
Pavisam noteikti dārgākās un svarīgākās mantas turiet rokas bagāžā, pie sevis, vai ideālā gadījumā – vērtīgas lietas vispār neņemiet līdzi! Lai gan par nozaudētu bagāžu iespējams saņemt kompensāciju, arī aviokompāniju viedoklis par to, kas tiek traktēts kā vērtīgs un kas nē, var atšķirties no jūsu uzskatiem. Noteikti ieteicams iegādāties ceļojumu apdrošināšanu, kas apdrošina arī Jūsu bagāžu.

Nepametiet lidostu!
Šī ir visai izplatīta kļūda. Lidojums bijis garš un nogurdinošs, cilvēks jūtas noguris un vēl neapmierinātāks brīdī, kad nesagaida savu bagāžu, nolemj doties mājās izgulēties un risināt radušos problēmu nākamajā dienā. Tomēr, lai cik noguris justos – nepametiet lidostu! Atrodiet informācijas centru un uzrakstiet iesniegumu. Īpaši gadījumā, ja runa ir par sabojātu bagāžu. Uzreiz uzrakstīts iesniegums ļaus izvairīties un nepatīkamas skaidrošanās par to, kur čemodāns ticis apskādēts.

Nesakiet: “Es nezinu, kas bija manā bagāžā.”
Ja jūsu bagāža būs nozaudēta, aviokompānija vēlēsies zināt, kas atradās jūsu bagāžā (vēl viens iemesls ņemt iespējami mazāk mantas). Jo detalizētāk varēsiet informēt par bagāžas saturu, jo labāk. Iekļaujot apģērba izmēru, krāsu, apavu veidu un tamlīdzīgas detaļas. Kā jūs jau zināt, visi melnie čemodāni izskatās pēc melniem čemodāniem, tādēļ, ja iespējams, pirms došanās ceļā nofotografējiet savu bagāžu ar mobilo telefonu.

“Neatmetiet ar roku” pazaudētajai bagāžai!
Aviokompānijai būtu jūs jātur lietas kursā. Taču, ja liekas, ka visi par jums aizmirsuši, esiet aktīvi, bet pieklājīgi. Rakstiet e-pastus un noteikti atsaucaties uz iepriekš iesniegtajiem dokumentiem.