Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Personīgās finanses: Kas jāmaina, lai izdotos iekrāt vairāk?

Redakcija
Redakcija

Mainīt ieradumus, lai ietaupītu naudu, var būt ļoti saprātīga rīcība – īpaši, ja vēlaties sasniegt kādu finanšu mērķi, piemēram, sakrāt kādam lielākam pirkumam. Bet, vai tas nozīmē, ka radikāli jāmaina savs dzīvesveids? Nē, noteikti nē! Turpinājumā pieci veidi, kā ietaupīt naudu, krasi nemainot ierasto dzīves ritmu.

Budžeta plānošana

Pirmais, kas palīdz ietaupīt naudu, ir budžeta plānošana. Ja nezināt, kam un cik daudz tērējat, ir grūti saprast, kā veiksmīgi īstenot savus finanšu mērķus. Ilgāku laika posmu, piemēram, mēnesi vai divus, pierakstiet visus izdevumus. Pēc tam sadaliet tēriņus kategorijās un atrodiet liekos izdevumus. Sastādiet jaunu budžeta plānu, nosakot vēlamos tēriņu ierobežojumus dažādās kategorijās. Neaizmirstiet regulāri sekot līdzi plāna izpildei.

Pārdomāti izdevumi

Ieradums plānot budžetu un sekot tā izpildei palīdzēs arī pieņemt pārdomātus lēmumus attiecībā uz dažādiem pirkumiem un citiem tēriņiem. Bieži vien lielāku pirkumu veikšanai vai citu ieceru īstenošanai tiek noformēts aizdevums internetā. Tas var palīdzēt ātrāk sasniegt mērķi, taču vienmēr jāizvērtē visi ar to saistītie riski.
Pirmkārt, jāizprot, kas ir nebanku kredīts, lai saprastu, kurās situācijās tas ir piemērots. Jo skaidrāka izpratne, jo pārdomātāku lēmumu var pieņemt gan attiecībā uz piemērota aizdevuma izvēli, gan nepieciešamo naudas summu.

Tas attiecināms arī uz citiem ar personīgām finansēm saistītiem jautājumiem – jo vairāk zināsiet un sapratīsiet, jo gudrākas izvēles spēsiet izdarīt ikdienā. Parūpējieties par savu finansiālo situāciju un uzkrājuma pieaugumu, regulāri interesējoties par dažādām ar finansēm saistītām tēmām.

Fiziskās aktivitātes

Fiziskās aktivitātes ne vien nāk par labu veselībai – tā ir arī viena no vienkāršākajām dzīvesveida izmaiņām, ja vēlaties ietaupīt vairāk naudas. Veselam cilvēkam nepieciešami mazāki ieguldījumi veselības uzlabošanā un uzturēšanā. Turklāt, lai nodrošinātu sev nepieciešamo fizisko aktivitāšu devu, nav jāiegādājas dārgs sporta kluba abonements – ar fiziskām aktivitātēm var nodarboties arī bez maksas, piemēram, skrienot mežā vai vingrojot mājās. Daudz bezmaksas treniņu plāni un ieteikumi pieejami internetā.
Protams, sportojot vienatnē – bez personīgā trenera palīdzības, bieži vien nepieciešama papildus motivācija. Taču, ja patiešām vēlaties sasniegt vairāk, Jūs to noteikti izdarīsiet.

Sliktie ieradumi

Meklējot veidus, kā iekrāt vairāk naudas, radikāli nemainot dzīvesveidu, sāciet ar to, ka mēģiniet atbrīvoties no viena slikta ieraduma, kas kaitē Jūsu finansiālai situācijai un arī veselībai. Lai sevi motivētu, var veikt vienkāršus aprēķinus. Piemēram, ja mēdzat daudz patērēt gāzētos dzērienus vai regulāri smēķējat, parēķiniet, cik daudz naudas tam iztērējiet nedēļā, mēnesī, gadā. Summa varētu būt visai iespaidīga – padomājiet, kādas ieceres Jūs varētu sasniegt, ja mainītu savu ieradumu.

Ēšana ārpus mājas

Pārāk bieža ēšana ārpus mājas var radīt nopietnu budžeta deficītu. Plānojot maltītes un vairāk gatavojot mājās, varēsiet ietaupīt ievērojamas naudas summas. Protams, tas nenozīmē, ka no kafejnīcas apmeklējuma jāatsakās pavisam – to var atstāt algas dienai, nedēļas nogalei vai kādam īpašam notikumam. Lai izvairītos no spontāniem pirkumiem, plānojiet maltītes un sastādiet iepirkšanās sarakstu.
Dažkārt ieradumu maiņa var būt izaicinoša – pat, ja pārmaiņas ir šķietami nelielas. Tomēr regulāri atgādinot sev par ieguvumiem un redzot pirmos rezultātus, radīsies motivācija turpināt. Labi noder arī konkrētu mērķu izvirzīšana – padomājiet, kādam nolūkam vēlaties sakrāt, kāda ir vēlamā naudas summa, cik ilgā laikā to plānojat izdarīt. Un tad to izdariet – ar prieku!