Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Nodokļu atmaksa – rīkoties pašam vai vērsties pie speciālistiem?

Redakcija
Redakcija

Karantīna ne tikai mūsu valstī, bet arī visā pasaulē ir mainījusi veidu, kā daudzi no mums strādā. Vasaras darbs ārvalstīs pagaidām ir atlikts, un pilsoņi, kas pirms karantīnas strādāja ārpus Latvijas, bija spiesti atgriezties mājās. Situācija nav tā pati patīkamākā, taču emigrantiem, kas pēc darba ārzemēs atgriežas neplānoti, ir iespēja papildināt savas kabatas, piesakoties nodokļu atmaksai. Tāpēc nodokļu atmaksa var būt lielisks veids, kā šajā laikā gūt papildu ienākumus.

Kas ir nodokļu atmaksa un kā tā notiek?
Pirmkārt, aplūkosim, kas ir nodokļu atmaksa un kā tā notiek. Viens no visbiežāk uzdotajiem jautājumiem par nodokļu atmaksu ir šāds: vai tas tiešām ir likumīgi? Atbilde ir – jā, protams. Nodokļu atmaksa no ārzemēm notiek pēc vienāda principa kā Latvijā, tā jebkurā citā valstī, kas parakstījusi nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanas līgumu. Darba devējs katru mēnesi maksā valstij ienākuma nodokli, kas tiek atskaitīts no algas. No tā izrietošā nodokļu pārmaksa tiek atmaksāta ikvienam, kurš deklarē savus ienākumus. Tātad ir iespējams atgūt pārmaksāto nodokļu naudu gan no ārvalstīm, gluži tāpat kā no savas dzimtenes. Tikai tam būs nepieciešama jūsu iniciatīva – atbilstošs pieprasījums ar pievienotiem visiem nepieciešamajiem dokumentiem.

Ir vērts atzīmēt, ka šim procesam nav nekā kopīga ar sociālajām garantijām. Bieži tiek baumots, ka deklarējot ārvalstīs nopelnītos ienākumus un atgūstot nodokļus, tiek zaudēta iespēja strādāt ārzemēs nākotnē vai tiesības uz vecuma pensiju. Šis ir viens no izplatītākajiem mītiem, kuram nevajadzētu ticēt. Nodokļu atmaksa no darbavietas valsts balstās uz saskaņotiem pārrobežu tiesību aktiem, tāpēc šeit nevajadzētu būt vietas mītiem un bailēm.

Ar ko sākt, lai saņemtu nodokļu atmaksu?
Nodokļu atgūšana no darbavietas ārvalstīs bieži var šķist sarežģīta, tāpēc var rasties sekojošs jautājums - vai man vajadzētu visu kārtot pašam vai uzticēties nozares speciālistiem? Neatkarīgi no jūsu lēmuma šī procesa kārtība nemainās. Tāpēc zemāk ir apkopoti galvenie aspekti un soļi, kā sākt veiksmīgu nodokļu atgūšanu.
Aprēķiniet savus gūtos ienākumus un nostrādāto laika periodu

Šis ir pirmais solis, kas sniegs jums labāku priekšstatu par to, cik daudz naudas jūs varat atgūt. Samaksāto nodokļu summu nosaka nopelnīto ienākumu summa un nostrādātais laika periods. Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā to izdarīt, ir tiešsaistē atrast nodokļu atmaksas kalkulatorus. Pat tikai aptuvenā summa sniegs jums zināmu drošību, jo jūs zināsiet, ko gaidīt.

Pievērsiet uzmanību konkrētiem termiņiem
Šī daļa ir viena no vissvarīgākajām. Tiem, kas ir atgriezušies mājās pirms karantīnas un iedomājas par nodokļu atmaksu tikai tagad, ir ļoti svarīgi pārbaudīt noilguma termiņu. Šo termiņu katra valsts nosaka individuāli - tas norāda, par kuru gadu jūs varat atgūt naudu. Piemēram, nodokļu atmaksa no Nīderlandes ir iespējama par pēdējiem 5 gadiem. Tātad, ja jūs šajā valstī strādājāt pēdējos 5 gadus, jūs jau varat sākt vākt nepieciešamos dokumentus. Savukārt pēc atgriešanās no Vācijas jūs varat atgūt pārmaksātos nodokļus par pēdējiem 4 gadiem.
Tāpat atcerieties, ka procesa ilgums var atšķirties atkarībā no valsts, kurā strādājāt. Nodokļu atgriešana no Vācijas parasti ilgst no 3 līdz 6 mēnešiem, bet no Nīderlandes - no 5 līdz 7 mēnešiem. Tas ir saistīts ar valstu atšķirīgajām nodokļu sistēmām, noteikumiem par dokumentu iesniegšanu un dažādu iestāžu un inspekciju darba laikiem. Veicot visas darbības paša spēkiem, naudas atgriešanas process var aizņemt ilgāku laiku, tāpēc esiet gatavi gaidīt - šeit noteikti būs nepieciešama pacietība.

Uzmanīgi savāciet un aizpildiet visus nepieciešamos dokumentus

Viena no vissvarīgākajām nodokļu atmaksas procesa sastāvdaļām ir dokumenti. Bez pareizas dokumentācijas jūs nespēsiet virzīties uz priekšu. Tomēr nepastāv tāds vienots vispārējs nepieciešamo dokumentu saraksts, jo katra valsts atsevišķi nosaka, kādi dokumenti ir nepieciešami, un tie atšķiras atkarībā no valstu dažādajām nodokļu sistēmām. Nodokļu atgriešana no Holandes būs iespējama, ja sagatavosiet savu pases vai ID kartes kopiju, “Jaaropgave” veidlapu, BSN vai SoFi numuru un ienākuma nodokļa atgūšanas veidlapu.

Pēc strādāšanas Vācijā jums būs jāiesniedz vēl vairāk dokumentu. Tajos ietilpst personas apliecības kopija, pēdējā algas lapa no katra darba devēja un ES / EET veidlapa no Valsts ieņēmumu dienesta. Turklāt ir svarīgi arī iesniegt savu uzturēšanās atļauju Vācijā, ja jums tāda ir, īres līguma un īres maksas kopijas. Rūpīgi pārbaudiet dokumentus un ziņojiet par tiem savas darbavietas valsts nodokļu iestādēm.

Kad meklēt profesionāļu palīdzību?

Nodokļu atmaksa no ārvalstīm var nebūt viegls un ātrs process, taču pašreizējā globālā situācija ir izdevīga procesa uzsākšanai. Svarīgi atcerēties, ka šajā procesā neesat viens pats, un grūtību gadījumā vienmēr varat vērsties pie šīs jomas speciālistiem, kuri pārņems jūsu rūpes un atbildību. Iespējams, ka visizplatītākie šķēršļi, cenšoties atgūt nodokļus saviem spēkiem, ir sarežģītā dokumentu iegūšana un neizbēgamā nepieciešamība risināt radušās problēmas ar šīs valsts nodokļu iestādēm. Tātad, ja nevarat sazināties ar savu darba devēju un jums trūkst svarīgu dokumentu, kas neļauj pabeigt nodokļu atmaksas procedūru, lielisks risinājums var būt profesionāla palīdzība. Kaut arī šādi pakalpojumi ir par maksu, nodokļu piedziņas uzņēmumi smagi strādās, lai jums tiktu atmaksāta maksimālā iespējamā summa. Lietas vairs nešķitīs tik sarežģītas, ja naudas atgriešanas procedūra tiks kārtota jūsu vietā.