Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Kā šajā mainīgajā laikā veicināt savu finansiālo stabilitāti?

Redakcija
Redakcija

Šis gads mūs ir pārsteidzis nesagatavotus ar dažādām ķibelēm. Pirmkārt, tā ir pandēmija, tāpat arī dažādas dabas katastrofas un arī ekonomiskie sarežģījumi, ar kuriem jātiek galā. Nav nozīmes tam, cik detalizēti plānojam savu dzīvi un gatavojamies neparedzamajam, jaunas problēmas var būt tepat, aiz stūra. Tieši tāpēc šobrīd, vairāk nekā jebkad agrāk, ir skaidrs, cik daudz lietu dzīvē nav atkarīgas no mums, un ir laikus jāsāk domāt par savas finansiālās stabilitātes stiprināšanu. Kā to izdarīt šajā mainīgajā laikā, lasi raksta turpinājumā.

Noskaidro, ko tieši Tev nozīmē finansiālā stabilitāte

Finansiālo stabilitāti raksturo gan tas, cik daudz naudas ir mūsu rīcībā, gan arī mūsu domāšanas veids. Attiecībā uz naudu, stabilitāti izjūtam, ja mums ir skaidrs budžets, kurā parādīts, cik nopelnām un cik iztērējam, kā arī, protams, zināms, kam finanšu līdzekļi tiek novirzīti.

Savukārt attieksmes un domāšanas sakārtošana naudas jautājumos jau ir krietni sarežģītāka. Tas izskaidrojams ar faktu, ka ikvienam no mums stabilitāte un labklājība saistās ar ko citu.

Lai saprastu, ko tieši Tev nozīmē stabilitāte, pārdomā savu ikdienu, paradumus un vajadzības. Iespējams, Tu jūties stabili, ja vari ieiet veikalā un nopirkt to, kas vajadzīgs, nevis to, ko vari atļauties. Iespējams, Tev stabilitāte ir konkrēts ienākumu apjoms mēnesī, kas ieplūst kontā, jo zini, ka bez raizēm tiks apmaksāti visi rēķini (piemēram, īre, komunālie maksājumi, auto kredīts un citi). Lai arī kāda būtu Tava izvēle, finansiālā stabilitāte pamatā nozīmē to, ka visu laiku mums nav jāuztraucas par naudas problēmām.

Ir skaidrs, ka mēs nevēlamies domāt par sliktāko, kas var atgadīties, taču dažkārt šādu situāciju paredzēšana var palīdzēt saprast, kā sevi pasargāt, lai kas tāds neatgadītos, un kā ātrāk atgriezties normālā dzīvē, ja tomēr gadās pieredzēt nopietnus sarežģījumus. Šāda pieeja nereti palīdz saskatīt savā dzīvē jomas, uz kurām būtu vairāk jākoncentrējas.

Kad esi noskaidrojis, kas Tev ir finansiālā stabilitāte, tālāk vari ķerties klāt proaktīvai naudas līdzekļu pārvaldībai.

Soli pa solim ceļā uz labāku ikdienu un stabilitāti

Ikvienam no mums ir savas finansiālās ķibeles un izaicinājumi, ar kuriem nākas sastapties ikdienā. Taču tā vietā, lai sēdētu un nervozētu vai runātu par to, cik viss ir slikti, mēs varam censties spert vismaz nelielus solīšus pretī šo izaicinājumu pieveikšanai. Precīzāk - jāsāk ar pašiem personīgo finanšu pārvaldības pamatiem.

Ķeries vērsim pie ragiem un sāc ar savu tēriņu pārskatīšanu
Pirmais solis, ar kuru sākt, ja to vēl neesi izpildījis, ir budžeta plāna izveidošana nākamajam mēnesim. Finanšu eksperti iesaka izmēģināt 50:30:20 budžeta proporciju, kas nozīmē, ka 50% no visiem ienākumiem tiek novirzīti rēķinu apmaksai un svarīgām vajadzībām, 30% velta dažādām vēlmēm, piemēram, mājokļa dekorēšanai, restorāna apmeklēšanai, dāvanām un tamlīdzīgi, bet 20% no ienākumiem velta aizdevumu atmaksai un iekrājumu veidošanai.

Ja jūti, ka Tavu ikmēneša izdevumu segšanu neizdodas ieplānot pēc iepriekš minētajām proporcijām, uzreiz būs skaidrs, kurā jomā nepieciešams kaut ko mainīt. Tā var būt aizdevumu atmaksa, vai arī, piemēram, pārtikas izdevumu samazināšana, lai novirzītu līdzekļus citām kategorijām.

Apdomā kredītu apvienošanu
Mūsdienās daudziem cilvēkiem ir aktīvi vairāki aizdevumi, tādēļ to vienkāršākai pārvaldībai un atmaksai nereti tiek apsvērta tāda iespēja kā kredītu apvienošana. Visbiežāk apvieno īstermiņa aizdevumus un kredītkaršu maksājumus, taču risinājumi šobrīd ir dažādi. Ieguvumi no apvienošanas ir vairāki, taču galvenokārt Tu vairāku kredītu vietā iegūsti vienu, kam ir skaidri maksājumi, termiņi un procentu likme, ļaujot vieglāk pārvaldīt savu finanšu plūsmu un, iespējams, pat rast papildu līdzekļus ātrākai aizdevumu atmaksai.

Izveido savu finanšu “drošības spilvenu”
Viens no svarīgiem finansiālās stabilitātes pamatnoteikumiem ir būt gatavam arī neparedzētām situācijām. Un labākais veids, kā to varam īstenot, ir, veidojot iekrājumus. Tādēļ nākamais pašsaprotamais solis pēc tam, kad būsi ticis galā ar aizdevumu atmaksu, ir iekrājumu veidošana “nebaltām dienām”. Apjomu katrs var noteikt pats, taču finanšu eksperti rekomendē, ka optimāls iekrājumu apjoms ir vismaz trīs mēnešalgu apmērā.

Domā par savu nākotni
Lai kā arī mēs par to negribētu runāt vai domāt, bet jāpieņem tas, ka katrs no mums ar laiku novecos, un tāpēc ir laikus jāsāk apsvērt, kā parūpēties par stabilitātes nodrošināšanu arī vecumdienās. To varam darīt gan, veidojot iekrājumus, gan arī, apsverot domu par naudas ieguldīšanu un pensiju plānu izmantošanu.

Runā par plāniem un iecerēm
Katram no mums ir savi mērķi, kas attiecas uz finansēm. Kāds vēlas izremontēt mājokli, cits – nopirkt mašīnu vai aizbraukt ceļojumā. Lai kāds arī būtu Tavs mērķis, atceries, ka pirmajā vietā vienmēr vajadzētu būt stabilitātei, uz kuras balstīties, lai spertu soļus pretī ieceru īstenošanai.