Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Kā nepārtērēties, rūpējoties par savu auto?

Redakcija
Redakcija

Savs auto dod gan zināmu prieku, gan arī rūpes. Ar personīgās automašīnas palīdzību var ātri un vienkārši nokļūt no vienas vietas uz citu. Vairs nav jāsatraucas par pārvietošanos ar sabiedrisko transportu un jāseko līdzi tā kursēšanas grafikam. Savs transports dod arī brīvības sajūtu, jo pats vari izlemt kad un kur doties. Nav arī jālūdz kādam ģimenes loceklim vai draugam, lai aizved uz vajadzīgo galamērķi. Tomēr personīgais auto uzliek arī zināmu atbildību. Regulāri un pienācīgi ir jāseko līdzi automašīnas tehniskajam stāvoklim un nepieciešamības gadījumā jādodas uz autoservisu. Jāņem vērā, ka automašīna prasa arī ieguldījumus finansiālajā ziņā, it sevišķi, ja esi īsts auto entuziasts un vēlies kārtīgi parūpēties par savu automašīnu. Taču jāņem vērā, ka ļoti viegli ir arī pārtērēties, rūpējoties par savu spēkratu. Raksta turpinājumā būs minēti pāris padomi, kā to nepieļaut.

Dari paša spēkiem
Iespējams, ka lielai daļai cilvēku liekas, ka pat vismazākie remontdarbi ir jāveic autoservisā. Tomēr ne vienmēr tas tā ir. Ir pāris lietas, ko var izdarīt paša spēkiem, piemēram, nomainīt riepas vai logu tīrāmās slotiņas. Arī izdegušās spuldzītes iespējams nomainīt paša spēkiem, atliek vien tikai veikalā atrast savai automašīnai piemērotas spuldzītes. Pat, ja šie darbi šķiet mazi un ātri paveicami, autoservisā tāpat nāksies diezgan samaksāt. Tāpēc, lai nepārtērētos par šādiem maziem darbiem, labāk tos ir paveikt pašam.

Veic pierakstus
Iespējams, ka esi dzirdējis, ka ir cilvēki, kuri ir izveidojuši pierakstus, kuros atspoguļo, kad veikta auto labošana un detaļu maiņa. Ja Tu pats vēl neesi izveidojis šādus pierakstus, tad ieteicams to izdarīt. Pieraksti ļaus daudz vienkāršāk sekot līdzi sava auto tehniskajam stāvoklim, kā arī nepieļaus, ka pārāk bieži tiek mainīta kāda detaļa. Piemēram, motora eļļu nepieciešams mainīt ik pēc 10 000 kilometru. Ja ar auto viss ir kārtībā, tad biežāk mainīt eļļu nav vajadzīgs. Nepierakstot eļļas maiņas datumu un auto nobraukumu, var gadīties, ka eļļa tiek mainīta pārāk bieži, līdz ar to arī nauda tiek tērēta daudz vairāk. Ir vēl citas detaļas, ko nepieciešams mainīt ik pēc kāda noteikta laika, tāpēc pieraksti tiešām ir nepieciešami, jo visu atcerēties nav iespējams. Pieraksti ļaus arī plānot savas izmaksas, līdz ar to nenonāksi situācijā, kad pēkšņi jāšķiras no kādas naudas summas.

Automašīnas mazgāšana
Tīra un spodra automašīna ir katra autovadītāja vēlmju sarakstā. Nav noslēpums, ka uz šādām automašīnām cilvēki atskatās. Tomēr, lai tiktu pie tīras automašīnas, ir jāšķiras arī no konkrētas naudas summas. Tajās automazgātavās, kur viss jādara pašam, auto var nomazgāt par lētāku summu. Tomēr jo biežāk auto tiks mazgāts, jo vairāk naudas būs jāatstāj automazgātavā. Iespējams, ka pašam varētu nemaz nešķist, ka auto mazgāšanai tiek iztērēta diezgan liela naudas summa, tomēr mēneša griezumā tā var sasniegt pat vairākus desmitus eiro. Pārāk bieža un pedantiska auto mazgāšana patiešām var novest pie pārtērēšanās, tāpēc, lai ietaupītu naudu, labāk doties uz automazgātavu tikai tad, kad auto redzami ir netīrs.

Apdrošināšana
Katrs, kurš rūpējas par savu auto, noteikti zina, ka jāiegādājas obligātā apdrošināšana. Izmantojot tādu lietu, kā OCTA kalkulators, iespējams uzzināt, kad beidzas OCTA un nepieciešamības gadījumā iegādāties jaunu apdrošināšanas polisi. Lai nepārtērētos iegādājoties apdrošināšanu, ieteicams to iegādāties uzreiz uz vienu kalendāro gadu.