Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Populārākie attaisnojumi uzkrājumu neveidošanai

Redakcija
Redakcija

Finanšu portālos, kā, piemēram, lan247.se, nereti tiek apspriesta tēma par finansiālo stabilitāti un to, kā to iegūt. Īsi runājot, lai varētu nodrošināt stabilu finansiālo situāciju, ir jāpanāk ne tikai tas, ka jums pietiek naudas pašreizējo tēriņu segšanai, bet arī tas, ka bez jebkādām problēmām, varat nokārtot negaidītas finanšu problēmas. To var izdarīt tikai tad, jums ir naudas uzkrājumi, tomēr cilvēki nereti izvēlas uzkrājumus neveidot. Viņiem ir dažādi attaisnojumi savai rīcībai, taču gandrīz nekad šie attaisnojumi nav gana spēcīgi, lai būtu vērā ņemami. Šeit būs dažas no biežākajām atrunām, ko cilvēki izmanto, lai neveidotu uzkrājumus un iemesli, kāpēc tie neiztur nekādu kritiku.

Uzkrājumus var izveidot tikai tie, kam ir daudz liekas naudas

Visbiežāk cilvēki saprot to, ka uzkrājumi ir vajadzīgi, taču tos neveido, jo uzskata, ka viņu ienākumi ir pārāk zemi, lai varētu atļauties iekrāt naudu. Ļoti retos gadījumos, patiešām cilvēku ienākumi ir tik zemi, ka uzkrājumu izveidei nu nekādi naudu atrast neizdodas, taču, daudz biežāk pie vainas ir nevis naudas trūkums, bet gan neprasme ar to pareizi rīkoties. Pirmkārt jau pie vainas ir nepareizi izvirzītas prioritātes. Uzkrājumu izveidi vajadzētu vērtēt tik pat augstu, kā piemēram, rēķinu apmaksu, taču vairumā gadījumu, iekrājumi prioritāšu sarakstā ir krietni zem visiem pārējiem tēriņiem, tajā skaitā izklaidēm un luksusa precēm. Otrkārt, cilvēki bieži neseko līdzi savai naudai, tāpēc liela daļa no tās aizplūst nelietderīgi. Ja jūs plānotu savu budžetu un kontrolētu savu naudas plūsmu, noteikti atrastos mazliet naudas arī uzkrājumu izveidei.

Uzkrājumus izveidot ir ļoti sarežģīti

Vēl daudzi uzskata, uzkrājumu veidošana ir pārāk sarežģīta, un tāpēc tas vienkārši nav tā vērts. Tiesa, lai varētu ietaupīt naudu un izveidot uzkrājumus ir jāplāno budžets, regulāri jāseko līdzi savam progresam, kā arī jāmotivē sevi izveidotos uzkrājumus regulāri neiztērēt, taču, ja pie tā visa pierod, un ar laiku kļūst vieglāk, turklāt šīs pūles noteikti ir finansiālās stabilitātes vērtas. Dzīvošana no algas līdz algai ir ļoti riskanta un tas pazemina dzīves kvalitāti. Ja jums nav regulāri jāsatraucas par savām finansēm, dzīve ir daudz vienkāršāka un jūs no tās varat gūt vairāk prieka.

Uzkrājumiem ar laiku zūd vērtība

Nereti cilvēki uzkrājumus neveido arī ar nodomu, jo uzskata, ka tas ir finansiāli neizdevīgi. Normālā ekonomiskajā situācijā pastāv inflācija un tas nozīmē, ka naudai ar laiku mazinās pirktspēja. Respektīvi, ja savu naudu iztērēsiet šodien, varēsiet atļauties vairāk, nekā ja to pašu naudu iztērēsiet kaut vai pēc gada. Ja uzkrājumu summas ir lielas, tad arī zaudējums ir visai ievērojams. Faktu, ka naudai zūd vērtība, mēs nudien noliegt nevaram, taču, tas nav iemesls, lai neveidotu uzkrājumus. Pirmkārt, drošība ir svarīgāka nekā daži pazaudētie eiro un otrkārt, naudu var noguldīt krājkontā, kur par to tiks maksāti procenti, kas izlīdzinās inflācijas radīto zaudējumu.

Uzkrājumi nav vajadzīgi, jo jebkurā brīdī ir pieejami bezprocentu kredīti

Vēl viens iemesls, kāpēc uzkrājumi nereti tiek uzskatīti par nevajadzīgiem, ir kredītu vieglā pieejamība. Kāpēc gan būtu jātaupa un jākrāj, ja finansiālo nodrošinājumu neparedzētām situācijām var gūt no kreditoriem, turklāt, mūsdienās jaunajiem klientiem pie katra aizdevēja ir pieejams pirmais kredīts bez maksas (gratis pengar)? Tas, protams, izklausās ļoti vilinoši taču ir jāņem vērā dažas lietas. Pirmkārt, kredīti ne vienmēr tiek piešķirti, tāpēc uz tiem nevar pilnībā paļauties. Otrkārt, pat bezprocentu kredīti uzliek ļoti lieku risku un atbildību. Ja kredīts netiek laikā atdots, viss var nonākt pat līdz tiesu procesam un kontu iesaldēšanai. Izmantojot savu naudu, šādas problēmas jūs nekad nepiemeklēs.

Šis viss pierāda to, ka attaisnojumu uzkrājumu neveidošanai vairumā gadījumu praktiski nav. Cilvēki vienkārši negrib upurēt savu dzīvesveidu un mainīt ieradumus, vai arī līdz galam neizprot nepieciešamību pēc uzkrājumiem. Ja apzināsieties visus labumus, ko var dot finansiālā stabilitāte, jūs pret uzkrājumu izveidi noteikti sāksiet uztvert daudz nopietnāk.