Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Astoņi padomi, kā iegūt pirmo darbavietu

Redakcija
Redakcija

Pirmā darbavieta ir ļoti svarīga, jo jaunietim sniedz vairākus būtiskus ieguvumus – iekļaušanos darba tirgū, prasmi strādāt komandā un uzņemties atbildību. Šīs prasmes augstu novērtē darba devēji, kas vēlāk jaunietim palīdz turpmākā karjeras izaugsmē. Taču jauniešiem bez iepriekšējas darba pieredzes nereti trūkst zināšanu par to, kas jāņem vērā, meklējot darbavietu, tāpēc Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Eiropas Savienības fondu (ESF) projekta „Jauniešu garantijas” vadītāja Laima Mirzojeva sniedz jauniešiem astoņus padomus, kas palīdzēs pirmās darbavietas meklēšanā.

Piesakies karjeras konsultācijai
Karjeras konsultants noteiks, kuras karjeras jomas tev ir atbilstošākās, atvieglojot darba meklēšanas procesu. Piesakies karjeras konsultācijai jebkurā NVA filiālē visā Latvijā, lai uzzinātu savas spēcīgās un vājās puses, pareizi izveidotu CV un sagatavotos darba intervijai. Speciālists regulāri seko līdzi aktualitātēm darba tirgū, tāpēc varēs ieteikt tev atbilstošāko darba piedāvājumu vai mācības, ja tavai vēlamajai darbavietai apgūstamas specifiskas zināšanas.

Sagatavo pareizu CV
Ir jāpatur prātā, ka CV ir cilvēka vizītkarte. Tas jāsagatavo tā, lai sniegtu par tevi pēc iespējas precīzāku informāciju un skaidru priekšstatu par to, ko proti un kas tevi interesē. Tas nekas, ja iepriekš neesi guvis darba pieredzi. CV ir vērts pieminēt arī savas ārpusskolas nodarbošanās, piemēram, darbu skolas pašpārvaldē vai brīvprātīgo darbu dzīvnieku patversmē. Tas darba devējam raksturos tavu personību, intereses un prasmes. CV vari pievienot arī korektu profila fotogrāfiju, kas to padarīs vieglāk identificējamu. Plašāku informāciju par to, kā veiksmīgāk sagatavot CV, vari lasīt arī NVA mājas lapas Karjeras sadaļā „Jauniešiem”, kur publicēta grāmatas „Ceļā uz darbu” elektroniskā versija. No šīs grāmatas ne tikai uzzināsi, kā sagatavot CV, bet arī attālināti iemācīsies pareizi uzrakstīt motivācijas vēstuli.

Izvērtē vēlamo darba slodzi
Pirms meklē darbavietu, ir ļoti būtiski saprast, cik daudz laika esi gatavs veltīt darbam. Ja papildus darbam plāno arī mācīties, rūpīgi apdomā, cik daudz laika tev būs nepieciešams, lai apmeklētu mācības un izpildītu uzdotos mājas darbus. Vēlamo darba slodzi ir ļoti būtiski apspriest ar darba devēju, lai laikus vienotos par abpusēji piemērotāko darba grafiku.

Izmanto dažādus kanālus
Kad esi izlēmis, kādu darbu vēlies atrast un cik lielu slodzi esi gatavs strādāt, izmanto dažādus kanālus, lai atrastu sev piemērotāku darbavietu. Augšupielādē savu CV NVA CV un vakanču portālā, lai darba devējiem ir zināms, ka esi atvērts darba piedāvājumiem. Aktuāliem darba piedāvājumiem seko līdzi arī citos vakanču portālos, piemēram, cv.lv, prakse.lv, cvmarket.lv, visidarbi.lv, teirdarbs.lv u.c.
Nereti darba devēji pirms sludinājuma ievietošanas darbinieku vispirms meklē starp zināmiem cilvēkiem, tāpēc pastāsti par savām darba iecerēm ģimenes locekļiem, draugiem, paziņām. Iespējams, kādam būs padomā darbs, ko tev piedāvāt! Ja tevi interesē darba iespējas konkrētos uzņēmumos, ir vērtīgi noskaidrot darba iespējas tieši pie darba devēja, iedodot izdrukātu CV klātienē. Tas liecina par augstu apņēmību un vēlmi strādāt, ko darba devēji novērtē.

Pievērs uzmanību svešvalodu apguvei
Daudzās darbavietās, kas saistītas ar cilvēku konsultēšanu vai apkalpošanu, ir nepieciešamas svešvalodu zināšanas, piemēram, jāspēj sazināties angļu vai krievu valodā. Ja svešvalodas nav tava stiprākā puse, zināšanas tev var palīdzēt uzlabot neformālās izglītības kursi, ko piedāvā jauniešu atbalsta projekts „Jauniešu garantijas”. Izmanto iespēju nostiprināt savas valodu zināšanas arī svešvalodā, lasot grāmatas, skatoties TV pārraides, braucot tūrisma braucienos vai sarakstoties ar ārzemju draugiem un paziņām.

Ņem vērā apģērba etiķeti
Lai arī mūsdienās apģērba etiķete kļūst aizvien brīvāka, tomēr, dodoties uz darba interviju, ir vērts ņemt vērā dažus etiķetes pamatprincipus. Vizuālais izskats par tevi sniedz pirmo iespaidu, tāpēc ir svarīgi, lai potenciālajam darba devējam tas būtu pozitīvs. Ieteicams uz interviju nevilkt džinsu bikses un pārāk īsus svārkus vai kleitas. Labāk izvēlēties auduma bikses un kleitas, kas sniedzas līdz ceļgalam. Apģērbu gaumes var būt dažādas, taču svarīgākais ir pārliecināties, ka izvēlētais apģērbs rada par tevi labu iespaidu, ir tīrs un bez caurumiem. Tāpat ieteicams pievērst uzmanību savai personīgajai higiēnai.

Sagatavojies intervijai
Darba devējs intervijas laikā jautās par tavu iepriekšējo darba pieredzi. Gadījumā, ja iepriekš neesi strādājis, darba devējs vēlēsies uzzināt, ar kādām sabiedriskajām aktivitātēm esi nodarbojies skolas laikā, jo arī tas raksturo cilvēka vēlmi un spēju strādāt. Tieši tāpēc ir vērts iepriekš sagatavoties un pārdomāt, ko vēlies par sevi pateikt. Jo labāk iepriekš būsi sagatavojies, jo pārliecinātāk jutīsies intervijā un grūtāk tevi būs pārsteigt ar negaidītiem jautājumiem.

Paraksti darba līgumu
Pēc veiksmīgām darba pārrunām un vienošanās ar darba devēju noteikti paraksti darba līgumu. Pretējā gadījumā mēneša beigās vari palikt bez darba samaksas un mazākām iespējām aizstāvēt savas tiesības, ja darba devējs tās būs pārkāpis. Nevarēsi saņemt arī sociālās apdrošināšanas pabalstus, piemēram, slimības vai darba zaudēšanas gadījumā. Darbs bez rakstiski noslēgta darba līguma ir nelegāls, tāpēc par to darba devējam var tikt piemērots naudas sods.

Lai nekļūtu par upuri krāpnieku rokās, īpaši piesardzīgam jābūt gadījumos, ja piesakies darba piedāvājumam ārvalstīs. Rūpīgi pārbaudi, vai darba piedāvājums ir drošs, un iepazīsties ar visiem darba noteikumiem. Ja, meklējot darbu, vēlies izmantot darbiekārtošanas pakalpojumu sniedzēju palīdzību, izmanto NVA licencēto firmu pakalpojumus. Ar NVA licencēto darbiekārtošanas pakalpojumu sniedzēju sarakstu vari iepazīties NVA mājaslapas sadaļā ”Darbiekārtošanas pakalpojumi”. Šajā sadaļā uzmanīgi izlasi arī padomus „Kas jāņem vērā, izmantojot licencēto firmu pakalpojumus”.

Projekta „Jauniešu garantijas” vadītāja Laima Mirzojeva pirms darba līguma parakstīšanas iesaka vienmēr uzmanīgi izlasīt visus tā nosacījumus un, ja kaut kas nav saprotams, nesteigties ar līguma parakstīšanu, bet labāk konsultēties ar speciālistiem!