Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Karjera sievietes dzīvē: kā kļūt pašpietiekamai

Redakcija
Redakcija

Kamēr vīrieši strīdās par to, vai sievietēm ir vērts taisīt karjeru, vājais dzimums netērē laiku velti un veiksmīgi izvirza savus plānus dzīvē. Mūsdienās diez vai kādu izbrīnīs fakts, ka jauna meitene, kas tikai vakar pabeigusi augstskolu, jau gadu vai divus strādā savā specialitātē un mērķtiecīgi virzās pa karjeras kāpnēm uz augšu. Tomēr ne visas mēs kļūstam veiksmīgas un pašpietiekamas,jo pirms kļūt neatkarīgai, vēl daudz kas jāiemācās. Par to, kā to visu labāk izdarīt, stāsta psiholoģisko zinātņu kandidāts, Profesionālās Izaugsmes Institūta programmas vadītājs Boriss Masterovs.

Pēc Borisa Masterova domām, sievietei vienmēr dzīvē un karjerā ir grūtāk, bet tas nenozīmē, ka vājajam dzimumam jāatsakās no saviem mērķiem un vēlmēm. Noteikti nē, vienkārši sievietēm nepieciešams vairāk papūlēties, lai sasniegtu labus rezultātus.

Nevajag domāt, ka vīrieši ir daudz gudrāki par sievietēm, jo bieži vien ne jau prāts, bet rakstura īpašības un audzināšana palīdz atrisināt mums grūtus uzdevumus. "…Sievietes domāšana ir daudzpusīgāka, viņas pieņēmumi kompleksāki, t. i., saskaņā ir gan analītiskums, gan intuīcija. Tas pats par sevi padara sievietes daudz elastīgākas, pielāgoties spējīgākas …" - saka Boriss Masterovs.

Dažreiz, pēc psihologa domām, sievietēm ir jāiemācās pareizi uzvesties kolektīvā tā, lai viņas saprastu vīriešus un stiprais dzimums, savukārt, saprastu viņas.

Jau pašā ākumā, kad jsieviete ienāk kolektīvā, darba kolēģiem, tajā skaitā vīriešiem, viņa pārstāj būt par vājo dzimumu un kļūst par līdzvērtīgu komandas spēlētāju, kur visi tā locekļi dzīvo vienādos nosacījumos, atbilstoši ofisa likumiem. Tāpēc arī prasības pret jsievieti, pēc Borisa Mihailoviča vārdiem, tiek piemērotas tādas pašas kā pret vīriešiem. Un uz to ir jābūt gatavai katrai sievietei, jo katrai turpmāk ir jākļūst par valdonīgu un aukstasinīgu dalībnieku d\zīves spēlē, ko mēs saucam par "Karjeru"

Bet īstā spēlē nav vietas flirtam un koķetērijai, uzskata Masterovs. Jo priekšnieks un kolēģi ņems vērā tikai sievietes profesionālās īpašības, bet ne to, cik labi tā izskatās vai cik daudz naudas tērē kosmētikai un apģērbam. Starp citu, tieši tāda uztvere sievietei palīdzēs izvairīties no nelabvēlīgas attieksmes un skaudības pret viņas personu.
Tāpēc, pēc Borisa Mihailoviča domām, sievietei vajag pievērst īpašu uzmanību piemērotu apģērbu izvēlei. "Piemērotākais apģērba stils būs lietišķais, nekādu ekstravagantu tērpu, dārgu un izaicinošu rotaslietu. Nekādām klīrīgi ekstravagantām un ekskluzīvām kleitām darbā nav vietas " - saka psihologs. Labāk priekšroku dot tādam tērpam, kurā būs iekļauti daži vīriešu apģērba elementi – kaklasaite, žakete, bikses. Šāda ģērbšanās maniere veidos labvēlīgu atmosfēru un kārtējo reizi pasvītros jūsu mērķtiecību uz karjeru.

Kāds cits svarīgs faktors, pēc Masterova domām, ir attieksme pret vīriešiem, un šeit sievietei ir jābūt pietiekami uzmanīgai un piesardzīgai. Nevajag uzreiz atsaukties uz vīrieša aplidošanas mēģinājumiem, ja jūsu plānos ietilpst virzība pa karjeras kāpnēm, bet ne personīgās dzīves veidošana.

- Iemācieties draudzēties ar vīriešiem – saka Boriss Mihailovičs Masterovs, - pat paši netikumīgākie kolēģi vienmēr ar cieņu izturas pret profesionāliem sava amata pratējiem, neatkarīgi no tā, vai tā ir sieviete vai vīrietis. Tā kā jums vēl būs iespējas sasniegt godbijību. Nav vērts pat domāt, ka izveidot draudzīgas attiecības ar vīriešiem – vieglāk par vieglu, jo jums nāksies ne tikai kļūt par sievieti, bet par sievieti – psihologu, sievieti – speciālistu, bet tas dažreiz ir diezgan grūti. Bez tam, nevajag domāt, ka jūs darbā iegūsiet īstus draugus, jo vīrietim darbs, kā saka psihologs, tā ir konkurentu cīņas teritorija, diezgan cietsirdīga, bet ar iespēju virzīties uz augšu pa karjeras kāpnēm.

Sievietei vajag ņemt vērā arī to faktu, ka emocijas karjerā tikai traucēs, un, ja viņu kāds dziļi un nopietni apvainojis, darbā emocijas izpaust nevar. Jums jāpierāda, ka esat spēcīga rakstura cilvēks, kas nozīmē, ka apkartējie nedrīkst pamanīt jūsu vājumu, citādāk būsiet uz mūžu izslēgta no šīs aizraujošās, bet ļoti nopietnās spēles. Boriss Mihailovičs saka:"savu vājumu parādīt nedrīkst! Tādā situācijā svarīgi saglabāt pašsavaldīšanos, neļauties ievilkt sevi bezjēdzīgā skandālā. Noturieties, atbildiet izteikti korektā tonī. Tas atsaldēs jūsu oponenta agresivitāti".

Darbā nevajag nevienu kritizēt citu cilvēku klātbūtnē, ir vērts atturēties arī no aizrādījumiem par jūsu priekšnieka darbību, jo nav izslēgts, ka kāds no jūsu kolēģiem nodos jūsu liberālās domas apspriestajam objektam. Ja kādam no kolēģiem patiešām nepieciešama jūsu palīdzība vai padoms, nevajag atteikties, jo tādā veidā jūs iegūsiet ja ne draugu, tad labvēlīgi noskaņotu pret jums cilvēku. Bet tas jau kaut ko nozīmē!

Sieviete var veidot karjeru jebkurā vecumā, un, ja jūsu ģimenē viss ir kārtībā, tad arī darbā problēmu jums nebūs. Dažreiz tieši ģimene disciplinē sievieti, iemāca atrast kompromisu un tikt laukā no sarežģītām situācijām, bet pēc tām jums vairs ne no kā nav bail.

Pēdējais Borisa Mihailoviča padoms skan tā: "Sievietes, kā likums, ir labas vadītājas. Viņas orientējas ne uz autoritātēm, bet uz precīzu organizāciju, viņas ir atbildīgas, akurātas, pietiekami piesardzīgas un labi izjūt cilvēkus. Daudzas no sievietēm, kas aizņemtas vadītajas darbā, ir apveltītas ar unikālu intelektu, bet kas attiecas uz uzticamību biznesam, pati daba ir iemācījusi viņas rūpēties par ģimeni, būt tajā centrālā figūra. Ja sieviete ir radījusi pati savu biznesu vai ir vadītāja, tad viņa mācēs pastāvēt arī par ģimeni, par biznesu, par kolektīvu. Īpaši, ja mācēs pulcēt ap sevi gudrus un patstāvīgus vīriešus ".

Un kurš gan no mums pēc tādiem dzīves uzmundrinošiem vārdiem negribēs veidot savu karjeru? Labi, ka tagad mēs zinām, kā to izdarīt!

Anastasija Krivcova

Vairāk par karjeru, biznesu, iglītību, kā arī dažādi padomi darba meklējumos un ieteikumi grāmatu pasaulē sevis attīstībai Epadomi sadaļā: KARJERA