Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


Kas nepieciešams, lai saņemtu paaugstinājumu darbā?

Redakcija
Redakcija

Apsveicam! Tu esi nolēmis doties savā dzīvē uz priekšu un spert soli augstāk pa karjeras kāpnēm. Paaugstinājuma saņemšana darbā var nākt vairākos veidos, tai skaitā, kad Tev to piešķir neplānoti, gan arī tad, kad Tu pats nolem ķerties “vērsim pie ragiem” un uzsākt sarunu ar vadību par to, ka Tu būtu pelnījis strādāt augstākā amatā. To paveikt nav viegli, tāpēc turpinājumā esam sagatavojuši noderīgu informāciju, kas Tev varētu palīdzēt.

Saruna ar vadību – kā tai sagatavoties?

Šī rīcība prasa lielu drosmi, kā arī pamatīgu sagatavošanos. Tu nevari vienkārši aiziet pie sava vadītāja un pateikt, ka gribi paaugstinājumu. Jāparūpējas par to, lai pārliecinātu darba devēju, ka Tu esi vislabāk piemērots konkrētajam amatam.

Viens no piemērotiem brīžiem, kad runāt par paaugstinājumu, ir laiks, kad tiek veikts ikgadējais darbinieku novērtējums, taču, protams, Tu vari arī kontrolēt situāciju un uzrakstīt e-pastu vadītājam, ka vēlies ar viņu aprunāties par sava darba uzdevumiem, rezultātiem un profesionālo attīstību.

Sagatavošanās sarunai – kā pārliecināt?

Kad esi vienojies ar vadību par sarunas laiku, noteikti rūpīgi tai sagatavojies. Padomā, kuras ir tās prasmes, kas Tevi raksturo vislabāk? Vai ir tādas prasmes, kuras šībrīža amatā neizmanto? Varbūt Tu esi nolēmis ievērojami uzlabot savas iespējas darba tirgū un izvēlējies pabeigt vidusskolas izglītību tālmācībā?
Paaugstinājuma saņemšana neattiecas tikai uz augsta līmeņa amatiem, par to var runāt saistībā ar jebkuru amatu, un pat tad, ja līdzi šim Tev nav izdevies pabeigt vidusskolu, to izdarot, Tu sper milzīgu soli uz priekšu savā izaugsmē, turklāt Tev tiek atvērtas durvis uz augstākās izglītības iegūšanu. Turklāt ņem vērā, ka nekad nav par vēlo pabeigt iesākto. Piemēram, Rīgas 1.Tālmācības vidusskola (skatīt https://www.r1tv.lv/) piedāvā iespēju iegūt gan pamata, gan vidējo un vidējo profesionālo izglītību, mācoties tālmācībā. Par mācību procesu vairāk vari lasīt https://www.r1tv.lv/lv/macibas.

Gatavojoties sarunai ar vadību par paaugstinājuma saņemšanu, sarindo argumentus par to, kāpēc Tu to būtu pelnījis, ko esi darījis, vai plāno darīt savā izaugsmē, kā arī, kādu pienesumu uzņēmumam radīsi, esot jaunajā amatā. Centies būt pēc iespējas konkrētāks un skaidri pasaki, ko vēlies un kāpēc.

Saruna ar vadību – ko der zināt?

Tiekoties ar savu vadītāju, centies saglabāt mieru, taču vienlaikus uztver šīs pārrunas kā darba interviju. Pārliecini otru personu par to, kāpēc Tu esi pelnījis konkrēto darbu, ko vari dot uzņēmumam un tā attīstībai. Stāstot par savu iepriekšējo pieredzi uzņēmumā, kā arī rezultātiem, centies informāciju pasniegt neitrālā, racionālā veidā, nevis lieloties par to, ko esi izdarījis.

Padomā arī par tiem jautājumiem, kurus Tu vēlētos uzdot darba devējam. Ir svarīgi, lai Tu būtu ieinteresēts konkrētā amatā, nevis vienkārši prasītu, lai Tev piešķir paaugstinājumu. Izpēti informāciju par to, kāda ir vidējā alga konkrētajā profesijā, lai varētu atbildēt uz jautājumu par to, kādu summu sagaidi šajā darbavietā. Nenovērtē sevi par zemu, taču arī nepārsteidzies ar pārāk augstas algas pieprasīšanu.

Saruna beigusies – ko darīt pēc tam?

Visticamāk, vadībai pēc sarunas ar Tevi noteikti vajadzēs laiku, lai apspriestos ar citiem kolēģiem un pārdomātu Tavu piedāvājumu. Sarunas beigās vari noprecizēt to, cik apmēram ilgi Tev jāgaida, lai saņemtu atbildi. Piemēram, ja vienojaties, ka darba devējs sniegs atbildi divu nedēļu laikā, tuvojoties termiņa beigām, vari mutiskā veidā vai e-pastā vadītājam atgādināt par sarunu un to, ka priecāsies saņemt atbildi par lēmumu piešķirt Tev paaugstinājumu. Izvairies rakstīt vai vaicāt vairākas reizes, lai nekļūtu uzbāzīgs.

Atbilde saņemta

Ja esi saņēmis pozitīvu lēmumu par paaugstinājuma piešķiršanu – apsveicam! Tagad Tev jāgatavojas jauno pienākumu izpildei. Ja tomēr saņem atteikumu, neskumsti. Tev ir tiesības vaicāt vadībai, kādēļ tika pieņemts šāds lēmums, un mācīties no savām kļūdām, lai nākamajā gadā mēģinātu pieteikties paaugstinājumam atkal.
Ja tomēr saproti, ka šis uzņēmums vai iestāde nav piemērota Tavai izaugsmei, iespējams, jādomā par citas darbavietas meklējumiem.