Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:378, Did:0, useCase: 3


5 iemesli, kāpēc Latvijas uzņēmējiem jāraugās Austrālijas un Jaunzēlandes tirgus virzienā

Latvija un Austrālija var sadarboties vairākās jomās: abpusējā eksporta veicināšanā, tūrisma, izglītības, kā arī transporta un loģistikas nozarēs, ir pārliecināta Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē vadītāja Kristīne Saulīte.

Uzņēmēji un pasaules latviešu organizāciju pārstāvji ir vienisprātis, ka ekonomiskās sadarbības uzlabošana var būt izdevīga abām pusēm, Latvijas biznesam paverot durvis uz Klusā okeāna reģionu un otrādi – veicinot Austrālijas piekļuvi Eiropas austrumu puses tirgiem.

#1 Austrālija ir perspektīvs reģions ar augošu ekonomiku

Austrālija 2015.gadā bija 13.lielākā ekonomika pasaulē, kuras IKP sasniedza 1,5 triljonu ASV dolāru jeb 2% no globālās ekonomikas. Valsts tiek uzskatīta par īpaši stabilu un drošu investīciju vietu, kurai pēdējos 20 gados ir izveidojusies cieša sadarbība ar visām stratēģiskajām Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīm.

„Latvijas uzņēmējiem ir interesanti visi tirgi, sevišķi tik augsti ekonomiski attīstītās valstīs kā Austrālija un Jaunzēlande. Šis varētu būt labs attīstības reģions kokrūpniecībai, jo palielinās pieprasījums produktiem, kas ir ražoti no atjaunojamajiem resursiem,” uzskata AS „Latvijas Finieris” valdes loceklis, Tirdzniecības un loģistikas sektora vadītājs Mārtiņš Lācis.

#2 Lielas iespējas attīstīt sadarbību „nišas tirgos”

Latvijas īpašais piedāvājums ir samērā neskartā daba un ekoloģiskā pieeja, tādēļ Austrālijā būtu lielas iespējas attīstīt sadarbību t.s. „nišas” tirgos, piedāvājot, piemēram, dabīgo kosmētiku, izejvielas, pārtiku, mākslas darbus. Veiksmīga sadarbība varētu veidoties arī loģistikā, kur abu pušu uzņēmēji ir uzkrājuši lielu, taču ļoti atšķirīgu pieredzi.

#3 Latvija var būt interesants piedzīvojums tūristiem no Austrālijas

Milzīgs potenciāls ir tūristu piesaistei no tālā kontinenta. Visi, kas ir viesojušies Latvijā, jūsmo par „raupjo dimantu”, proti, valsts piesaista ar savu neskarto dabu, vēsturi, arhitektūru, senatni, kultūru un vienkāršību, skaidro Saulīte.

#4 Izglītības pakalpojumu eksports un imports

Viens no vadošajiem Austrālijas eksporta pakalpojumiem ir augstākā izglītība, rūpīgi un kvalitatīvi izstrādātās augstskolu programmas ir padarījušas valsti par ceturto populārāko studiju virzienu pasaulē. Tādēļ būtu iespējams domāt gan par apmaiņas programmām starp abām valstīm, kā arī apsvērt domu par kādu izglītības modeļu adaptēšanu Latvijā.

#5 Iespējas iegūt Austrālijas un Jaunzēlandes latviešu diasporas atbalstu

Praktisks latviešu diasporas atbalsts var būt papildu veiksmes faktors, kas var palīdzēt izveidot reģionam piemērotu zīmolu un vieglāk iekļūt Klusā okeāna valstu tirgos, atzīst speciālisti.

Austrālijā mīt viena no pasaulē lielākajām latviešu kopienām, taču līdz šim kopējā sadarbība vairāk bija vērsta uz kultūru, izglītību un politiku. Pērn notikušajā Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumā daudzi biznesā veiksmīgi latvieši izteica vēlmi palīdzēt Latvijas uzņēmējiem atvērt Austrālijas un Klusā okeāna reģiona tirgu, tādēļ arī mēģinām to darīt, skaidro Pasaules brīvo latviešu apvienības priekšsēdis Jānis Kukainis.

Līdz šim abu valstu ekonomiskā sadarbība nav bijusi ļoti cieša, 2014.gadā eksports uz Austrāliju sasniedza 9,3 miljonus eiro, 2015.gada trijos ceturkšņos – 11,4 miljonus eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotā informācija.

Lai izmantotu sadarbības potenciālu, šī gada 29. un 30.decembrī Austrālijā, Melburnā tiek plānots Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma (PLEIF) pirmais reģionālais pasākums ar skatu uz Āzijas un Klusā okeāna reģionu, kurā tiks diskutēts par Latvijas uzņēmēju iespējām darboties Austrālijas, Jaunzēlandes un Āzijas tirgos un par šī reģiona uzņēmēju investīciju iespējām Latvijā.

Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums ir Pasaules Brīvo latviešu apvienības sadarbībā ar Latvijas Republikas Ārlietu ministriju attīstīta iniciatīva, kuras mērķis ir Latvijas ekonomiskās izaugsmes veicināšanas nolūkā stiprināt sadarbību starp dažādās uzņēmējdarbības nozarēs strādājošiem profesionāļiem Latvijā un pasaulē, veicināt zināšanu pārnesi un finanšu kapitāla piesaisti Latvijai. Pirmais šāds forums notika Rīgā 2013. gada vasarā, bet otrais – 2015. gada vasarā, pulcējot vairākus simtus augsta līmeņa uzņēmējus un dažādu nozaru speciālistus no pāri par 25 valstīm.