Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:287, Did:0, useCase: 3


Tuvības baudīšana netradicionālos apstākļos pie dabas

Redakcija
Redakcija

Vasara ir laiks, kad mūsu seksualitāte ir uz visaugstākā viļņa. Siltais laiks, saulīte un daba vilina izbaudīt mīlas priekus ārpus ierastās vides. Tomēr neapdomīga rīcība var sagādāt nepatīkamas izjūtas, veselības problēmas un pat dramatiskus dzīves brīžus gan sievietēm, gan vīriešiem – nevēlama grūtniecība, aborts, seksuāli transmisīvās slimības (STS), savainojumi u.c. Tādēļ, lai vēlāk vasaras karstās izpiecas asociētos tikai ar patīkamām izjūtām, ir svarīgi ievērot dažus nosacījumus, dodoties tur - ārā.

Visiem jaunajiem pāriem, kamēr viņi vēl nav uzvijuši savu ģimenes ligzdiņu, tiek sastrādātas un izmēģinātas dažādas lietas, īpaši mīlas frontē. Bet, kad sākas kopdzīve, sāk parādīties dažādas blkausparādības, piemēram, sekss, kas allaž ir gultā. Jā, tas nudien ir visērtākais mīlēšanās veids, tomēr pārmaiņas katram pārim noteikti ir nepieciešamas. Kaut tikai mazliet. Kaut dažas reizes gadā. Bet attiecību rutīna laiku pa laikam ir jāizjauc un jāievieš dažas svaigas vēsmiņas attiecībās. Vasara, manurpāt, ir vislabākais laiks šādām pārmaiņām, jo:

1. Vakari ir gari un naktis siltas;
2. Atvaļinājums aizgaiņā tādus seksa traucēkļus kā nogurums, mūžīgais miega bads un stress;
3. Vasarās bieži vien notiek vides maiņa — atpūta laukos, ceļojumi utt., un tas, manurpāt, ļoti labvēlīgi ietekmē mīlas priekus.

Sekss mašīnā - grūti izpildāms, taču patīkams un ļoti savdabīgs. Pozu ziņā gan nebūs diži liela izvēle, taču sajūtas ir neaprakstāmas. Var mēģināt gan uz priekšējā sēdekļa, gan aizmugurē.

Sekss pludmalē/pļavā - asuma sajūtu piedod risks, ka varat tikt pieķerti. Mīlēšanās zem klajas debess ir ļoti aizraujoša. Svaigs gaiss, putniņi čivina. Taču ir jāuzmanās ar vietas izvēli, lai nav tā, ka skudras apkārt skraida vai asa zāle.

Sekss teltī - gandrīz tā pat, kā milējoties zem klajas debess, taču teltī ir iespēja palikt nemanamiem. Brīva vietas un laika izvēle.

Sekss ūdenī - nezinu kāpēc, bet runā, ka sievietēm ļoti patīk sekss ūdenī. Vasara viennozīmīgi ir īstais laiks, kad par to pārliecināties. Taču ir jāuzmanās no ūdenstipnes, kurā grasāties to darīt. Ir jāpārliecinās par ūdens tīrību, jo šādā veidā var gūt dažādas dzimumorganu slimības.

Ko iesaka ginekoloģe Ieva Daize:
• Ārstu pieredze diemžēl liecina, ka pēc Jāņiem katru gadu palielinās nevēlamo grūtniecību un abortu skaits. Turklāt dažāda vecuma sievietēm – gan jaunām meitenēm, gan sievietēm pāri 30 gadiem. Jaunu meiteņu kļūdas ārste noraksta uz nezināšanu un pieredzes trūkumu, nedrošību un vienkārši muļķību, bet sieviešu kļūdas pēc ārstes domām ir nepiedodama neapdomība, jo nevēlama grūtniecība un aborts sievietei var atstāt gan psiholoģiska rakstura sekas, gan atsaukties uz turpmāko reproduktīvo veselību. Tādēļ – katrai sievietei un katram vīrietim, kam nav pastāvīga seksa partnera, somiņā vai kabatā būtu jāatrodas prezervatīvam. Jo tas, atšķirībā no citiem pretapaugļošanās līdzekļiem, pasargā ne tikai no nevēlamas grūtniecības, bet arī no STS. „Neizprotu tos vecākus, kuri, atrazdami prezervatīvus savu bez 10 minūtēm pieaugušo bērnu kabatās, reaģē drastiski, pat paziņojot, ka bērns var nenākt mājās, ja kaut vēlreiz kaut ko tādu ieraudzīs. Esmu savā praksē ne vienu vien tādu meiteni sastapusi,” saka ginekoloģe Ieva Daize. Viņasprāt, ja jaunietis ir iegādājis prezervatīvu, tas nozīmē, ka viņš izturas atbildīgi – gan pret savu, gan pret partnera veselību un dzīvi kopumā. „Tas, protams, nav aicinājums jauniešiem vieglu roku izvēlēties un mainīt partnerus. Mans uzskats joprojām ir, ka seksam ir jāiet roku rokā ar mīlestības jūtām, jo tikai tādējādi varam rast emocionālu piepildījuma, nevis tukšuma izjūtu,” uzsver Ieva Daize.

• Lai gan pēdējā laikā par STS publiskajā vidē daudz nerunā, tās nekur nav pazudušas un visbiežāk tiek iegūtas gadījuma rakstura dzimumkontaktu ceļā. Diemžēl daudzos gadījumos STS nemaz netiek atklātas. Piemēram, gonoreja mūsdienās ir grūti pierādāma, jo to var nomākt lietotas antibiotikas, tomēr, ja nav izmantota pareiza ārstēšana, šī ST slimība turpina savu posta darbu. Ļoti bieži sastopamas tādas seksuāli transmisīvās infekcijas kā hlamidioze un trihomoniāze, arī sifiliss, savukārt ap 70% populācijas skar cilvēka papilomas vīruss (HPV) – viena no biežāk sastopamajām dzimumceļu infekcijām pasaulē, kas ir dzemdes kakla vēža izraisītāja. Par šī vīrusa nēsātāju var kļūt gan sieviete, gan vīrietis, tādējādi inficējot partneri, jo nekādas sūdzības par veselību parasti šim HPV nēsātājam nav. Ginekologiem bieži uzdod jautājumus, vai STS var iedzīvoties arī kādā citā ceļā – apmeklējot sabiedriskas peldvietas, pirtis, slaukoties vienā dvielī u.c. Ieva Daize šo atrunu sauc par absurdu, tas ir tikai mēģinājums novelt atbildību uz kādu citu, visbiežāk tādēļ, ka pašam ir kauns par šo slimību. „Nav nekādas vajadzības kaunēties, bet pēc iespējas ātrāk jādodas pie ārsta, lai, laikus uzsākot pareizu ārstēšanu, varētu izvairīties no lielākām veselības problēmām,” saka ginekoloģe. Tā kā vairāku STS gadījumos nav veselības sūdzību vai arī tās parādās pēc ilgāka laika, ārste iesaka reizi gadā apmeklēt ginekologu un veikt profilaktiskas analīzes.

• Lai izvairītos no nepatīkamiem brīžiem un iespējamām veselības problēmām, ginekoloģe iesaka izvairīties no mīlēšanās, piemēram, pirtī, jo karstums jau tāpat ir liela slodze organismam, turklāt pirtis ir domātas rituāliem, nevis seksam. Tāpat nav ieteicams mīlas priekiem nodoties zaļā pļavā vai upes malā, jo ērces ir visur, bet diezin vai patīkamus mirkļus sagādās odu kodumi un spindzēšana.