Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:447, Did:0, useCase: 3


Tuvojas skolēnu brīvlaiks - esi uzmanīgs, autovadītāj!

Redakcija
Redakcija

Skolas beigas, kad skolēni arvien vairāk un vairāk pavada laiku ārā, ir laiks, kurā arī šoferiem jākļūst daudz uzmanīgākiem. Skolēni ārā rotaļājas, braukā ar velosipēdiem un skrituļslidām, un ne vienmēr paši rotaļu laikā pārliecinās vai tiem netuvojas kāds transporta līdzeklis.

Šoferu atbildība ar spēju reaģēt laikus ir ne tikai ceļu satiksmē svarīgs moments, bet arī drošības un pat bērnu dzīvības vērta.

Kur visvairāk ir jāuzmanās un kāpēc?

Bērni mēdz būt neprognozējami, it īpaši, kad tie iekarst savās rotaļās. Viņi var būt izklaidīgi, pēkšņi aizdomāties par kādu sev svarīgu lietu un piemirst par drošību, ko vecāki ir mācījuši.

Situācijas ir dažādas, piemēram, kad bērnu bariņš iet pa ceļa ietvi un grūstās viens otru apceļot, vai laukums, kurā tie spēlē bumbu - nekad nevar zināt pavērsiena momentu, kurā kāds no bērniem neapdomīgi var mesties uz ceļa. Redzot šo bērnu bariņu, ir vērts samazināt ātrumu, tādējādi ieturot drošu distanci - par drošu braukšanu vienmēr ir vērts uzzināt vairāk .

Bērni ar velosipēdiem un citiem braucamrīkiem

Gandrīz ikvienam bērnam bērnībā ir velosipēds. Mūsdienās nāk klāt arī skrejriteņi un bērnu skūteri, skrituļdēļi un skrituļslidas. Fiziskas aktivitātes ikvienam bērnam nāk par labu, tomēr vecāku pienākums ir parūpēties, lai bērni zinātu par drošību uz ceļa un riskiem, kas var notikt, ja drošības noteikumus viņi neievēro.

CSDD katru gadu rīko dažādas informatīvas kampaņas, tomēr tas negarantē, ka ikviens bērns būs aprīkots arī ar drošu braukšanas ekipējumu, piemēram, ķiveri un ceļu aizsargiem. Bērniem tumšā laikā ir obligāti jābūt aprīkotiem ar atstarotājiem, kas nozīmē, ka pamanot atstarotāja atmirdzumu, paredziet, ka tur kāds ir, samazinot ātrumu.

Bērni braucot ar velosipēdiem var nokrist un nejauši krist uz ielas pusi, tādejādi apdraudot ne tikai sevi, bet arī autovadītāju vadītas automašīnas un kopējo satiksmi.
Braucot pa ceļa labo pusi, samazini ātrumu un turi acīs bērnus, kas pārvietojas pa ietvi ar saviem braucamrīkiem.

Ielas šķēršošana

Skolēnu brīvlaikā daudzi bērni pavada laiku laukos pie vecvecākiem vai citiem radiem, tāpēc tur, kur agrāk ir bijis mazāk bērnu, šobrīd tie tur var būt daudz vairāk. Bērni bieži vien rotaļājas kompānijās, tādējādi liekot šoferiem būt īpaši piesardzīgiem, braucot viņiem garām.

Ārpus apdzīvotām vietām bērni mēdz skriet tur, kur tiem ir ērtāk, kas pavisam noteikti liek koncentrēties un ievērot ātrumu. Protams, ka ne tikai ātrums ietekmē braukšanu cauri ārpus apdzīvotām vietām - vērojiet apkārtni un paredziet sliktāko iespējamību, nevis pārdroši brauciet ar domu, ka bērni nekad neskries uz ceļa.

Apdzīvotās vietās ir ceļu pārējas, tomēr bērni, kuriem nav iemācīts neskriet pāri ielai, kur pagadās, ir gana daudz. Ievēro distanci ar citiem auto, lai vajadzības gadījumā varētu strauji bremzēt un izvairīties no sadursmes ar bērniem, kas negaidīti izskrējuši uz ceļa.

Drošība arī atuovadītājam

Bērnu drošības audzināšana un koncentrēšanās spējas auto vadīšanas laikā šoferim, ir tikai divi sākuma punkti. Neaizmirsti, ka arī Tavai automašīnai ir jābūt tehniski labā stāvoklī, lai brīžos, kad nākas strauji bremzēt, lai izvairītos no šķēršļa, tā spētu efektīvi manevrēt.

Regulāri pārbaudi savas bremzes un bremžu šķidrumu un pārliecinies, ka Tev ir sezonai atbilstošas auto riepas. Riepām nedrīkst būt nodilums, kas nespēs īsā laikā automašīnu savaldīt un ātri nobremzēt. Šīs divas lietas, neskaitot autovadītāja reakciju, ir ļoti būtiskas, ja kāds bērns izskrien uz ceļa vai negaidīti, piemēram, krīt no velosipēda.

Svarīgi arī, lai automašīnai būtu derīga tehniskā apskate un aktīva OCTA apdrošināšana, kuru vienmēr vari jau laikus iegādāties. OCTA apdrošināšanas polises izmaksas ir atkarīgas no Tavas kā autošofera braukšanas pieredzes, un no tā, vai ir bijuši kādi ceļu satiksmes negadījumi, kuros esi bijis vainīgs. OCTA polises izmaksas vari arī salīdzināt ērtā OCTA kalkulatorā.

Ne tikai skolēnu brīvlaiks ir laiks, kad nākas būt piesardzīgiem, vadot automašīnu - vienmēr samazini ātrumu dzīvojamās zonās, pie skolām un vietās, kur redzams, ka skolēni nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm. Mēs neviens nevēlamies, lai kāds bērns ciestu mūsu vainas dēļ!

Brauc arī Tu droši un apdomā arī KASKO polises iegādi!