Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:447, Did:0, useCase: 3


Kāpēc latvieši svin Lāčplēša dienu

Redakcija
Redakcija

Kāpēc latvieši svin Lāčplēša dienu
Rīdzinieki priecājas pēc bermontiešu padzīšanas no pilsētas. Bolderāja, 1919.gada novembra beigas. Foto: Latvijas Kara muzeja arhīvs.


Šodien, 11. novembrī Latvijā svin Lāčplēša dienu, atceras kaujās kritušos, dzied patriotiskas dziesmas,iededz svecītes un iet lāpu gājienos. Šie ir vieni no godātākajiem svētkiem Latvijā, jo tieši šajā dienā latviešu karavīri parādīja pasaulei, ka arī mazas valsts karaspēks var veiksmīgi aizstāvēt savu zemi pret daudz lielāku valstu armijām. Kas tad īsti notika šajās dienās 1919. gadā?

Viena no svarīgākajām Latvijas Brīvības cīņās ir Latvijas valsts armijas cīņa pret Rietumu brīvprātīgo armiju.
Fon der Golcs ar Bermontu bija noslēdzis slepenu līgumu, kura mērķis bija iekarot Latviju. Par bermontiādes sākumu uzskatāms 1919. gada oktobris, kad Bermonts paziņoja par nodomu ieņemt Rīgu. Savukārt jau 8. oktobrī krievu- vācu apvienotā armija sāka uzbrukumu Rīgai, kas bija negaidīts, bet tas vienoja latviešos patriotismu un spēku cīnīties .

Par Bermonta armijas uzbrukumu kļuva zināms visā pasaulē, un, ņemot vērā, ka iebrucēju rīcība bija pretrunā ar rietumvalstu politiskajām interesēm, jau dažas dienas vēlāk Latvija sāka saņemt no ārzemēm sūtīto palīdzību - ieročus un pirmās nepieciešamības preces. Nozīmīgu atbalstu uzbrukumos latviešiem sniedza arī britu un franču karakuģi.



Latvijas valsts armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9. novembrī, un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11. novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Par godu Latvijas valsts armijas uzvarai pār Bermonta karaspēku, 11. novembrī atzīmē Lāčplēša dienu — šī diena simbolizē Andreja Pumpura eposā '' Lāčplēsis'' pareģoto latviešu tautas varoņa Lāčplēša uzvaru pār melno bruņinieku.

Kā svinēt Lāčplēša dienu?

Rīgā un visā Latvijā notiek liels skaits dažādu pasākumu, kas veltīti šim notikumam. Droši vien, ka kādu no tiem ir vērts arī apmeklēt. Svarīgākais šajos svētkos gan būtu nevis pats pasākums, bet sarunas un atmiņas, sevišķi ar bērniem ģimenē. Pastāstīt kaut vai šo minimumu, kas tad notika šajās dienās.
Ja jāiesaka kāds no pasākumiem- īpaši emocionāls parasti ir ikgadējais pasākums vēsturiskajā uzvaras kaujas vietā Pārdaugavā, Imantā, Sudrabkalniņā, bet vizuāli iepaidīgi, sevišķi bērniem, ir vakari ar svecīšu aizdegšanu pie Rīgas pils un lāpu gājieni.

Vērtīgu mums visiem Lāčplēša dienu!




Izmantotie resursi: mil.lv