Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:447, Did:0, useCase: 3


5 padomi, kā pašizolācijā saglabāt mīlestību

Redakcija
Redakcija

Kad attiecības tikko sākās, jūs sapņojāt uz kādu laiku aizslēgt durvis un beidzot palikt tikai divatā. Nekur nedoties, nevienu neielaist - norobežoties no pasaules. Tagad romantiskā fantāzija ir piepildījusies, bet jūs vairs neesat pārliecināti, ka par to priecājaties.

Tu un mīļotais cilvēks visu laiku pavadāt kopā, vienā dzīvoklī. Vai tas nav brīnišķīgi? Kāpēc visu mīlētāju sapnis vairākumam no viņiem pārvērties ellē? Skaidro psiholoģe Marija Eriļa.

Nesteidzies vainot savu otro pusīti, bērnus, kas mācās mājās, vai sevi par strīdiem, histēriju un atsvešināšanos. Vainīga neparastā situācija, kurai nebijām gatavi. Bīstamā situācijā mums gribas rīkoties: skriet, slēpties, cīnīties. Taču ir pasīva gaidīšana, nespēja ietekmēt situāciju, nenoteiktība - nevarējām iedomāties, ka mūsu psihei būs jāpārdzīvo kas tāds.

Tiem, kas kopā ar partneri atrodas karantīnā, svarīgi saprast, ka slēgtā telpā saasinās ne tikai attiecību problēmas, bet arī katra individuālās traumas un trauksme. Tomēr mūsu spēkos ir samazināt stresu un atrast veidus, kā būt blakus. Grūtos brīžos tieši ģimene var kļūt par neizsmeļamu atbalsta avotu, ja apbruņojamies ar pacietību, mīlestību un ieslēdzam fantāziju.

1. Pavadīt laiku kopā pa īstam

Dažreiz vienkārši šķiet, ka mēs ar mīļoto daudz laika pavadām kopā. Patiesībā mēs fiziski esam tuvāk nekā parasti, bet emocionāli - ļoti tālu.

Tāpēc mēģiniet vismaz reizi dienā veltīt laiku sarunai, noliekot malā telefonus un neieslēdzot televizoru. Klausieties viens otru, noteikti uzdodiet jautājumus, sirsnīgi interesējoties par partnera satraukumu un pārdzīvojumiem, šaubām un raizēm. Palīdzi viņam tikt galā ar bailēm, izprast sevi, atrast izeju no sarežģītas situācijas Dalieties savās domās un nākotnes cerībās. Šādas sarunas sniedz pieņemšanas, atbalsta sajūtu.

Lai saruna būtu viegla un auglīga, ievērojiet dažus noteikumus:

• Iepriekš vienojieties, kad būs ērtāk visu pārrunāt. Abiem jābūt labā garastāvoklī, mierīgiem, uzmanīgiem un iesaistītiem;
• sagatavot diskusiju tēmas. Var uzrakstīt uz lapas visus jautājumus, kas šobrīd satrauc;
• nepārtrauciet viens otru;
• izvairieties no uz emocijām balstītiem skarbiem spriedumiem un paziņojumiem;
• lietojiet “es-frāzes”: sakiet nevis “tu mani nesaproti”, bet gan “jūtos nesaprasts”;
• noklausoties otra cilvēka domas, atkārto visu ar saviem vārdiem, sāc ar “es sapratu, ka tu...” - šī metode palīdz sajust otra emocijas;
• ja kam nepiekrīti, izsaki to mierīgi un konstruktīvi.

2. Dalīties fantāzijās

Seksuālo attiecību nozīmi nevar pārvērtēt. Tās ļauj satuvināties gan fiziski, gan emocionāli. Bet kā saglabāt seksuālo vēlmi, ja visu dienu esat kopā?

Jā, mēs esam atrauti no ārpasaules, bet fantāziju pasaule ir palikusi. Tās ir bezgalīgi daudzveidīgas, katram ir savi tēli, priekšstati, sapņi. Parunā ar partneri par savām seksuālajām fantāzijām. Apraksti ainas, kas tevi iekārdina, piedāvā tās īstenot dzīvē, un jūs kļūsit viens otram tuvāki.

Neaizmirstiet, ka fantāzija ir “filma”, ko demonstrē mūsu zemapziņa. Mums pār to nav varas. Tāpēc esiet gatavi iecietīgi uzklausīt pat visneparastākās un atklātākās fantāzijas.

3. Rūpēties par sevi un atrast laiku sev

Izskats ir svarīgs. Un vispirms sev pašam, nevis partnerim. Skaistā un kārtīgā apģērbā mēs jūtamies pievilcīgāki un pārliecinātāki, gatavi pieskārieniem un tuvībai. Kad patīkam sev, patiksim arī partnerim.

Gan tev, gan partnerim, gan arī pārējiem mājiniekiem, ja tādi ir, vajadzētu būt neaizskaramam personīgajam laikam - tikai sev, saviem hobijiem un interesēm. Lai stresa periodā saglabātu sirdsmieru un dvēseles līdzsvaru, ir ļoti svarīgi dienas laikā kaut brīdi pabūt vienatnē ar sevi un savām domām.

Laiku pa laikam izlādē sakrājušos spriedzi un negatīvās emocijas sev un citiem pieņemamā veidā. Katram tas ir kas cits. Skaldi malku, spēlē videospēles, dziedi, kliedz, vienkārši sūdzies par visu necenzētā formā u.tml. Izvēlies atbilstošu laiku un vietu tādai spēcīgai emociju izpausmei.

4. Nodarboties ar sportu

Fizisko aktivitāšu trūkums ir tieši saistīts ar stresu. Mēs atrodamies situācijā, kurā, no vienas puses, pārvietošanās iespējas ir ierobežotas kā vēl nekad, un, no otras puses, pieaugusi vajadzība pēc sporta aktivitātēm.

Taču pat ierobežotos apstākļos var izdomāt, kā kopā pasportot un darīt to ar prieku. Jautrs treniņš sakārtos nervus, uzmundrinās un ļaus labāk izjust ķermeni.

Izvēlieties vingrinājumus visai ģimenei, dalieties ar treniņu ierakstu sociālajos tīklos - uzlādējiet pozitīvi un iedvesmojiet arī apkārtējos.

5. Darboties radoši

Radošumam piemīt pārsteidzoši dziedinošs spēks. Tas palīdz pacelties virs realitātes un ikdienišķā. Tāpēc kopā vai atsevišķi izdomājiet kādu radošo projektu un to īstenojiet.

Jūs varat uzgleznot gleznu, salikt lielu puzli, sakārtot fotoarhīvu un radoši noformēt fotoalbumu, varat uzņemt video par savām izjūtām, pastāstīt par abpusējo mīlestību.

Protams, attiecību stiprināšana prasīs zināmas pūles. Padomi būs noderīgi pāriem, kuru partnerattiecības var raksturot kā kopumā labas un kuriem nav dziļu domstarpību, slēpta aizvainojuma, psiholoģiskas vai fiziskas vardarbības.

Ko darīt, ja nekas no nosauktā nepalīdz?

Cilvēki ir dažādi. Katram ir savi ieradumi, pieredze, spēja pielāgoties pārmaiņām, reakcija uz stresu. Jūsu pārim var darboties tikai viens no šiem padomiem vai neviens, bet tas nenozīmē, ka attiecības nolemtas neveiksmei. Vienkārši jums vajadzīgas citas metodes. Tomēr galvenie nosacījumi nemainās: abiem vajadzētu būt ieinteresētiem šajā procesā. Atvērtiem dialogam un gataviem pārmaiņām. Tieši sadarbība un savstarpēja sapratne nodrošinās efektīvu rezultātu: labas partnerattiecības, mieru mājās un katra ģimenes locekļa individuālo komfortu.

Kopīga izolācija ir ideāla iespēja no cita aspekta palūkoties uz pāra attiecībām. Jūs varēsit atklāt visus “asos stūrus” un iespējamās problēmas. Būs pietiekami daudz laika, lai atrastu kompromisa risinājumu. Vissvarīgākais - neaizmirstiet par savu un citu personīgo robežu nozīmi, atklātu sarunu efektivitāti. Un, protams, par mīlestību un savstarpēju cieņu.