Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:447, Did:0, useCase: 3


Kā attieksme pret ēdienu parāda attieksmi pret seksu

Redakcija
Redakcija

Ēdiens un sekss ir atšķirīgas, bet vitāli svarīgas fizioloģiskās vajadzības. Psiholoģe Eva Hazina uzskata, ka tām ir daudz kopīga: pēc tā, kā cilvēks izvēlas ēdienu un kā ēd, var saprast, kāds viņš ir gultā.

Daudzus gadus pētot uztura psiholoģiju, psiholoģe novērojusi, ka pastāv saistība starp attiecībām, kuras cilvēks veido ar ēdienu, un ar seksuālo partneri.

Anoreksija: bauda no atteikšanās

Uzturs. Anoreksija ir viens no ēšanas traucējumu veidiem - cilvēks badojas, atsakās no ēdiena, bieži vien liedzot sev visnepieciešamāko.

Parasti anoreksija ir mēģinājums kontrolēt kādu dzīves sfēru, kurā pašlaik nav kontroles. Kāpēc jākontrolē sevi tieši ēšanā? Tāpēc, ka tā ir vispieejamākā kontroles zona.

Anoreksijas piemeklētā dzīvē bieži vien liela loma ir mātei - viņa iebrūk personīgajā telpā, burtiski tajā ielaužas, pat ja bērns jau sen ir pieaudzis. Neļaujot ēdienam iekļūt savā ķermenī, traucējumu piemeklētais ir priecīgs - viņš savā veidā ir uzvarējis.

Sekss. Šādi cilvēki atsakās no seksa un jūt baudu no tā, ka viņi var kontrolēt vēlmi. Apzināti atsakoties no svarīgas vajadzības, viņi it kā pierāda: es varu ar to tikt galā, es kontrolēju. Tāpat anoreksija izpaužas attiecībās ar naudu: atteikšanās no tēriņiem. Kad cilvēks atsakās no seksa, jāmeklē tas, ko viņš savā dzīvē nevar kontrolēt, bet gribētu.

Bulīmija: Nevis kvalitāte, bet kvantitāte

Uzturs. Bulīmija ir nekontrolēta pārēšanās. Slimnieks aprij ēdienu, dažreiz vispār nesakošļājot. Pēc tam izraisa vemšanu vai caureju un atbrīvojas no apēstā. Bulīmijas lēkmes mijas ar normāliem periodiem.

Sekss. Ar bulīmiju sirgstošie maina partnerus kā cimdus. Viņi "pārēdas" gan seksu un partneru daudzumu, gan informāciju un naudas tēriņus. Viņiem nav svarīga seksuālo kontaktu kvalitāte. Viņi vienkārši ar jebkādiem līdzekļiem cenšas apmierināt izsalkumu, kas nepāriet. Šādu cilvēku slēptais vēstījums: “Man trūkst mātes mīlestības. Es "ēdu" savu māti, kura man reiz bija vajadzīga, bet tad viņas nebija blakus." Varbūt fiziski viņa bija kopā ar bērnu, bet emocionāli atradās tālu. Cilvēciskā siltuma deficīts izpaužas pēc gadiem attiecībās ar pārtiku un partneri.

Kompulsīvā pārēšanās: Nav tiesību baudīt

Uzturs. Kompulsīvā pārēšanās ir nedaudz līdzīga bulīmijai: tie paši pārēšanās brīži. Atšķirība - ēdāji neatbrīvojas no apēstā. Viņi apēd un tad jūtas par to vainīgi un nokaunējušies.

Tas ir tas pats jautājums par kontroli, bet “cilvēks, kurš norāvies” liedz sev izjust baudu it visā: komunikācijā, elementāros dzīves priekos. Viņš dzīvo sajūtā, ka nav tiesību izbaudīt, bet smadzenes atrod kompensāciju caur ēdienu.

Tie ir klasiskie "diētas vergi", kuri nedēļām ilgi “sēž” uz rīsiem vai kāpostiem un pēc tam “noraujas”. Viņi gūst savu eiforijas devu, pēc kuras viņus pārņem pazīstamā vainas un kauna sajūta. Bieži vien šādi cilvēki ierobežo sevi daudzās jomās, piemēram, netērē naudu sev.

Sekss. Bieži vien tādi cilvēki atrod sava veida kompensāciju aizliegtā, sliktā uzvedībā. Seksā atļaujas to, ko neuzdrošinās citās jomās, pārkāpj laulību. Tad viņi nožēlo grēkus un atgriežas ģimenē. Kompulsīva pārēšanās bieži izpaužas kā neapmierinātība ar savu ķermeni un partneri.

Bigoreksija: tu esi mana skaistuma atspulgs

Uzturs. Bigoreksijas skartie apsēsti ar ārējo izskatu, sava ķermeņa ideālo formu. Moto: "Viss, kas manā dzīvē ir, ir mana figūra." Lai saglabātu formu, derīgi visi līdzekļi: nogurdinoši treniņi, uztura bagātinātāji, speciāls uzturs. Neviens lieks ēdiena gabaliņš vai nelietderīgas ​​kalorijas.

Pirms dažām desmitgadēm šāda parādība bija retums, tagad tas ir viens no visbiežāk sastopamajiem anomāliju veidiem. Atkarīgais dodas uz sporta zāli un trenējas spoguļa vai videokameras priekšā, vēl labāk - tiešraides video sociālajā tīklā.

Sekss. Partneris kļūst par sava veida spoguli, kurš atspoguļo skaisto bigoreksijas piekritēju. Viņu sekss ir teātris, kurā visas lomas sadalītas un paredzēta skatītāja reakcija. Gultā ir divas maskas, kuras domā, ka kaut ko jūt un ir dzīvas. Šādiem cilvēkiem bieži novērojama autoimūna seksualitāte: viņus uzbudina pašu atspulgs spogulī.

Ortoreksija: Ceļš uz gultu caur dušu

Uzturs. Terminu «ortoreksija» 1997. gadā ieviesa Stīvens Bretmens un ar to apzīmē apsēstību ar veselīgu uzturu. Attiecībās ar pasauli šos cilvēkus vada bailes neuzņemt sevī indi. Tie ir viņi, kuri var pavadīt ilgas stundas veikalā, pētot produktu etiķetes. Izlasījuši grāmatu, žurnālu un rakstu kalnus par drošu uzturu, lai saglabātu veselību un dzīvotu ilgi. Bieži apsēstā ģimenē kāds sevi indēja: ar alkoholu, narkotikām vai toksisku dzīvesveidu.

Sekss. Šiem cilvēkiem patīk, ka gultā viss notiek saskaņā ar noteiktiem nosacījumiem: īpaša videi draudzīga veļa, duša pirms seksa (gan sev, gan partnerim), rūpīgi atlasīti aromāti un apgaismojums. Bet, ja "kontrole" izieta, viņš pilnībā ļaujas kaislei.

Emocionālā pārēšanās: trauksmi nomāc ar kūku

Uzturs. Emocionālais ēdājs ir visizplatītākais mūsdienu tipāžs. Lielākā vai mazākā pakāpē šāda pārēšanās novērojama lielākajai daļai cilvēku. Viņi patērē ēdienu, lai tiktu galā ar sarežģītām jūtām – it kā kopā ar to apēstu nemieru, bailes, sāpes, vientulību, izmisumu. Viņu devīze ir: "Man dzīvē nav mīlestības un prieka - es ēdu saldumus." Ēdiens ir atlīdzība par pārdzīvoto. Un viņi patiešām kādu laiku pēc “garšīgas devas” uzņemšanas jūtas eiforiski un mierīgi.

Sekss. Sekss viņiem ir uzmanības novēršana, kompensācija par kā trūkumu citās jomās. Svarīga ir ne tikai bauda. Cilvēki, kas pieraduši ēst “emocionāli”, seksa tēmai pievēršas kā mēģinājumam izklaidēties, pārvirzīt uzmanību, gūt spilgtus iespaidus. Tā ir izlādēšanās, stresa mazināšana un ciešanu kompensācija. Parasti viņu partnerībā nav psiholoģiskas tuvības.

“Uz emocionālā ēdāja partneri gulstas smaga nasta: viņiem piešķirta mīlošas mātes funkcija. Tas nozīmē: mīliet mani bez nosacījumiem, kā man vajag,” skaidro Eva Hazina. “Bet tas principā nav iespējams. Emocionālie ēdāji galvenokārt vērsti uz sevi. Viņiem partneris ir baudas gūšanas instruments. Nav vērts gaidīt, ka viņu uztrauks tavas intereses.”

Randiņš kā līdzeklis noskaidrot seksuālo stratēģiju

Vai vispār ir normālas attiecības ar ēdienu un seksu, vai arī apkārt vienas vienīgas anomālijas?

Jā, pastāv harmoniskas savienības un veselīga uztura stratēģijas, pārliecināta Eva Hazina: “Esmu izsalcis - es ēdu. Neesmu izsalcis - neēdu. Viss pārējais ir prāta spēles. Tas pats seksā. Man vajag - es mīlējos ar partneri, kurš ar mani emocionāli, jutekliski un psiholoģiski dalās šajā dabiskajā vajadzībā.”

Kāpēc cilvēkiem patīk randiņā pirms likšanās gultā paēst? Viņi intuitīvi jūt, ka vērts vispirms apskatīt un “saskaitīt” slēptos kodus.

Seksualitāti visvieglāk var pamanīt kustībās, dejā un attieksmē pret ēšanu. Var redzēt, vai cilvēks ir sasaistīts vai jūtas brīvi, vai, pasūtot ēdienu, viņš ir izvēlīgs, vai vienkāršs un paredzams, skops vai dāsns. Vai viņš rūpīgi izvēlēsies restorānu, vai arī vedīs uz pirmo ceļā pagadījušos ēstuvi.

Pēc tā, kā viņš ēd, var nojaust, cik kaislīgs. Izbauda ēdienu - visticamāk, izbaudīs arī seksu. Vai arī, ēdot pusdienas no trīs ēdieniem, šķiet, ka piedalās sprintā - tas nozīmē, ka viņš nav kontaktā ar savu ķermeni ne pie galda, ne gultā: iegūsi tehnoloģisku un zibens ātru dzimumaktu, kur “salāti” un “kompots” tiks ēsti vienlaikus un diez vai pietiekami sakošļāti.

Ja cilvēks skatās ēdienkarti un uzreiz saka, ka gribētu pasūtīt - viņš precīzi zina, ko vēlas visās jomās: viņam ir pareizā attieksme pret savu ķermeni.

“Ēdienkarte restorānā ir dzīves metafora,” saka Eva Hazina. “Tāpēc pavēro ēdāju pretī: iespējams, tas nav tavs "ēdiens".