Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Dekupāža vecu priekšmetu atdzīvināšanai

Par dekupāžu sauc materiālu aplīmēšanu ar aplikācijām, kas izgieztas no papīra. Daži uzskata, ka dekupāžas pirmsākumi meklējami Ķīnā, jo tur jau 12.gs. to izmantoja, lai rotātu laternas un ēku logus, taču Eiropā dekupāžas tehniku plaši sāka izmantot 17.gs., kad Francijā tā ieguva savu nosaukumu. Tas cēlies no franču valodas vārda "decoupage". Šķiet lietām, kam piemīt franču izcelsme, piemīt romantiska un eksotiska pieskaņa.

Ar dekupāžas tehniku var ne vien atjaunot senas lietas, bet arī pašrocīgi veidot jaunas un interesantas dāvanas. Darba veicējam nav jāpieprot gleznošana, lai izveidotu kādu mākslas priekšmetu, pietiek vien ar zināšanām par tehnikas pamatprincipiem, lai iegūtu skaistu rezultātu.

Tam nepieciešams:

1) žurnāli, nevajadzīgas grāmatas, dāvanu iesaiņošanas papīri u.c.;
2) polivinilacetāta līme;
3) laka;
4) smalks smilšpapīrs;
5) otas;
6) emulsijas krāsa;
7) mazas šķēres;
8) skalpelis un dēlītis ( lai izveidotu precīzākas zīmējuma kontūras);
9) rullītis tapešu nogludināšanai.

Ja gaismekļa abažūrs kļuvis nepievilcīgs un šķiet, ka vienīgā nākotne tam ir došanās uz atkritumu kasti, nesteidzieties ar lēmumu, jo ar dekupāžas palīdzību var atjaunot ne vien to, bet arī citus mājas priekšmetus, kas, kalpojot ilgāku laika periodu, nobružājušies. Pat vienkāršu necilu kastīti var izveidot par jauku mākslas darbu, kurā glabāt rotaslietas vai citus sīkus priekšmetus. Ja esat pārliecināti par savām spējām, dekupāžas tehniku var izmantot pat mēbeļu atjaunošanā.

Papīra figūras izvēlas pēc patikas un gaumes. Aplīmēšanai var izmantot arī uzlīmes, kas būs priekšrocība gadījumā, ja vēlēsieties sameklēt vairākus līdzīgus zīmējumus ar vienu un to pašu tematiku. Papīra figūras var ne vien izgriezt, bet arī rūpīgi izplēst, tā lai, tās pielīmējot pie pamatnes, apkārt zīmējuma kontūrām veidotos plūstošas līnijas.Tā jūs panāksiet nedaudz atšķirīgu efektu, izmantojot to pašu apstrādes veidu.

Kā to paveikt

Priekšmetam, kuru paredzēts aplīmēt, jābūt tīram un sausam, tadēļ, ja to nepieciešams tīrīt ar mitru lupatiņu, mākslas darbus labāk veidot nākošajā dienā, kad priekšmets būs pilnībā izžuvis. Ja koka priekšmetus vispirms vēlams nokrāsot, tad pirms tam tos jānoberž ar smilšpapīru, pēc tam divreiz pārklājot ar emulsijas krāsu. Pēc tam jāsagatavo attēli, ar kuriem tiks aplīmēts izvēlētais priekšmets. Ja nepieciešams, izgriezto zīmējumu malas precīzi nolīdzina, ņemot talkā skalpeli un dēlīti. Izgrieztās papīra figūras izvieto uz priekšmeta tā, lai atrastu vēlamo kopskatu. Tagad var izmantot polivinilacetāta līmi, lai tās pielīmētu virsmai. Jāseko līdzi, lai būtu stingri pielīmēti papīra stūrīši un likvidēti gaisa burbuliši zem papīra. To var panākt ar rullīti, nogludinot piestiprināto zīmējumu. Kad viss ir paveikts, izveidoto darbu jāliek nožūt.

Nākošajā dienā būs pienācis laiks lakošanai. Jāizvēlas glancētu vai matētu lakojumu. Ja vēlaties, lai lakojums būtu izturīgāks, labāk izvēlēties glancētu, jo matēts ātrāk nobružāsies. Laku jāuzklāj aptuveni 15 kārtās, katrai no tām ļaujot kārtīgi izžūt. Katru nākošo lakas kārtu jāuzklāj pretējā virzienā. Lietām, kuras biežāk tiks aizskartas nepieciešams vairāk lakas kārtu, bet tām, kas vairāk paredzētas aplūkošanai, lai priecētu acu skatienu, var izmantot mazāk lakas.