Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Biežāk sastopāmās orhideju šķirnes un atšķirības to kopšanā

Biežāk sastopāmās orhideju šķirnes un atšķirības to kopšanā
Falenopses

Šajā reizē pastāstīšu jums par kultivētajām orhideju šķirnēm, kas brīvi pieejamas veikalos un viegli audzējamas mājas apstākļos.

Falenopses (Phalaenopsis) jeb naktstauriņu orhidejas

Atkarībā no sugas, falenopses var ziedēt pavasarī, rudenī vai ziemā; hibrīdi zied gandrīz visu gadu. Augs neveido bumbuļus, bet daudzas saknes. Lapas līdzinās mēlei, tās ir samērā platas, bet ziedi dažādu krāsu izrakstīti uzzied gandrīz visa gada garumā. Pārdošanā ir gan dabiskas sugas, gan arī starpģinšu hibrīdi, piemēram, Asconopsis, doritaenopsis vai Renanthopsis, kuru kopšana ir praktiski tāda pati. Iesācējiem piemērotāki būs Phalaenopsis hibrīdi, kas pārstāvēti ar plašu un daudzkrāsainu sortimentu.
Falenopsēm vasarā patīk atrasties noēnotā vietā, bet ziemā- gaišā. Nekādā gadījumā nenovietojiet to tiešos saules staros. Temperatūrai diennakts gaišajā laikā jābūt vismaz 20-22 grādiem, bet naktī tā nedrīkst būt zemāka par 18 grādiem. Izņēmums ir rudens, kad augu apmēram 4-6 nedēļas jātur 16 grādu temperatūrā, lai veicinātu ziedpumpuru rašanos.
Falenopsēm visu gadu nepieciešams vienmērīgs mitruma līmenis. Substrāts, kurā atrodas augs, nekad nedrīkst pilnībā izkalst, taču pirms katras laistīšanas tam jābūt nedaudz apkaltušam. Laistot augu, ūdeni nekādā gadījumā nedrīkst liet auga centrā, jo tas var izraisīt puvi. Vasarā falenopsis ik pēc 14 dienām jāmēslo un bieži jāaprasina tā lapas.
Falenopsēm ir vajadzīgs liels gaisa mitrums. Tāpēc sausajam istabas gaisam labāk piemēroti ir hibrīdi.
Augu ik pēc diviem gadiem maijā jāpārstāda rupjā, irdenā orhideju substrātā, neievainojot tā saknes.
Falenopsi pavairo ar sānu rozetēm, kas veidojas pie ziedu kātiem.
Ja falenopša ziednesi pirms noziedēšanas nogriež virs trešā vai ceturtā ziedneša mezgla, pie viena ziedneša ziedi var veidoties 2-3 reizes.

Cimbīdijas (Cymbidium)

No visām orhidejām visvairāk griezto ziedu dod tieši cimbīdijas. Ielikti vāzē tie saglabājas īpaši ilgi un sniedz ne ar ko nesalīdzināmu krāsu bagātību. Audzēšanai istabā ir piemērotas 80-100 cm garās miniatūrcimbīdijas, kuras pie pareizas kopšanas samērā labi pacieš centrālapkuri.
Atkarībā no sugas, cimbīdijas zied gan pavasarī un vasarā, gan ziemā un rudenī. Tām, kas zied no septembra līdz janvārim, ziedi aizmetas maijā un jūnijā, savukārt tām, kas zied no februāra līdz maijam- septembrī. Šajā laikā augiem vajag daudz siltuma, bet naktīs- svaigu vēsumu.
Cimbīdijām patīk saulaina, gaiša, labi vēdināma vieta un liels gaisa mitrums, tāpēc tā bieži jāaprasina. No marta līdz septembra beigām augs bagātīgi jālaista un ik pēc 4 nedēļām jābaro ar orhideju mēslojumu. Vēlā rudenī un ziemā laista mazāk un nemēslo.
Cimbīdijas pavairo dalot bumbuļus pārstādīšanas reizē.

Lēlijas (Laelia)

Lēlijām patīk gaiša vai pusēnaina, vēdināta vieta, kur nav caurvēja. Pavasarī un vasarā dienā tām nepieciešama 18-24 grādu temperatūra, savukārt, naktīs, kā arī ziemas un rudens sezonās tai jābūt par apmēram 4 grādiem zemākai.
Vasarā, kad ir ļoti silts, lēlijas laista bagātīgi vai iegremdē lielākā traukā ar ūdeni uz apmēram 10-15 minūtēm. Laistīšanu atkārto tikai tad, kad substrāts kārtīgi apžuvis.
Ziemā laista tikai tik daudz, lai augs neapvīstu. Katrā trešajā laistīšanas reizē augšanas periodā ūdenim pievieno orhideju mēslojumu.
Tāpat kā visām orhidejām arī lēlijām patīk liels gaisa mitrums.
Ik pēc 2-3 gadiem augu pārstāda svaigā orhideju substrātā.
Pavairo cimbīdijas dalot vai ar bumbuļiem pārstādīšanas reizē.
Lēliju sugas krustojot, ir iegūts relatīvi maz hibrīdu, izņēmums ir lēliokatlejas piemēram, (Alma Wichmann, Moritz, Wintermarchen), kas īpaši ieteicamas audzēšanai istabā.

Katlejas (Cattleya)

Dzimtenē katlejas lielākoties aug uz zariem vai koku stumbriem. To ziedi ir lieli, krāšņi un uzkrītoši.
Katlejām patīk ļoti gaiša, labi vēdināma vieta, kuru neskar tiešie saules stari. Ideāls variants ir palodze austrumu vai rietumu debespusē.
Vasarā un augšanas laikā augam nepieciešama 25 grādu temperatūra, ziemā pietiek ar 18 grādiem. Naktīs temperatūrai jābūt par dažiem grādiem zemākai.
Kas attiecas uz laistīšanu, tad vasarā laista pēc vajadzības, savukārt ziemā tikai tik daudz, lai augam neiekalstu saknes un bumbuļi. Katru trešo laistīšanas reizi vasaras periodā ūdenim pievieno orhideju mēslojumu.
Laika periodā no maija līdz oktobrim augu bieži rasina.
ik pēc 2-3 gadiem pārstāda svaigā orhideju substrātā; pavasarī un vasarā ziedošos augus pārstāda pēc ziedēšanas, rudenī un ziemā ziedošos- martā vai aprīlī.
Katlejas pavairo dalot cerus vai ar bumbuļiem pārstādīšanas laikā.
Lai jūsu katleja katru gadu uzziedētu, augu pēc dzinumu nobriešanas novieto vēsākā vietā un samazina ūdens daudzumu. Ja audzēšanas vieta ir pārāk silta, tā veido vienīgi jaunus dzinumus un lapas.

Miltonijas (Miltonia, Miltoniopsis)

Miltonijām raksturīgi plakani, atvērti ziedi ar īsu stobriņu, kas pirmajā acu uzmetienā atgādina atraitnītes. Pārdošanā visvairāk ir vasarā vai rudenī ziedošās Miltonia clowesii, Miltonia flavescens un Miltonia spectabilis, kā arī dažādi hibrīdi.
Augam visu gadu nepieciešama gaiša, taču ne saulaina vieta. Tacu miltonijas pacieš arī pusēnu. Vasarā gaisa temperatūrai jābūt ne vairāk par 25 grādiem dienā un 18 grādiem naktī, savukārt ziemā attiecīgi 20 un 15 grādiem.
Visu gadu miltonijām uztur vienmērīgu vieglu mitrumu. Pavasarī un vasarā augu mēslo ik pēc 3 nedēļām pavisam nelielās devās.
Miltonijas neaprasina, taču gādā par netiešu gaisa mitrumu.
Pārstāda rudenī vai pavasarī epifītisko orhideju substrātā.
Pavairo dalot bumbuļus pārstādīšanas reizē.



Oncīdijas (Oncidium) jeb tauriņu orhidejas

Pērkot oncīdiju, vienmēr pajautājiet vai tā nāk no mērena vai siltā klimata joslas.
Ziedēšanas laiks, atkarībā no sugas var būt pavasaris, vasara, rudens vai ziema.
Var audzēt gaišā vai pusēnainā vietā, bet ne tiešos saules staros. Ziemā augu uztur pastāvīgi mitru. No novembra līdz martam laista tikai tik, lai neapvīstu bumbuļi un lapas. Veģetācijas periodā ik pēc 3 nedēļām dod orhideju mēslojumu.
Arī oncīdijām jāgādā par lielu gaisa mitrumu, taču ziemā un pavasarī rasina saudzīgi, lai nesāktu pūt jaunais dzinums. Kad bumbuļi sāk parādīties virs poda malas, augu pārstāda orhideju substrātā. Labākais pārstādīšanas laiks ir marts, kad sāk augt saknes un jaunie dzinumi.
Oncīdijas pavairo dalot bumbuļus pārstādīšanas reizēs.
Oncidium kramerianum un Oncidium papilio (Psychopsis) ziedkopas pēc noziedēšanas navajag nogriezt! Nākamajā gadā pie ši paša ziedneša attīstīsies jauni ziedpumpuri.

Pafiopedilas (Paphiopedilum) jeb Veneras kurpītes

Šie hibrīdi ir daudz izturīgāki par botāniskajām sugām un labi padodas arī apkurinātās telpās. Pafiopedilām ir īpaša augšanas programma: katra lapu rozete izveido tikai vienu ziedkopu. Pēc tam lapu padusēs veidojas jaunas rozetes, kas zied nākamajā gadā. atkarībā no sugas, zied pavasarī, vasarā, rudenī vai ziemā.
Pafiopēdijām vasarā patīk pusēnaina, bet ziemā gaiša vieta, kur nekrīt tiešie saules stari. visu gadu tām ir piemērota istabas temperatūra, kas naktīs ir par dažiem grādiem vēsāka. Izņēmums ir septembris, kad pēc augšanas izbeigšanās, augu 2-3 nedēļas naktīs tur vēsumā, bet dienā saulainā vietā.
Pafiopēdijām patīk mērens mitrums, tāpēc to laista tikai tad, kad substrāts ir apžuvis. ziemā laista mazāk. no aprīļa līdz septembrim ik pēc 3 nedēļām mēslo nelielās devās.
Pafiopēdiju lapas bieži aprasina.
Pēc ziedēšanas augu pārstāda, bet tikai tad, ja substrāts ir sablīvējies vai jūtama pelējuma smaka.
Pavairo, dalot pārstādīšanas reizēs.
Pafiopēdijas vislabāk padodas, ja tās var augt pa vairākām kopā.

Odontoglosas (Odontoglossum)

Odontoglosas tika speciāli selekcionētas audzēšanai uz palodzes, un tās izceļas ar bagātīgām, bieži vien raibām vārpskarām. no tīrajām sugām labi piemērotas audzēsānai telpās ir Odontoglossum bictoniense, pēc maijpuķītēm smaržojošā Odontoglossum pulchellum un Odontoglossum crispum.
Odontoglosām piemērota ir gaiša vai pusēnaina audzēsānas vieta. Tas varētu būt pret austrumiem, rietumiem vai ziemeļiem vērsts logs, ziemas periodā- arī pret dienvidiem.
Vasarā augs jutīsies labi 20-24 grādu temperatūrā, naktīs vēsākā vietā. Ziemā temperatūrai jābūt 14-18 grādiem.
Augšanas laikā jāuztur vienmērīgs mitrums. Ziemā jālaista tikai tad, lai substrāts un bumbuļi neiekalstu. No jūnija līdz augustam ik pēc 2 nedēļām mēslo. Regulāri aprasina.
Reizi trijos gados pārstādā svaigā orhideju substrātā.
Pavairo, dalot bumbuļus pārstādīšanās laikā.
Ja jums ir dārzs, lodžija vai balkons, sākot ar jūniju iekariet savu Odontoglosu āra gaisā. Orhidejai patīk vasaras svaigums, bet vēl vairāk- vasaras tveicei sekojoša temperatūras pazemināšanās naktī.
Sākot ar septembri, augs jānovieto tiešā saulē. Tas ir nepieciešamms ziedu veidošanai un bumbuļu nobriešanai. Ļaujiet augam baudīt sauli līdz oktobra vidum, tikai uzmanieties no nakts salnām. Tad augu ienes mājā un novieto gaišā, vēsā vietā un gaida ziedpumpuru aizmešanos.

Ieskaties! Noderīgi!

Zvaigznē ABC izdotā Folko kulmana grāmatas Orhidejas mērķis ir palīdzēt ikvienam orhideju audzētājam, lai viņš varētu ilgāk priecāties par šiem eksotiskajiem krāšņumaugiem.
Pats nepieciešamākais: ātras un precīzas atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem.

Vienā acu uzmetienā: ātri iegūstama informācija par visu, kas jāzina – bez ilgas meklēšanas, šķirstīšanas un lasīšanas.

Palīdzība SOS situācijās: kā ātri noskaidrot problēmu cēloņus un veikt pretpasākumus.
Praktiski un uzskatāmi: paskaidrojumi un padomi “ar veiksmes garantiju”, kā arī viegli uztverami attēli, kuros “soli pa solim” redzams, ko un kā darīt.

     [+] [-]

, 2013-09-01 16:25, pirms 11 gadiem
Smukas bildes