Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Mundruma un labsajūtas formula rudenī

Redakcija
Redakcija

Straujā ritma izraisītais nogurums īpaši par sevi liek manīt gada tumšajos mēnešos – rudenī un ziemā, kad dienas ir krietni īsākas un laiks aiz loga lielākoties pelēks. Tāpat šajā periodā krietni mazāk uzmanības tiek veltīts fiziskām aktivitātēm un rūpēm par veselību. Tomēr tieši rudens ir īstais brīdis, lai pārskatītu savu ēdienkarti, dzīvesveidu un meklētu iespējas, kā “uzlādēt” ķermeni.

Sportiskas aktivitātes svaigā gaisā vai ūdenī

Svaigā gaisa un fizisko aktivitāšu pozitīvā ietekme uz veselību nav noliedzama. Tās palīdz stiprināt ne tikai imūnsistēmu, bet arī muskulatūru, mazināt stresu un uzlabot pašsajūtu. Turklāt fiziskās aktivitātes jūras tuvumā labvelīgi ietekmē elpceļus, tāpēc Jūrmalas pilsētu aktīva dzīvesveida piekritēji ir īpaši iecienījuši. Priežu mežu jonizētais gaiss un jūras tuvums ierastajām fiziskajām aktivitātēm brīvā dabā piešķir īpašu vērtību, ļaujot baudīt īstu klimatterapijas kursu. Tāpat veselības stiprināšanai, muskuļu tonusam un elpceļiem vērtīgas ir arī fiziskās aktivitātes ūdenī, kas Jūrmalā plaši pieejamas. „Ūdens ir lielisks instruments, kā likt saspringtajiem muskuļiem atslābt – sportiskas aktivitātes ūdenī izlīdzina kustību intensitāti un nodrošina vienmērīgu fizisko slodzi visām muskuļu grupām. Turklāt minerālūdens vannas un ūdens procedūras var līdzēt tikt galā arī ar dažādām hroniskām kaitēm, piemēram, bezmiegu un nogurumu,” skaidro kūrorta rehabilitācijas centra “Jaunķemeri” pārstāve Elīna Malkiela.

Pareizs uzturs – iespēja mazināt rudens nogurumu

“Hotel Jūrmala SPA” eksperte Rasma Valdmane norāda, ka viens no veidiem pašsajūtas uzlabošanai ir sabalansēts un pārdomāts uzturs. ”Veselīgas maltītes palīdzēs atjaunot ķermeņa fizisko un arī garīgo labsajūtu. Tās ir būtisks priekšnoteikums gan aktīva dzīvesveida piekritējiem, gan arī tiem, kuri ar sportiskām nodarbēm ir uz jūs. Tāpat nereti ziemas mēnešos pietiekami lielu uzmanību nepievēršam šķidruma uzņemšanai – tieši šajā laikā būtu vēlams uzturā lietot svaigi spiestas sulas, kas ne tikai veldzē slāpes, bet arī sniedz nepieciešamo vitamīnu devu.”

Rudenī uzturā jālieto arī pašmāju dārzeņi, kas satur vērtīgas uzturvielas un vitamīnus, kā arī sagatavos organismu ziemas periodam, mazinās nogurumu. „Tomāti, plūmes, āboli, ķirbji, burkāni, bietes – tie ir tikai daži produkti, kurus iekļaujot ēdienkartē, būtiski uzlabosies vielmaiņa un gremošanas procesi, bet ķermenis jutīs īstu enerģijas pieplūdumu. Praktiskus padomus sabalansētas maltītes veidošanā un īpašas procedūras ķermeņa labsajūtas stiprināšanai iespējams izmēģināt, baudot kādu no “Day Spa” piedāvājumiem. Tajos apvienotas iedvesmojošas procedūras un sabalansētas maltītes, kas mudinās veselīga dzīvesveida priekšrocības izmantot arī ikdienā,“ padomu sniedz R. Valdmane.

“Detox” kūre – veids, kā uzlādēt savu ķermeni

Tikpat svarīgs rudens noguruma mazināšanas instruments ir organisma attīrīšana no uzkrātajiem toksīniem un sārņiem, kas uzņemti ar ne tik veselīgu pārtiku. Tāpat vēlams izslēgt no ēdienkartes maltītes ar augstu tauku saturu, kā arī treknu un eļļā ceptu ēdienu. “Detox” kūri iespējams īstenot ikvienam, kas vēlas attīrīt savu organismu. To var darīt gan mājas apstākļos, gan baudot lielisku atpūtu un īpašas procedūras kādā no SPA viesnīcām. Pašu spēkiem „detox” kūri vēlams praktizēt reizi nedēļā, ievērojot tā sauktās „atslodzes dienas”, kad uzturā vēlams lietot tikai ūdeni vai, piemēram, kefīru,” stāsta Jūrmalas “Amber Spa Boutique Hotel” eksperts Pēteris Grīnbergs.

Tomēr, ja paša spēkiem neizdodas mainīt dzīvesveidu, jāapsver iespēja vērsties pie speciālistiem. „Esam izstrādājuši īpašu programmu, kas palīdzēs spert pirmos soļus veselīga dzīvesveida virzienā. Tās laikā tiek veiktas asins analīzes, kā arī fiziskās attīstības testi un noteikts cilvēka veselības stāvoklis, sniegtas profesionālu mediķu konsultācijas. Programma ilgst vairākas dienas, un tās ietvaros analizējam cilvēka ierasto dienas ritmu, pielāgojot tam īpašas procedūras. Tāpat individuāli izveidojam ēdienkarti, no kuras tiek izslēgti produkti, ko konkrētā cilvēka ķermenis nepārstrādā tik labi. Programmai noslēdzoties, turpinām palīdzēt ar padomiem arī tad, kad cilvēks jau ir devies mājās, jo, uzsākot veselīgu dzīvesveidu, atbalsts un rekomendācijas īstajā brīdī ir puse no panākumiem,” komentē P. Grīnbergs.

Jūrmalas pilsēta rudenī piedāvā virkni iespēju, kā palutināt sevi, uzlabot pašsajūtu, pieveikt rudens nogurumu un uzlādēt sevi.