Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Jaunatklājums – EMS fitness

Redakcija
Redakcija

Tuvojas vasara, cilvēki arvien vairāk sāk domāt par savu fizisko formu un izskatu kopumā. Tas ir laiks, kad sporta klubi ir noslogotāki un uz ielām ir vairāk skrējēju. Es vienmēr esmu bijusi sportiska, es vienmēr esmu uzturējusi sevi formā gluži vienkārši tāpēc, ka es domāju par savu veselību. Tomēr šī ziema man bija noslogota, bija daudz darba, kas atņēma spēku un vēlmi sportot. Šad tad es saņēmos, bet šajā pavasarī diemžēl ir tā sajūta, ka kaut kas trūkst, ka kaut kas nav savās vietās – kā tas parasti ir bijis. Bezspēks un vēlme pēc fiziskām aktivitātēm, kurām pretī stājas laika trūkums, bija iedzinusi mani stūrī. Es mēģināju skriet, mēģināju vingort mājās brīvajos brīžos, bet man tam nekad līdz galam nepietiek pacietības – vienmēr aizdomājos, aizskatos televizoru, aizrunājos ar mammu un tā arī beidzas mans mājas treniņš. Neskaitāmi daudz reizes es centos sevi piespiest, līdz uz savas Facebook.com ‘sienas’ ieraudzīju kaut ko ļoti kārdinošu – “Divu stundu ilgu svīšanu trenažieru zālē var iemainīt uz 20 minūtēm ar EMS treniņu programmu.

” Oho! Tas ir kaut kas nedzirdēts. Un pie tam – tepat pie manas mājas skaistumkopšanas salonā. Nolēmu, ka pamēģināšu, jo sliktāk jau no tā vien, ka pamēģināšu, noteikti nepaliks. Pirmstam lasīju un pētīju, kas ta sir par brīnumu: “EMS fitness – tās ir nodarbības uz muskuļu elektrostimulācijas trenažiera. EMS palīdz nostiprināt muskuļus, palielina spēku un izturību, izlīdzina nevienmērīgi attīstītas muskuļu grupas, attīstā ķermeņa reakciju un ātrumu. EMS metode ļauj trenēt daudz intensīvāk vairākas muskuļu grupas vienlaidzīgi, ko nav iespējams izdarīt parasta treniņa laikā. Tikai 20 minūtes uz EMS trenažiera nodrošina slodzi, kas vienāda ar tradicionālo 2 stundu treniņa slodzi.” Izklausās vilinoši. Salasījusies informāciju un atsauksmes par to, kāds tad ir šis treniņš un rezultāti, cerību pilna devos uz savu pirmo nodarbību.

Pirmais iespaids bija patīkams – mani sagaidīja smaidīga trenerīte, kura laipni aicināja mani pārģērbties tieši šim treniņam paredzētā kostīmā – triko. Nedaudz apmulsu, jo biju saģērbusies savā sporta tērpā, kuru pirms tam ļoti ilgi centos nokomplektēt, bet nu nekas – kas jādara, tas jādara. Tad man trenere pajautāja par manām attiecībām ar sportu, uz ko atbildēju, ka 12 gadus trenējos tenisā, tikai tagad esmu nedaudz šo sportu pametusi. Viņa piekrītoši pamāja ar galvu un uzvilka man EMS treniņu tērpu – tādu kā vesti, kā bruņas – to pat nevar īsti aprakstīt, tas ir jāredz. Īsāk sakot, šis tērps pieskārās visiem muskuļiem, kurus bija paredzēts trenēt.

Trenerīte sāka lēnām darbināt iekārtu, jautājot man, vai viss ir labi un vai kaut kur pa traku nekņud un netraucē. Sajūtas bija dīvainas – pirmās sajutu kājas – tādas kā skurdiņas, kā mazas, nepārāk asas adatiņas skrēja pār manām kājām. Lēnā garā trenera iedarbināja visus sensorus, kuri radīja impulsus. Biju iedomājusies, ka man nepatiks, bet sajūta bija tāda, itkā esmu tādā intensīvā masāžā. Biju pārsteigta par to, cik ļoti citādāk viss bija. Man šķita, ka tas būs kaitinoši un nepatīkami. Likās, ka būs sajūta itkā raustās acs plakstiņš, bet es tur neko nevaru izdarīt, tikai šoreiz tā raustīsies katrs mazākais pleķītis uz mana ķermeņa. Bet no tā visa ne miņas. Man patika.

Tad trenere man lika izpildīt dažus vingrojumus, lika pietupties. Nekad neiedomājos, ka būs tik sarežģīti pietupties. Nē, protams, es to varēju izdarīt, nebija tā, ka bija šausmīgi smagi, bet bija liela pretestība. Jutu slodzi – uzreiz kā sāku pirmo vingrinājumu. Patīkamais ir tas, ka vingrojumi nav jāpilda 20 reizes pa 4 piegājieniem, pietiek ar pāris reizēm un jau ir sajūta, ka esi kārtīgi izvingrojies – muskulīši ir pat ļoti jūtami. Trenere treniņa laikā ir ļoti izpalīdzīga, uzmanīga – dod ūdeni, like atpūsties, parāda, kā ir pareizi jātaisa vingrinājums. Ir sajūta, ka viņa par mani domā un vēlas, lai sasniedzu labākos rezultātus. Es vēl nemāku pateikt, ko man šie treniņi dosun vai dos, jo šis ir tikai pats sākums, bet varu teikt, ka muskuļu sāpes ir jūtamas un šīs sāpes ir patīkamas – zinu, ka esmu labi pastrādājusi. Noteikti papildināšu savu rakstu, kad redzēšu sevī kādas izmaiņas, vai arī – ja neredzēšu.

Katrā ziņā es katram iesaku vismaz reizi, kaut vai intereses un pieredzes pēc, izmēģināt šo interesanto treniņu. Tas ir kaut kas jauns un nebijis, un varbūt tieši šis sportošanas veids kļūs par jūsu šī pavasara labāko atklājumu.

Ja esi aktīva dzīvesveida piekritējs, ieskaties jaunajā Apgādā Zvaigzne ABC izdotajā grāmatā "Skriešana & maratons. Kā skriet ātrāk, ilgāk, efektīvāk".

Grāmatā iekļautas ekspertu izveidotas spēka un kustību treniņu programmas, kuras uzlabos arī vispārējo izturību un kustīgumu ikdienā. Tajā iztirzāts viss – no tipiskām traumām skrienot un veidiem, kā no tām izvairīties, līdz ģērbšanās ieteikumiem un padomiem par uzturvielām un ūdens lietošanu treniņu laikā un par to, kā pēc skriešanas atjaunot spēkus. Lai kāds būtu mērķis – pirmo reizi noskriet 5 km vai veikt kārtējo maratonu – izvēlieties savai sagatavotībai atbilstošu treniņa programmu, izprotiet skriešanas biomehāniku un uzlabojiet skriešanas tehniku, veiciet vingrojumus, kas palīdzēs attīstīt spēku un ātrumu, ņemiet vērā padomus par aprīkojumu, uzturu un skriešanas taktiku. Vēlam veiksmi!

Raksta autore: Signe Prola