Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Auto iegāde autoplacī: četri padomi, kā sagatavoties lielajam pirkumam

Redakcija
Redakcija

Autoplacis ir ļoti iecienīta vieta, kurp doties meklēt sev jaunu (precīzāk gan būtu teikt – lietotu) automašīnu. Un ne velti, jo autoplači izceļas ar vairākām priekšrocībām; sākot ar opciju auto kārtīgi aplūkot un beidzot ar iespēju par cenu pakaulēties. Taču kas jādara, lai nenopirktu kaķi maisā? Atbildi uz šo jautājumu atradīsi šajā rakstā!

1. padoms: ar automašīnu rūpīgi “iepazīsties” jau mājās

Esi atradis auto, kas izskatās lieliski, un tā cena ir ļoti patīkama? Tas vēl nav pietiekams iemesls, lai tērētu savu laiku un arī līdzekļus, lai dotos uz autoplaci – ļoti iespējams, ka uz vietas atklāsies vairāki mīnusi, kurus laba pirmā iespaida dēļ sludinājumā būsi palaidis garām. Lai tā nenotiktu, rūpīgi iepazīsties ar automašīnas sludinājumu, kārtīgi izpētot gan fotogrāfijas, gan automašīnas tehnisko specifikāciju un aprakstu. Savukārt, ja kaut kas palicis neskaidrs, noteikti sazinies ar autoplaci un uzdod sev interesējošos jautājumus.

2. padoms: kārtīgi pārbaudi auto uz vietas

Foto: Shutterstock.com

Lai cik detalizēts nebūtu automašīnas sludinājums, tā apskate uz vietas atklās daudz vairāk informācijas. Esot autoplacī, obligāti pārbaudi automašīnas:

● virsbūvi – rūsas pleķi, spraugas starp automašīnas virsbūves daļām un detaļām, kā arī atšķirīgs krāsas biezums var liecināt par lielākām vai mazākām problēmām. Lai pārbaude būtu pilnvērtīga, vērts iegādāties vai uz auto pārbaudes laiku īrēt krāsas biezuma mērītāju – ja kāda no automašīnas daļām ir ar krietni biezāku krāsas slāni, pastāv liela varbūtība, ka tā cietusi autoavārijā;
● salonu – ja salons ir pārlieku nolietots, tas var signalizēt par nevīžīgu iepriekšējo auto saimnieku, un tas var atsaukties arī uz automašīnas tehnisko stāvokli. Tāpat pārliecinies, vai salonā nav redzami lieli pleķi vai svītras, kā arī pelējuma smaka – šīs pazīmes praktiski vienmēr nozīmē, ka auto piedzīvojis plūdus;
● darbību – pilnvērtīga auto pārbaude nav iedomājama bez testa brauciena, un tajā pievērs uzmanību visam iespējamajam – vai braukšanas laikā nav manāmi savādi trokšņi, smakas, vibrācijas. Arī visām paneļa kontrollampiņām mirkli pēc auto startēšanas jāiedegas – ja tā nenotiek, ļoti iespējams, ka kāds defekts tiek slēpts. Brauciena laikā vajadzētu arī censties strauji paātrināties un strauji bremzēt, lai pārbaudītu bremžu sistēmas, dzinēja un ātrumkārbas darbību.

Vērts arī pacelt auto dzinēja pārsegu, lai pārbaudītu eļļas un dzesēšanas šķidruma līmeņus.

3. padoms: uz autoplaci ņem līdzi vēl vienu cilvēku

Automašīnas iegāde praktiski vienmēr ir priecīgs notikums, taču, lai šis prieks neizgaistu drīz vien pēc pirkuma veikšanas, svarīgi šim solim pieiet ar vēsu prātu. Dažreiz to neizdodas īstenot – ieraugot auto, kas ļoti patīk, vairākas nianses mēdz paslīdēt garām nepamanītas vai uz tām pieveram acis. Šī iemesla dēļ, apmeklējot autoplaci, ieteicams pieaicināt vēl kādu cilvēku – autovadītāju.

4. padoms: nežēlo naudu auto pārbaudei servisā

Foto: Shutterstock.com

Automašīnas pārbaude salonā parasti izmaksā dažus desmitus eiro (konkrēta summa atkarīga gan no salona, gan automašīnas modeļa un tā, cik pamatīgi, auto tiks izpētīts), taču tas noteikti ir tā vērts. Labāk šķirties no šādas naudas summas un uzzināt, ka automašīnai ir kāds būtisks defekts, nekā ietaupīt un pēc tam kost pirkstos, jo pēc pavisam neilga laika nākas iegādātajā spēkratā ieguldīt vairākus simtus vai pat tūkstošus eiro, lai tiktu galā ar kādu slēptu defektu.

Ja ievērosi šajā rakstā minētos padomus, autoplacis Tevi nepārsteigs nesagatavotu. Bet, ja vēlies uzzināt, kādas ir galvenās priekšrocības, iegādājoties lietotu auto, ieskaties Vivus.lv blogā – tur atrodams raksts “Pieci iemesli, kādēļ iegādāties mazlietotu automašīnu”!