Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:261, Did:0, useCase: 3

5 lietas par kurām neaizmirst, dodoties sēņot

Redakcija
Redakcija

Šogad pilni grozi ar baravikām Latvijā ir ierasta lieta. Izcils sēņu gads. Latvijā sēņošanu droši var saukt par nacionālo sporta veidu – rudens sākumā meži ir pilni ar cilvēkiem, kas steidz pielasīt pilnus grozus dabas velšu. Aicinām neaizmirst ar lietām, kuras ieteicams paņemt līdzi vai iegādāties pa ceļam, lai sēņošana noritētu veiksmīgi.

Kā norāda Latvijas Dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele, labākās sēņu vākšanas vietas spēs uziet sēņotāji ar pieredzi, jo to var paveikt, paļaujoties uz izjūtu, bet sēņotāji-iesācēji var ņemt vērā to, ka visvairāk sēņu atrodamas vidēji mitros mežos, kur ir sūnas, savukārt ļoti slapjos mežos sēņu ir mazāk. „Ir jāskatās nevis sēņu vieta, bet attiecīgie koki,” norāda Inita Dāniele.

Mikologi skaidro, ka varenākie ēdamo sēņu meži ir tur, kur aug priedes, egles un pa kādam bērzam. Labākās gaileņu vietas ir tur, kur ir skuju koki, tāpat gailenēm patīk baltie ķērpji. Bērzu birztalā var atrast dzelteno bērzlapi un vilnīti, bet ozolu tuvumā - ozolu lācīti, rudens taureni, kā arī visdažādākās bērzlapes. Zem lapeglēm bieži vien aug zeltainā beka, kas nav retums arī parkos, savukārt apšu bekas jāmeklē zem apsēm – dažkārt tās aug veselās grupās. Sēņu karalienes baravikas var atrast dažādos mežos, jo pastāv dažādas to šķirnes - egļu, bērzu, priežu.

Arī rīdziniekiem sēņu lasīšanas prieki neiet gar degunu, jo ar sabiedrisko transportu var itin viegli nokļūt līdz labām sēņošanas vietām. Ar vilcienu no Rīgas centrālās stacijas un tirdzniecības centra "Origo" var braukt uz Siguldas pusi, kur pieturvietās pa ceļam atrodas pamatīgi sēņu meži. Siguldas novada Silciema meži ir viens no iecienītākajiem Pierīgas sēņotāju galamērķiem, tur iespējams atrast gailenes, bērzlapes un baravikas. Ar vilcienu var doties arī Saulkrastu virzienā, kur ir bagātīgi priežu meži, vai ar autobusu doties uz Jaunciemu, kura vēsturiskais nosaukums ir Beku ciems, pateicoties ražīgajām sēņu un ogu vietām apkaimes mežos.

Kā norāda ekspertes, vislabākais laiks sēņu lasīšanai ir dažas dienas pēc tam, kad ir bijis lietus, tādēļ šobrīd sēņošanai ir labvēlīgi laika apstākļi - atliek vien aut kājās gumijniekus, apbruņoties ar nazīti un groziņu un doties dabas velšu meklējumos. „Dodoties sēņu meklējumos, svarīgi, lai līdzi būtu paņemts viss nepieciešamais, tomēr, ja mājas kas aizmirsies, to ātri un ērti var iegādāties arī pa ceļam uz sēņošanas vietu. Tirdzniecības centrs „Origo” atrodas blakus centrālajam pilsētas transporta mezglam, tādēļ tas ir labs palīgs sēņotājiem, kas uz mežu dodas ar sabiedrisko transportu,” stāsta tirdzniecības centra „Origo” vadītājs Aleksandrs Ņemirovskis. Lai palīdzētu ikvienam pienācīgi sagatavoties sēņošanas sezonai, t/c „Origo” ir izveidojis sarakstu ar lietām, kuras jāatceras paņemt līdzi dodoties sēņu meklējumos.

5 lietas, kuras paspēt iegādāties pirms došanās sēņot

Aerosols odu un ērču atbaidīšanai

Ērces ir nopietnu slimību pārnēsātājas, tāpēc, dodoties uz vietām, kur tās mājo, jānodrošina pietiekama aizsardzība. Dodoties uz mežu, ieteicams mugurā vilkt visu ķermeni nosedzošu apģērbu gaišos toņos, lai savlaicīgi pamanītu pa to rāpojošus kukaiņus, kā arī piesardzības nolūkos vēlams izmantot kādu no kukaiņu atbaidīšanas līdzekļiem.

Rokasgrāmata par sēnēm

Sēņotājiem jāņem vērā tas, ka groziņā nedrīkst likt nevienu sēni, par kuru nav pilnīgas pārliecības, ka tā ir ēdama. Tomēr, lai nepalaistu garām izdevību ievākt kādu gardu, bet diemžēl nepazīstamu sēni, kas mežā izaugusi bagātīgā daudzumā, grāmatnīcā var iegādāties ilustrētu grāmatu „Sēnes. Rokasgrāmata dabā”. Tā ir palīgs sēņu pētniekiem jebkurā vecumā un ar dažādu pieredzi, turklāt lieliska lasāmviela sabiedriskajā transportā pa ceļam uz sēņošanas vietu.

Portatīvais telefona lādētājs

Došanās sēņot bez mobilā telefona nav iedomājama – tas ir gan svarīgs sakaru līdzeklis gadījumiem, kad cilvēks mežā apmaldās, gan, pateicoties mobilajām aplikācijām, palīglīdzeklis sēņu atpazīšanai. Lai mežā nepaliktu pez sakariem, noderēs portatīvais telefona lādētājs, kas ļauj uzlādēt elektrisko ierīci pat uz ielas, mežā vai pļavā.

Gumijas zābaki

Tā kā sēņošanai piemērotākais laiks ir īsi pēc lietus, svarīgi ir kājas pasargāt no samirkšanas, kam vislabāk palīdz gumijas zābaki. Mūsdienās tie ir ne tikai ērti apavi, kas pasargā kājas no slapjuma, bet arī moderns stila papildinājums, turklāt veikalos pieejams plašs un daudzveidīgs gumijas zābaku modeļu klāsts, kas piemēroti ikvienai gaumei.

Uzkodas enerģijas atgūšanai

Pēc pastaigām svaigā gaisā uzlabojas arī apetīte. Lai sēņošana nebūtu jāturpina ar kurkstošu vēderu, ieteicams paņemt līdzi pusdienu kārbiņu ar sviestmaizēm, augļiem un dārzeņiem. Kā veselīgs našķis noder musli batoniņi, kuru sastāvā esošie rieksti un žāvētie augļi ir bagātīgs šķiedrvielu avots, kas palīdz atgūt spēkus un enerģiju. Tāpat iesakām neaizmirst par dzeramo ūdeni, kas remdēs slāpes un atveldzēs siltākajās rudens dienās.