Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Melns uz balta – kad nepieciešams taustāms materiāls

Redakcija
Redakcija

Arvien vairāk laika sanāk pavadīt pie datora – lasot, rakstot vai pārskatot dažādus tekstus. Un, lai gan šādi iespējams ātrāk paveikt dažādas darbības, paturēt tekstus datorā vienmēr nav ne iespējams, ne nepieciešams. Bieži vien mums sarakstītais, saveidotais vai lasāmais teksts nepieciešams taustāmā formātā uz papīra lapas. Ar printeriem esam pazīstami jau labu laiku – vieglākais veids, kā uzrakstīto izdrukāt. Turklāt ne tikai tekstu vien – attēlus, grafikus, krāsaini, melnbalti, vairumā – ko tik visu nevar izdrukāt ar printeri. Un ne tikai izdrukāt vien!

Nopietnākie printeru modeļi aprīkoti arī ar skeneriem, kopētājiem, faksiem (kas gan vairs mūsdienās nav tik aktuāli), tāpēc, ja nepieciešams iegādāties printeri, vajadzētu padomāt – kas tad īsti nepieciešams – no kvalitātes un piedāvāto funkciju perspektīvas!

Darbā izdevīgāks būs lāzerprinteris, kamēr mājās var iztikt arī ar parastāku tintes printeri. Tiesa, gan darbā gan mājās var būt nepieciešamība pēc skenera un kopētāja, tāpēc ir izdevīgāk, ja izvēlamies tādu printeri, kur šīs abas opcijas ir pieejamas.

Protams, izmaksas ir būtiskas – pārbaudot veikalu piedāvājumu, nākas secināt, ka lētākās ierīces ir tintes printeri. Turklāt lētākie tintes printeri piedāvā krāsu druku, kamēr lētākie lāzerprinteri piedāvā vien melnbaltu drukāšanu. Te nepieciešams padomāt par to, kas mums ikdienā īsti būs nepieciešams drukāšanā. Ja izmantojam printeri mājās vien dažādu tekstu un dokumentu drukāšanai, iespējams, melnbalts lāzerprinteris arī nav slikta izvēle, ja vēl apsveram iespēju, ka darbā visticamāk būs pieejams krāsainās drukas iespējas un to, ko ļoti nepieciešams izdrukāt krāsās, varēs izdarīt darbā. Tomēr ja arī mājās nepieciešams krāsu printeris, visticamāk, izdevīgāks izmaksu un cenas ziņā būs tintes printeris. Tiesa gan, ne vienmēr ir labāk izvēlēties pašu lētāko un vienkāršāko modeli – jo īpaši, ja zinām, nāksies drukāt vairāk nekā tikai pāris lapas nedēļā vai mēnesī.

Daudz ātrāki darbībā ir lāzerprinteri, kas īpaši svarīgi ir birojā, kur nav īsti laika gaidīt ilgu drukāšanas laiku, lai tiktu pie nepieciešamā materiāla. Iespējams, mājas apstākļos laika gaidīt ir vairāk – tomēr, vai esam pietiekami pacietīgi? Lētākie tintes printeri drukā vien 8 lapas minūtē (četras, ja tās ir krāsainas), kas ir diezgan lēni. Savukārt lētākie lāzerprinteri drukā pat 20 līdz 25 lapas minūtē. Atkal jau – nav obligāti jāķeras pie pašiem lētākajiem aparātiem – labs, nedaudz dārgāks, tintes printeris spēs drukāt arī 12 un 22 lapas minūtē – izvēles iespēju ir daudz, te viss atkarīgs no ierīcei atvēlētā budžeta un tā, ko vēlamies sagaidīt no printera ātruma un kvalitātes ziņā.

Kvalitātes ziņā lāzerprinteriem ir grūtāk stāvēt klāt tintes printeriem. Pat lētie tintes printeri drukā lieliskā 4800×600 dpi izšķirtspējā, kamēr lētā gala krāsu lāzerprinteri nodrošina viena 1200×1200 dpi. Ikdienā, drukājot dokumentus, atšķirību neviens nepamanīs, tomēr atšķirību manīsim, ja drukāsim ne tikai dokumentus. Mūsdienās arī fotogrāfijas bieži vien izvēlamies drukāt paši, nevis doties tās attīstīt profesionālos salonos. Tad nu printera drukas kvalitāte būs acīmredzama, ja turpat, mājas apstākļos, nolemsim uz glancētā papīra drukāt fotogrāfijas. Tiesa gan bieži un daudz fotogrāfijas drukājot mājās izmaksas būs tādas, ka lētāk doties uz fotosalonu – viss atkarīgs no tā, vai vēlamies izdrukāt 10 labākās bildes vai katru nedēļu izdrukāt vismaz 30-50 bildes.
Ja printerī iebūvēts arī skeneris un kopētājs, būs daudz vieglāk veikt dažādas funkcijas, ja tās darbam nepieciešamas. Turklāt, lielākajai daļai printeru pieejama arī “WiFi” funkcija, kas ļaus savienot printeri ar teju jebkuru ierīci, no kā izdrukāt, bez liekiem vadiem un piņķerēšanās. Savukārt lāzerprinteros šo pašu funkciju gan nāksies pameklēt rūpīgi, lai izdotos atrast. Mājas apstākļos lāzerprinteris ir izdevīgs, ja vien nav vēlme drukāt fotogrāfijas. Tintes printeri mājās būs lētāki un kvalitāte augstāka, toties to “atdzīvināšana” un ekspluatācija būs daudz dārgāka.

Tātad – pērkot printeri, saprotam, ko ar to darīsim. Mājās vai darbā, katrai ierīcei ir savas funkcijas. Tāpat arī printerim. Ko drukāsim, cik bieži, daudz? Vai kopēsim, skenēsim, sūtīsim, vai printerim vitāli būtisks ir USB ierīces pieslēgšanas opcija, WiFi un tā tālāk.