Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Drošākie uzņēmumi ceļu satiksmē - „British American Tobacco Latvia”, „Ventspils reiss” un „AGA”

Redakcija
Redakcija

Ppirmo reizi Latvijā tika paziņoti BALTA gada balvas „Drošākais uzņēmuma autoparks 2012” laureāti. Noslēdzoties vairāku mēnešu ilgam konkursam un uzņēmumu izvērtēšanai, Latvijā drošāko autoparku kopvērtējuma topa augšgalā izvirzījās SIA „British American Tobacco Latvia”, savukārt SIA „Ventspils reiss” ierindojās 2.vietā un tika apbalvota arī kā drošākais pasažieru pārvadātājs. Tāpat uzņēmums saņēma LDDK speciālbalvu.

Atklājot prasmīgāko Latvijas autoparku pārvaldītāju sumināšanas pasākumu, BALTA izpilddirektors Tonijs Čodrijs (Tony Chaudhry) atzīmēja, ka šī balva ir vērtīga iniciatīva, kas atbalsta drošu braukšanu un veiksmīgu autoparku pārvaldību. Turklāt, ņemot vērā, ka Latvijā 24% no satiksmes veido komerciālais transports, prasmīgai uzņēmumu autoparku pārvaldībai ir īpaša nozīme. Viņš izteica aicinājumu, ka ikvienam dalībniekam balva ir iespēja mācīties no labākajiem, lai pēc tam pārņemtu labo praksi un ieviestu to savā ikdienā.

Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis norādīja, ka privātais sektors, veicinot drošību uz Latvijas ceļiem un organizējot motivējošus pasākumus uzņēmumiem, valstij ir nozīmīgs atbalsts sabiedrības izglītošanā. Ministrs izteica aicinājumu, lai balva kļūtu par ikgadēju tradīciju, pulcinot arvien vairāk dalībniekus un idejas atbalstītājus. Viņš arī pauda cerību, ka, kopīgi strādājot, Valsts policijai darba būs mazāk, bet drošība uz Latvijas ceļiem – augstāka.

„Drošas Braukšanas Skolas” valdes loceklis Artūrs Priednieks iepazīstināja pasākuma viesus ar konkursa vērtēšanas kritērijiem. Izvērtējot pirmās kārtas anketas, tika izvirzīti 10 uzņēmumi, pie kuriem konkursa žūrija viesojās klātienē, lai gan padziļināti iepazītu uzņēmuma vadības iesaisti autoparku pārvaldībā un rūpes par darbiniekiem, gan izvērtētu tādus skaitliskus rādītājus kā auto nobraukums, negadījumu skaits u.c. Tāpat svarīga uzmanība tika pievērsta faktoram, vai uzņēmums veic negadījumu izpēti un izdara secinājumus nākotnei.

Kopvērtējumā par 2012.gada visdrošākajiem autoparkiem Latvijā tika pasludināti šādu uzņēmumu autoparki:
1. SIA „British American Tobacco Latvia” (vairumtirdzniecība)
2. SIA „Ventspils reiss” (pasažieru pārvadātājs)
3. SIA „AGA” (ražotājs)
4. SIA „Jelgavas autobusu parks” (pasažieru pārvadātājs)
5. SIA „Tukuma auto” (pasažieru pārvadātājs)
6. SIA „EnergRemonts Rīga” (enerģētikas un industriālās būvniecības uzņēmums)
7. SIA „Rialtrans” (kravu pārvadātājs)
8. AS „CATA” (pasažieru un kravu pārvadātājs)
9. SIA „M Sped” (kravu pārvadātājs)
10. SIA „SilJa” (tirdzniecības un remonta uzņēmums)

Savukārt kategorijā „Drošākais pasažieru pārvadātājs 2012” tika sumināta SIA „Ventspils reiss”.

Konkursā uzņēmumi tika vērtēti, veidojot drošāku autoparku TOP10, kā arī atsevišķi kategorijā „Drošākais pasažieru pārvadātājs”. Gada balvas uzvarētāji tika pie vērtīgām balvām - BALTA 1.vietas ieguvējam „British American Tobacco Latvia” un balvas „Drošākais pasažieru pārvadātājs” laureātam „Ventspils reiss” dāvināja katra uzņēmuma 3 darbiniekiem ekonomiskas braukšanas apmācību Zviedrijā. Savukārt „Drošas Braukšanas Skola” uzņēmuma „Ventspils reiss” 3 darbiniekiem dāvināja drošas braukšanas pamatkursa apmācību Latvijā. Tāpat „Drošas Braukšanas Skola” arī kopvērtējuma 3.vietas ieguvējam - uzņēmumam „AGA” dāvināja ekonomiskas braukšanas apmācību Latvijā 3 cilvēkiem.

SIA „Ventspils reiss” saņēma arī LDDK speciālbalvu – iespēju iziet apmācību, lai saņemtu sertifikātu par risku novērtēšanu uzņēmumos, kas ļauj ikdienā uzlabot darba drošību un rūpēties par darbiniekiem. Tāpat LDDK speciālbalvu saņēma arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.

Balvas pasniegšanā LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone izteica atzinību konkursa partnerim BALTA un „Drošas Braukšanas Skola”, organizējot Latvijā unikālu pasākumu un iedzīvinot drošas braukšanas vērtības Latvijas uzņēmumu vidū. L.Menģelsone arī izteica atbalstu visiem konkursantiem, kas pirmo reizi saņēma drosmi, piesakoties šādam konkursam un pakļaujot sevi vērtēšanai, kas visticamāk nav bijis viegli, taču pareizi un sociāli atbildīgi. Viņa atzina, ka tas ir vērtīgs uzņēmuma ieguldījums savos darbiniekos.

Lai noteiktu uzvarētāju, uzņēmumu vērtēšana norisinājās divās kārtās. Pirmajā kārtā tika izsludināta pretendentu pieteikšanās, un, iepazīstoties ar pieteikumu anketām, tika atlasīti kandidāti otrajai konkursa kārtai. Otrajā kārtā žūrijas eksperti klātienē viesojās uzņēmumos, lai uzzinātu un ar speciāli izstrādātas padziļinātas anketas palīdzību izvērtētu katra konkursanta autoparku, tā izpratni par riskiem, rīcību un pārvaldības prasmes. Konkursa uzvarētāji tika noteikti, ņemot vērā gan pirmās kārtas, gan otrās kārtas rezultātus.